Adevarata Stare de Bine
Eat Positive
Nu Skin

Studiu: cartofii prăjiți cresc riscul de deces prematur

Miercuri, 30.05.2018
de Mihaela Onofrei

Majoritatea persoanelor știu că nu este deloc sănătos consumul de cartofi prăjiți, mai ales dacă vrei să slăbești sau dacă te confrunți cu problema kilogramelor în plus. Totuși, noi studii au ajuns la concluzia că persoanele care consumă mai multe mese cu cartofi prăjiți pe săptămână pot muri prematur.

Atunci când ai peste două mese care includ cartofi prăjiți într-o singură săptămână, riscul de deces prematur crește semnificativ. Studiul care a ajuns la aceste rezultate a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition și a analizat stilul de viață a 4.400 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 79 de ani, timp de 8 ani. Până la sfârșitul studiului, 236 dintre participanți au murit. Ești curioasă cum influențează cartofii prăjiți riscul de deces prematur? Află mai jos!

cartofi prajiti cu burger

Riscul de deces prematur, mai mare dacă mănânci cartofi prăjiți

În primul rând, trebuie să știi că mesele cu cartofi în general (chiar și în exces) nu cresc riscul de deces al unei persoane. Totuși, atunci când cercetătorii au analizat în detaliu tipurile de cartofi pe care oamenii îi consumă în mod regulat, au ajuns la concluzia că cei prăjiți, consumați de cel puțin două ori pe săptămână (uneori în combinație cu burger), dublează riscul de deces. Cartofii fierți, la cuptor sau cei făcuți piure nu intră în această categorie a alimentelor periculoase.

Cartofii albi care nu sunt prăjiți sunt un aliment relativ sănătos, deoarece reprezintă o sursă bogată de fibre, vitamine și micronutrienți, afirmă cel care a condus acest studiu. Aceste substanțe hrănitoare pot contrabalansa astfel efectele indexului glicemic ridicat.

cartofi prajiti cu sare

Deși rezultatele acestui studiu sunt alarmante, este nevoie de mult mai multe cercetări pentru a găsi legătura dintre consumul în exces de cartofi prăjiți și riscul crescut de deces prematur.

Specialiștii recomandă totuși consumul a 3-5 porții de legume în fiecare zi. Deși din această categorie fac parte și cartofii, este mai bine să optăm pentru cei la cuptor sau fierți, deoarece sunt mai săraci în grăsimi și nu ne afectează starea de sănătate.

Surse foto: Pixabay

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoide de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!