Tot ce trebuie să știi despre alăptare: ghid pentru mămici
Cuprins
Alăptarea este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea copilului tău, imediat după naștere. Acest proces natural, cu care bebelușul se întâlnește o singură dată în viață, întărește legătura dintre mamă și puiul ei chiar din momentul venirii acestuia pe lume. Însă trebuie ținut cont că alăptarea presupune adaptarea treptată la nevoile bebelușului, dar și ale proaspetei mămici, pentru ca amândoi să se simtă confortabil.
E drept, alăptarea poate fi destul de solicitantă, dar cu ajutor oferit la timp și urmând câteva sfaturi simple, vei reuși să îți hrănești bebelușul și să îi oferi astfel cel mai bun start în viață.
De ce e bine să alăptezi
Specialiștii de la Asociația americană de Pediatrie și de la Colegiul de Obstetrică și Ginecologie recomandă cu fermitate alăptarea copilului încă din primele ore de viață. Iată care sunt beneficiile alăptării atât pentru mamă, cât și pentru copil!
Beneficiile alăptării pentru bebeluș
Laptele matern oferă o gamă largă de substanțe nutritive de care copilul are nevoie la începutul vieții: vitamine, proteine și grăsimi sănătoase, care îi asigură bebelușului o dezvoltare armonioasă. De asemenea, laptele de mamă conține anticorpi care ajută organismul fragil al bebelușului să lupte cu virusurile și bacteriile.
Studiile au arătat că alăptarea reduce semnificativ riscul de astm, alergii, otită, infecții respiratorii și diaree. Totodată, s-a demonstrat că alăptarea este asociată cu un grad mai ridicat de inteligență.
Nu mai puțin importantă este legătura care se creează între mamă și copil, prin contactul piele pe piele și cel vizual, care îl liniștesc pe bebe și îi conferă un sentiment de siguranță.
Alte cercetări au scos la iveală că bebelușii alăptați la sân au un risc mai mic de a face diabet sau de a deveni obezi la maturitate. Alăptarea joacă un rol important și în prevenirea sindromului de moarte subită la sugari.
Beneficiile alăptării pentru mamă
Efectele benefice ale alăptării nu se răsfrâng doar asupra bebelușului. Numeroase studii au arătat că alăptarea este sănătoasă și pentru proaspăta mămică.
Potrivit webmd.com, alăptarea arde calorii, așa că te ajută să pierzi în greutate în mod natural și să-ți redobândești silueta mai rapid. De asemenea, alăptarea favorizează eliberarea de oxitocină, un hormon care contribuie la contracțiile uterine, scade hemoragia și ajută la revenirea mai rapidă la dimensiunile de dinainte de sarcină.
Nu în ultimul rând, alăptarea reduce riscul de osteoporoză, de cancer ovarian sau mamar și este o metodă excelentă de economisire. Gândește-te numai câți bani ai cheltui pe formule de lapte și biberoane, dacă nu ai alăpta!
8 sfaturi utile despre alăptare
Mămicile fără experiență pot avea reale probleme atunci când sunt puse în situația de a alăpta, însă, cu ajutorul câtorva trucuri, pot face acest lucru fără stres. Iată câteva sfaturi despre alăptare care sigur îți vor prinde bine!
Nu te sfii să ceri ajutor
Nimeni nu s-a născut învățat și alăptarea este un proces care necesită, în primul rând, educația proaspetei mămici. Moașele, asistentele sau consultanții în lactație te pot învăța care este poziția corectă a bebelușului la sân, chiar din primele ore de viață ale acestuia, când îi oferi prima porție de lapte matern.
Regula de bază este să te simți confortabil când faci acest lucru. Sprijină-ți corpul pe mai multe perne, apoi adu bebelușul la piept și ține-i capul cu o mână, iar cu cealaltă ține sânul. Gâdilă-i buza de jos cu sfârcul, astfel încât să îl încurajezi să își deschidă gurița. Bebe va simți gustul dulce al laptelui și se va obișnui cu acest ritual. Sfârcul trebuie să fie poziționat cât mai adânc în gura bebelușului, iar limba lui trebuie să stea sprijinită pe sân. Când bebe se satură, nu îl lua brusc de la sân, ci introdu-i blând un deget în colțul gurii.
