Testul care îți spune dacă ai hipoaciditate gastrică

Testul care îți spune dacă ai hipoaciditate gastrică
Redactor Andreea Baluteanu
Joi, 15.06.2017

Cuprins

Cu siguranță, ai auzit cel puțin o persoană plângându-se (sau te-ai confruntat chiar tu) cu fenomenul de hiperaciditate gastrică, dar doctorii sunt de părere că la fel de periculoasă se poate dovedi și afecțiunea opusă, hipoaciditatea gastrică. Caracterizată prin incapacitatea stomacului de a produce suficient suc gastric, hipoaciditatea poate conduce nu doar la probleme ale digestiei, dar și la îmbătrânire prematură, alergii sau cancer.

Noi ți-am pregătit mai jos un test care îți poate arăta dacă suferi sau nu de hipoaciditate gastrică. Îți spunem și care sunt remediile la care poți apela acasă, dacă te confrunți cu această situație!

Testul care îți spune dacă suferi sau nu de hipoaciditate gastrică

Multe diete accentuează importanța creării unui mediu alcalin în organism, dar medicii sunt de părere că stomacul necesită mai degrabă o aciditate crescută pentru a funcționa așa cum trebuie. Digestia proteinelor, sterilizarea stomacului și distrugerea bacteriilor dăunătoare din floră, dar și absorbția unor nutrimente sunt posibile grație acidității. De asemenea, un mediu predominant acid stimulează și funcționarea sistemului excretor.

dureri de stomac

Dacă deja ești înspăimântată, gata să îți suni medicul de familie și să îl întrebi disperată dacă și tu te confrunți cu hipoaciditate gastrică, află că este o metodă destul de simplă de a afla dacă este sau nu cazul te îngrijorezi. Este vorba despre un test care, pe lângă faptul că este rapid, nu costă mult și nici nu îți dăunează. Ai nevoie doar de bicarbonat de sodiu, una dintre substanțele din ce în ce mai apreciate în ultima perioadă.

Cum faci testul pentru hipoaciditate gastrică?

Mixează ¼ liunguriță de bicarbodat de sodiu cu circa 150 de ml de apă rece și bea acest amestec dimineața, pe stomacul gol. Așteaptă cinci minute (trebuie să cronometrezi, pentru că intervalul e important).

Ce trebuie să observi? Dacă eructezi (râgâi). Bicarbonatul de sodiu, ingerat într-un mediu cu aciditate corespunzătoare, va produce acest fenomen neplăcut în majoritatea situațiilor, dar pe care acum îl vei aștepta cu sufletul la gură. În mod normal, ar trebui să produci eructații după circa 2-3 minute, dar poți aștepta până la intervalul de 5, recomandat.

Testul e inofensiv și nu te costă aproape nimic, dar trebuie să te avertizăm că nu e metodă certificată medical. Tocmai de aceea, specialiștii de la scdlifestyle.com, site-ul dedicat soluționării pe cale naturistă a problemelor digestive, nuanțează importanța de a repeta trei zile această metodă, pentru a te asigura de acuratețea ei. Dacă tot nu râgâi, cel mai bine ar fi să consulți un doctor.

Dar există și alte simptome la care e bine să fii atentă și care pot semnala prezența hipoacidității gastrice. Astfel, atât prezența constipației, cât și a diareei pot fi un semn că stomacul tău nu produce suficient suc gastic. Balonarea, grețurile, vărsăturile, lipsa de apetit sau scăderea în greutate sunt la rândul lor simptome ale acestei afecțiuni.

Ar trebui să fii atentă și la prezența alergiilor. De multe ori, tindem să considerăm că un anumit aliment nu ne face bine pentru că suntem alergice la el, când, de fapt, acesta nu este digerat așa cum trebuie și este respins de sistemul imunitar.

Deficiențele de fier și de vitamina B12 reprezintă la rândul lor semnale că e cazul să combați hipoaciditatea gastrică.

Boala de reflux gastroesofagian poate fi la rândul ei provocată de un mediu prea alcalin în stomac, dar și contractarea frecventă a candidozei sau a disbiozei intestinale (afecțiune cauzată de o infecție bacteriană).

Insuficienta absorție a nutrienților (în special calciu, magneziu și zinc), cauzată de digestia dezechilibrată, va conduce, în timp, la îmbătrânirea prematură, unul dintre cel mai greu de descifrat semne ale hipoacidității gastrice.

Cum calmezi hipoaciditatea gastrică

Chiar dacă am reuși să ne obișnuim în timp cu toate simptomele deranjante de mai sus, trebuie să fim conștiente de faptul că hipoaciditatea gastrică este o afecțiune serioasă, care poate conduce, în timp, la alergii, risc crescut de cancer, carențe de vitamine și minerale.

greata

Iată care sunt cele mai simple metode prin care poți calma hipoaciditatea gastrică (nu vor înlocui însă tratementul pe care ți l-a prescris medicul)!

În primul rând, este vital să mănânci încet, porții mici, dar dese. Mestecă fiecare dumicat de cel puțin 30 de ori; nu doar că te vei sătura mai repede, dar vei oferi și o mână de ajutor sistemului tău digestiv.

Consumă oteț de mere înainte de mese! O linguriță de oțet de mere, diluată în apă, îți va stimula producția de acid gastric.

Mănâncă miere de Manuka! Acest soi neo-zeelandez este proslăvit în ultima perioadă grație uluitoarelor sale proprietăți nutritive, dar ceea ce ne interesează pe noi este capacitatea sa antibacteriană. Aciditatea scăzută din stomac va încuraja proliferarea bacteriilor, iar mierea de Manuka este o adevărată eroină salvatoare în acest sens.

Spune da enzimelor! Este deja arhicunoscut rolul enzimelor într-o digestie sănătoasă; fie că apelezi la suplimente sau alegi să consumi mai mult iaurt și kefir, efectele se vor simți.

Așa cum ai văzut, hipoaciditatea gastrică este un subiect sensibil, dar serios. Încearcă testul nostru, și, dacă rezultatul său e unul pozitiv, consultă cât mai repede un doctor!

Surse foto: IStock

Articolul urmator »
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.04.2024
Incepe quiz
Testul care îți spune dacă ești psihopată
Testul care îți spune dacă ești psihopată

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (19)

Ne găsești pe