Tampoane interne: indicatii de folosire si mituri

Tampoane interne: indicatii de folosire si mituri

Geanina Ichim

Multe femei au dificultati in a decide daca folosesc tampoane interne sau externe (absorbante). Fiecare dintre cele doua are avantaje. Tampoanele sunt confortabile si sigure si chiar daca exista unele riscuri asociate cu utilizarea lor, pozitionarea corecta si respectarea recomandarilor de folosire pot creste eficienta lor.

Indicatii pentru folosirea tampoanelor interne

Daca nu ai pe nimeni cu care sa vorbesti despre cum se folosesc tampoanele interne sau pur si simplu te simti incomod in postura de a intreba pe cineva, trebuie sa stii ca utilizarea lor este foarte simpla.

Atunci cand folosesti tampoane pentru prima data, alege-le pe acelea mai subtiri, cu un tub de plastic care te ajuta sa impingi tamponul in vagin. Acest aplicator iti va fi de folos pana cand vei invata tehnica, foarte usoara, de altfel.

  

Spala-te pe maini inainte de aplicare. Daca scapi tamponul pe jos, arunca-l si foloseste altul. Stai pe toaleta in sezut si indeparteaza picioarele cat mai mult pentru a avea un acces maxim. Unele femei folosesc o alta pozitie - stand in picioare, ridica un membru pe toaleta sau pe cada. S-ar putea sa vrei sa alegi prima varianta, ca sa fii sigura ca nu va curge nimic pe jos.

Cea mai obisnuita probleme a incepatoarelor este sa gaseasca vaginul. Ca sa iti dai seama mai bine ce trebuie sa faci, gandeste-te la corpul tau din perspectiva anatomica - ai in partea de sus uretra, anusul la spate si vaginul la mijloc.

Odata ce te-ai pozitionat, tine tamponul corect. Tine aplicatorul intre degetul mare si cel mijlociu, iar indexul pune-l la capatul aplicatorului. Introdu incet partea superioara, mai groasa, in vagin si impinge pana cand atingi pielea cu degetele. Acum scoate incet aplicatorul. Daca ai urmat instructiunile corect, nu trebuie sa-ti faci griji ca va trage tamponul dupa el.

Verifica daca te simti confortabil. Poate ti se pare greu de crezut, dar daca ai asezat tamponul corect, nu il vei simti. Daca, dimpotriva, este dureros sau incomod atunci cand mergi sau cand stai jos, inseamna ca este asezat prost, adica nu este suficient de sus in vagin. In acest caz, scoate-l pe acesta si incearca unul nou.

Schimba tamponul o data la 6-8 ore sau mai des, la patru ore, daca esti la inceput, cand menstruatia este mai abundenta, iar tu folosesti tampoane subtiri. Incearca sa nu lasi un tampon in interior mai mult de 8 ore, deoarece te-ai putea confrunta cu un sindrom de soc toxic, o consecinta extrem de rara, ce-i drept, dar destul de grava. Daca din greseala ai uitat unul in interior mai mult de 8 ore si dintr-odata te simti rau - febra mare, eruptie brusca sau varsaturi - scoate tamponul si consulta-ti medicul.

Cand a venit timpul sa scoti tamponul, relaxeaza-te inainte. Poate crezi ca o sa fie dureros, dar nu este asa. Respira adanc si trage de ata natural. Poate va fi putin incomod, insa niciodata dureros. Daca simti o usoara rezistenta la iesire, este posibil sa fie uscat, mai ales in ultima parte a menstruatiei, caz in care poti tampona zona cu apa.

Avantajele folosirii tampoanelor interne

Tampoanele interne au foarte multe avantaje legate de confort si securitate. Desi ai auzit ca exista riscuri in privinta utilizarii lor, pozitionarea corecta si respectarea instructiunilor le va creste eficienta si siguranta.

