Suntem în 2019 și femeile încă refuză să vorbească despre problemele lor intime. De ce este greșit acest lucru

Suntem în 2019 și femeile încă refuză să vorbească despre problemele lor intime. De ce este greșit acest lucru

Redactor Andreea Baluteanu

Deși trăim într-o societate în care informația e accesibilă, la îndemâna tuturor, în care sexul nu mai este, cel puțin teoretic, un tabu, lucrurile nu stau deloc așa la nivel individual. Realitatea e că ne este rușine să discutăm despre problemele noastre intime, fie că e vorba să ceri un absorbant de la o colegă de birou, fie că este vorba despre stări de disconfort pe care ți-e jenă să le împărtășești chiar și prietenei tale de suflet!

Noi considerăm că cea mai bună soluție pentru a atinge în sfârșit gradul de deschidere necesar în viața intimă este să discutăm, să discutăm și iar să discutăm despre problemele femeilor de pretutindeni. Azi îți vorbim despre vaginita atrofică sau, așa cum este numită popular, uscăciunea vaginală. Vezi care sunt factorii ce o declanșează, ce poți face și cum să îți găsești forța de a aborda acest subiect în conversațiile cu partenerul tău.

Care sunt cauzele uscăciunii vaginale și factorii care ne pot afecta sănătatea zonei intime?

Multe dintre noi trăim cu preconcepția că uscăciunea vaginală este un fenomen caracteristic menopauzei. Într-adevăr, vaginita atrofică e determinată în primul rând de scăderea producției de estrogen și de dezechilibre hormonale care apar în perioada de menopauză, iar una din trei femei (aproximativ 33% dintre femei) este afectată. Însă fenomenul poate fi caracteristic și sarcinii, alăptării, perioadei de după naștere. Nu în ultimul rând, uscăciunea vaginală poate fi provocată de unele intervenții chirurgicale sau de chimioterapie și radioterapie. Cu alte cuvinte, există un cumul de factori care stau la baza uscăciunii vaginale și numai discutând cu un specialist vei putea descoperi cauza care ți se aplică și ție.

Aceasta e partea relativ „normală” a uscăciunii vaginale. Însă afecțiunea poate apărea și la femei tinere care nu au nicio legătură cu situațiile descrise mai sus. În acest caz, uscăciunea vaginală e determinată, în general, de factori de lifestyle: fumat, exces de alcool, administrarea unor medicamente antidepresive sau antialergice ori chiar unele produse de igienă intimă.

Ca întotdeauna, stresul reprezintă un factor de risc pentru sănătatea zonei tale intime. Atunci când ești mai tot timpul tensionată sau supusă anxietății și presiunii, întregul organism suferă și, firește, includem aici și vaginul tău.

Ce trebuie să facă o femeie când apar semnele uscăciunii vaginale: senzație de usturime, arsură, dureri?

Caracterizată prin disconfort intim, roșeață, senzație de usturime, arsură, dureri, uscăciunea vaginală poate părea, cel puțin în primă fază, o problemă nesemnificativă. Însă, netratată, ea poate determina și predispoziția spre infecții vaginale sau apariția de sângerări ori experimentarea senzației de durere în timpul actului sexual. Ceea ce conduce, pe cale de consecință, la diminuarea sau chiar la pierderea interesului sexual, fapt care poate distruge relații, poate provoca nefericire și depresie. Nu-i așa că uscăciunea vaginală nu mai pare deloc un fenomen inofensiv?

Primul pas pentru a scăpa de uscăciunea vaginală este să înțelegi că e un fenomen perfect normal, de care nu trebuie să îți fie rușine, care e mult mai comun decât ai putea crede. Al doilea pas este comunicare: vorbește despre această problemă mai întâi cu rudele de sex feminin și cu prietenele, dacă îți e mai ușor, apoi cu partenerul de viață sau cu ginecologul, cu medicul de familie sau cu un sexolog. Efectele pe termen lung ale ignorării acestei probleme pot fi covârșitoare și sunt mai mult decât de natură fizică.

Mai bine previi, decât să tratezi, așa că medicii insistă asupra nevoii de a avea grijă de sănătatea ta intimă încă din tinerețe. Folosește produse de îngrijire și de igienă intimă de calitate și nu te dovedi niciodată agresivă cu această zonă. Evită dușurile interne și nu apela la ele decât dacă îți sunt recomandate de un specialist, deoarece experții consideră că pot reprezenta și ele o cauză a uscăciunii vaginale.

