Tot ce trebuie să știi despre candidoza vaginală recurentă

Tot ce trebuie să știi despre candidoza vaginală recurentă

Sorina Corneanu

Candidoză vaginală afectează 3 din 4 femei la un moment dat în timpul vieții. Pentru multe femei, candidoza vaginală este o problemă recurentă. Infecția cu ciuperca Candida nu este considerată o boală cu transmitere sexuală, chiar și femeile care nu sunt active sexual putând dezvolta candidoză vaginală. Aceasta se poate transmite deseori prin folosirea la comun a lucrurilor intime, dar și prin practicarea sexului oral.

Simptomele candidozei vaginale

Printre cele mai comune simptome care anunță prezența candidozei vaginale se numără:

  • durerile vaginale
  • scurgerile vaginale dense
  • mâncărime și iritație a țesutului vaginal
  • înroșirea zonei intime
  • senzația de arsură la urinare

Lucrurile se pot complica atunci când apar simptome severe, cum ar fi înroșirea exagerată a zonei intime, umflarea și mâncărimea organelor genitale, care conduc la răni în zona intimă. Candidoza vaginală poate fi recurentă și se manifestă agresiv de cel puțin patru ori pe an. Dacă te lupți cu candidoză vaginală recurentă, ai grijă la tratamentele cu medicamente pe care le urmezi, pentru că acestea slăbesc sistemul imunitar și pot favoriza apariția infecției cu Candida. 

Iată cum poți trata acasă candidoza vaginală recurentă!

Ciuperca cunoscută sub numele de Candida albicans este un microorganism care trăiește în mod normal în flora vaginală. Însă, dacă există un dezechilibru în organism, aceste microorganisme se înmulțesc excesiv și favorizează apariția scurgerilor vaginale anormale. 

Mai mulți factori care pot provoca infecția cu Candida sunt: 

- antibioticele; 
- sarcina; 
- diabetul necontrolat; 
- sistemul imunitar slăbit;
- obiceiurile alimentare nesănătoase, inclusiv o mulțime de alimente cu conținut ridicat de zahăr; 
- dezechilibrul hormonal în apropierea ciclului menstrual; 
- stresul;
- lipsa de somn.

probleme intime

Ce este candidoza recurenta

Candidoza este considerată recurentă atunci când apar cel puțin patru episoade specifice într-un an sau cel puțin trei episoade care nu au legătură cu tratamentul cu antibiotice. Deși mai mult de 50% dintre femeile cu vârsta peste 25 de ani dezvoltă candidoză vulvovaginală la un moment dat, mai puțin de 5% dintre aceste femei prezintă recurență.

Evaluarea clinică a episoadelor recurente este esentială, pentru că acestea ar putea ascunde alte boli severe. Tocmai de aceea, autodiagnosticarea nu este recomandată!

În astfel de cazuri, când candidoza afectează calitatea vieții, vizita la medic este obligatorie, la fel și investigațiile suplimentare, mai ales că un organism supus frecvent la candidoză este susceptibil de a avea la bază un diabet zaharat nedescoperit. Anticoncepționalele au și ele un rol semnificativ în modificarea florei vaginale și determinarea apariției candidozei.

Tratamentul candidozei vaginale recurente

Primul tratament recomandat pentru candidoza vaginală recurentă include medicamente vaginale administrate timp de 7 până la 14 zile. Acest tratament este urmat apoi de cel puțin 6 luni de tratament de întreținere, bazat pe medicamente orale sau vaginale: tablete, supozitoare, unguente.

Tratamentele obișnuite vindecă de obicei o infecție cu Candida. În cazul femeilor care nu observă îmbunătățiri, investigațiile suplimentare sunt obligatorii și poate fi chiar nevoie de terapii mai agresive. Tocmai de aceea, prevenția este întotdeauna importantă, iar vindecarea cu succes este strâns legată de tratamentul potrivit. 

Multi-Gyn FloraPlus este foarte eficient în prevenirea și tratamentul candidozei vaginale, ameliorează simptomele vaginale neplăcute și te ajută să tratezi candidoza vaginală recurentă în mod natural, neinvaziv, fiind un unguent care optimizează pH-ul vaginal și nu prezintă reacții adverse.

Multi-Gyn FloraPlus, produs disponibil pe VavianPharma.ro, preț 46,53 de lei

unguent vaginal

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hribi otrăvitori: ce trebuie să știi, ca să îi eviți
Hribi otrăvitori: ce trebuie să știi, ca să îi eviți
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.