Cele mai multe femei se simt mai confortabil atunci cand poarta un tampon pentru ca, introdus corect, el nu este nici macar detectabil. Un absorbant poate provoca iritatii, dar in cazul tampoanelor nu a fost inregistrat niciun fel de disconfort. Ele sunt moi, de obicei realizate din bumbac sau matase si au forma anatomica.

Atunci cand sunt folosite corecte, tampoanele reduc foarte mult sangerarea, deoarece absorb sangele de pe peretele vaginului inainte de a se scurge.

In plus, tampoanele sunt potrivite pentru orice tip de lenjerie, spre deosebire de absorbante. Daca optezi pentru prima varianta, alegerile tale vestimentare nu vor mai fi conditionate de "acea perioada a lunii".

Utilizarea unui tampon te va face sa te simti mult mai curata si mai fresh si te vei putea bucura de anumite activitati pe care nu le-ai fi crezut posibile in cazul unui absorbant - vei putea inota fara absolut nicio teama, cu conditia ca tamponul sa fie proaspat schimbat si pozitionat corect.

Riscuri ale folosirii tampoanelor interne

Desi exista unele riscuri pentru sanatate asociate cu tampoanele, cele mai multe dintre ele depinde de cat de des il schimba o femeie si de igiena.

In afara de reactia toxica a organismului, foarte rar intalnita, pot aparea si alte probleme in cazul nerespectarii instructiunilor.

Chiar daca pare un lucru evident pentru a mai fi spus, asigura-te ca ai scos tamponul inainte sa il pui pe celalalt. Datorita confortului, multe femei uita, lucru care ar putea fi periculos, deoarece sangele acumulat in tampon poate provoca infectii daca ramane prea mult timp in interior.

Tot din acest motiv este recomandata schimbarea frecventa a tamponului. Daca simti o iritatie vaginala sau daca ai dureri sau o eruptie cutanata, intrerupe imediat utilizarea.

Mituri despre tampoanele interne

Exista foarte multe mituri cu privire la tampoanele interne, motiv pentru care foarte multe femei nu le-au incercat. Dupa ce vei afla ce este adevarat si ce nu, poate ca si unele din temerile tale se vor risipi.

Se spune ca tampoanele s-ar putea bloca, pierzandu-se in interiorul tau. Acest lucru este fals, deoarece nu numai ca nu are unde sa se duca, dar poti sa-l tragi intotdeauna de ata, care este foarte rezistenta. Daca nu te bazezi nici pe ata, atunci sa stii ca poti oricand sa-l apuci cu degetele, pentru ca nu are unde sa se indeparteze prea tare.

Poti merge in continuare la baie chiar si cand ai un tampon, pentru ca cele doua cai nu se intalnesc.

Nu trebuie sa ai 18 ani ca sa poti incepe sa folosesti tampoane interne, pentru ca nu iti pot dauna in niciun fel.

Un mit pe care il auzim foarte des este acela ca tampoanele iti compromit virginitatea, lucru total fals. In schimb, ele iti pot intinde acea membrana subtire, care este himenul. In plus, ruperea himenului nu este mereu sinonima cu pierderea virginitatii. Actul sexual este singurul definitoriu in aceasta situatie.

Utilizate corect, tampoanele interne pot fi cele mai bune prietene ale unei femei, reprezentand o alternativa curata si sigura la absorbante. Daca inca nu esti convinsa de avantajele folosirii de tampoane interne, atunci ar trebui sa aduci in discutie acest subiect cu mama ta, cu o prietena apropiata sau cu medicul ginecolog, o persoana care a folosit atat tampoane, cat si absorbante. Doar o astfel de persoana iti va putea explica de ce a ales una dintre variante sau cand si de ce le foloseste pe ambele. Este suficient sa incerci o singura data in mod corect si vei vedea diferentele.

 

Articolul urmator
Tămâia atacă oasele: mit sau adevăr
Tămâia atacă oasele: mit sau adevăr

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (21)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.