Cel mai important, nu suferi în tăcere. Vorbește, comunică, transmite, iar lumea va deveni un loc mai bun.

Este uscăciunea vaginală un subiect tabu sau nu?

Din păcate, putem conchide în acest punct al discuției noastre că, da, uscăciunea intimă este cu adevărat un subiect tabu în societatea noastră. Nu am putea spune de ce, pentru că pur și simplu nu ar trebui să existe motive pentru care să ne fie rușine ori pentru care să pândim momentul în care farmacia e goală ca să cerem unui specialist produsele de îngrijire intime necesare.

Cauzele acestei rețineri de a discuta despre probleme absolut normale sunt, pe de o parte, rușinea și lipsa educației sexuale. Am fost învățate încă de mici că „nu e frumos” să vorbești despre menstruație, că bărbații nu trebuie să fie deranjați cu astfel de „probleme femeiești”. Mai târziu ni s-a spus că este „lipsit de delicatețe” pentru o femeie să discute despre problemele sale sexuale și că ceea ce se întâmplă în dormitor trebuie să rămână în dormitor, indiferent cât de tare o supără.

Însă toate aceste viziuni sunt diforme și neconforme cu realitatea. Nu ar trebui să îți fie rușine să discuți cu nimeni despre sex, cel puțin nu în ceea ce te privește. Iar în ceea ce privește uscăciunea vaginală, în particular, nu ar trebui să îți fie jenă să inițiezi discuția cu partenerul, mai ales că afecțiunea îți compromite viața sexuală. Nu vrei să ajungă la concluzia că motivul pentru care respingi avansurile sale este că nu îți mai place intimitatea cu el, când, de fapt, adevărata cauză este disconfortul sau durerea.

Vagisan, prietenul sănătății tale intime

Recomandarea specialiștilor când vine vorba despre sănătatea intimă sunt produsele Vagisan. Prin ce se remarcă acestea? În primul rând, nu conțin hormoni, astfel că nu există riscul apariției unor tulburări sau dezechilibre în organism. Mai departe, acestea sunt indicate inclusiv în perioade delicate precum sarcina și prezintă efecte de hidratare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Iată care sunt recomandările specialiștilor în ceea ce privește atenuarea simptomelor de uscăciune vaginală!

Crema vaginală hidratantă Vagisan MoistCream se poate aplica atât intravaginal, cât și extern. Produsul se remarcă prin faptul că poate fi folosit și în perioada sarcinii, reduce senzația de disconfort și poate fi folosit și pe post de lubrifiant, fără a afecta motilitatea spermatozoizilor.

Un alt motiv pentru care te vei îndrăgosti de Vagisan MoistCream este legat de formula sa. Produsul este singurul sub formă de cremă de pe piața din România, deosebindu-se de texturile de gel care nu prezintă decât un efect de hidratare pe termen scurt, pe termen lung ajungând însă să cauzeze la rândul lor uscăciunea vaginală. Nu e cazul cu Vagisan MoistCream, așa cum vei constata și tu utilizându-l.

Ovulele Vagisan se introduc în vagin și se topesc la căldura din interiorul acestuia, formând astfel o cremă fină ce va hidrata pe termen lung zona intimă. Crema va crea un strat protector cu un pH acid de aproximativ 4,5, care va menține sănătatea vaginului tău.

Ovulele sunt soluția ideală dacă te numeri printre femeile care, din diverse motive, nu doresc sau nu pot să folosească aplicatorul intravaginal.

Încheiem cu Vagisan Loțiune pentru igiena intimă, produs cosmetic ce se poate folosi complementar cu produsele de mai sus, pentru a susține igiena delicată a zonei intime. Conținând agenți delicați de curățare, muşeţel și acid lactic, loțiunea de la Vagisan asigură igienă zilnică a zonei intime externe, protejează și va preveni infecțiile intime și fenomenul de uscăciune vaginală. Folosește produsul la orice vârstă (inclusiv în timpul sarcinii), deoarece este modalitatea perfectă de a avea grijă de tine.

Află mai multe detalii și informații despre produsele care te ajută să lupți cu uscăciunea vaginală pe vagisan.ro. Fii deschisă, nu mai suferi în tăcere și contribuie alături de noi la distrugerea din temelii a preconcepțiilor și tabuurilor ce mai planează încă asupra vieții sexuale.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.