Lasă-l pe bebe să își facă programul de supt
În primele săptămâni de viață, bebe trebuie hrănit la sân la fiecare 2-3 ore, timp de 15-20 de minute. Îți poți da seama că îi este foame analizându-i mișcările feței și ale corpului: este neliniștit, dă din piciorușe, își mișcă buzele și imită suptul la sân.
Reține însă că acest program poate suferi modificări, în funcție de cantitatea de lapte și de modul în care îl alăptezi. Unele femei au mai puțin lapte, în timp ce altele nu știu care este poziția corectă de alăptat, astfel încât bebe nu se satură mereu și va cere la sân mai des.
Suzeta, prietena bebelușului
Sugarii simt tot timpul nevoia să sugă, dar asta nu înseamnă neapărat că îi este foame și nu trebuie să îl alăptezi 24 de ore din 24. O suzetă este instrumentul ideal prin care îi poți satisfice această dorință, dar ai grijă să i-o dai abia după ce își face un program de supt, la cel puțin patru săptămâni de la prima alăptare.
Îi poți da suzeta atunci când doarme sau noaptea, dar nu trișa, încercând astfel să rărești reprizele de alăptat. Știm că poate fi obositor să alăptezi, dar ține cont că, pe măsură ce bebe suge mai des la sân, cu atât producția de lapte crește, iar el se va sătura mai repede și tu te vei simți mai confortabil.
Dormi cu bebe în aceeași cameră
Specialiștii recomandă ca bebelușul să doarmă în aceeași cameră cu părinții în primul an de viață sau cel puțin în primele șase luni. Asta pentru că riscul de sindrom de moarte subită scade semnificativ și alăptarea nu mai este un proces atât de solicitant pentru mamă.
Nu este indicat ca bebelușul să doarmă în același pat cu adulții, ci într-un pătuț al lui, unde nu există riscul de sufocare cu pernele, păturile sau lenjeria de pat. De asemenea, dormind cu tine în pat, bebelușul își poate prinde capul între saltea și marginea patului, așa că nu îl expune pericolelor și fă-i un culcuș al lui, lângă patul tău, astfel încât să îți simtă mereu prezența.
Mănâncă sănătos
Alimentația în perioada alăptării este la fel de importantă precum cea din timpul sarcinii. Pentru a-ți menține energia pe parcursul întregii zile, alege să consumi fructe, legume proaspete, cereale integrale și multă apă. Este de preferat să eviți cafeaua și alcoolul în această perioadă sau să nu alăptezi cel puțin două ore după ce le consumi.
De asemenea, evită fumatul și medicamentele luate fără recomandarea medicului și încearcă să te odihnești pe parcursul zilei, când și bebe simte nevoia să doarmă. Pentru a preveni apariția rahitismului, medicii pediatri recomandă ca bebelușii să primească încă din primele zile de viață suplimente cu vitamina D3, care ajută la absorbția calciului și a fosforului, elemente nutritive care favorizează dezvoltarea normală a sistemului osos.
Ai grijă de sânii tăi
Alăptarea nu trebuie să fie un proces dureros, însă se întâmplă adesea ca sfârcurile să se crape sau să se inflameze, cauzând disconfort. Este indicat ca după fiecare alăptare să lași laptele să se usuce pe sfârc, în mod natural, pe cât posibil, sau să tamponezi ușor excesul. Pentru scurgerile de lapte dintre sesiunile de alăptare, sunt recomandate tampoanele absorbante pentru sâni. De asemenea, masajul cu unguente pe bază de lanolină hidratează și repară pielea.
Pentru protejarea și hrănirea pielii mamelonului înainte și după alăptare, îți recomandăm balsamul Multi-Mam de la Vavian Pharma, un produs natural, hipoalergenic, inofensiv pentru copil, care previne iritațiile. Nu are gust, nici miros, așa că nu este necesară îndepărtarea produsului înainte de alăptare. Preț 43,79 de lei |
Surse foto: iStock