Testul pentru diabet care îți spune într-un minut dacă vei face această boală

Testul pentru diabet care îți spune într-un minut dacă vei face această boală

Redactor Alexa Galgau

Știm cu toții ca diabetul este o boală foarte periculoasă, care impune o viață plină de restricții și prezintă riscuri crescute de îmbolnăvire a organelor vitale. Deși suntem conștienți cât de cumplită este această afecțiune, ne este foarte greu să ne ajustăm stilul de viață, astfel încât să diminuăm consumul de zahăr și de alte alimente nocive. Prin urmare, tot mai mulți oameni ajung prediabetici fără să știe, iar prin continuarea alimentației necorespunzătoare, aceștia se îmbolnăvesc de diabet în doar câțiva ani.

Din fericire, există mai multe metode de a depista predispoziția la diabet, iar una dintre ele este acest test pentru diabet pe care îl poți face în doar câteva minute.

Ce este prediabetul

Prediabetul este o condiție tot mai frecventă în prezent, pentru că suntem obișnuiți să consumăm multe dulciuri și majoritatea produselor din comerț conțin această „otravă albă”, așa cum mai este numit zahărul. De aceea, foarte multe persoane au probleme cu glicemia mărită. În momentul în care aceasta atinge un anumit prag și rămâne la acel nivel pe o perioadă mai lungă, dar încă nu este destul de mare încât să fie clasificată drept diabet de tip 2, problema este numită „prediabet”.

Atunci când ești diagnosticat cu prediabet, vestea este doar parțial proastă, pentru că, spre deosebire de diabetul de tip 2, prediabetul este reversibil. Principala „armă” împotriva acestei afecțiuni este stilul de viață, așa cum ne tot spun medicii. Sacrificiile sunt necesare, dar adoptarea unei diete corespunzătoare poate să prevină instalarea diabetului. Persoanele care au cazuri de diabet în familie sau care au o greutate mai mare decât cea normală ar trebui să renunțe pe cât posibil la dulciuri, fast-food, mâncăruri procesate și sucuri carbogazoase și să aibă o dietă bazată pe consumul de legume, carne slabă, semințe, oleaginoase și fructe (nu mai mult de două porții pe zi). Află și care sunt cele mai periculoase alimente pentru diabetici!

De obicei, prediabetul nu prezintă simptome, acesta fiind și motivul pentru care nu este întotdeauna depistat la timp. Persoanele care își fac analizele anual pot detecta această condiție, însă, având în vedere că foarte puțini fac acest lucru, situația este destul de gravă la nivel mondial.

Dacă apar totuși simptome ale prediabetului, acestea cuprind în general:

  • senzația sporită de sete;
  • urinare frecventă;
  • oboseală;
  • vedere încețoșată;
  • miros dulceag al urinei.

Test pentru diabet

Cea mai sigură metodă de detectare sau prevenire a diabetului este reprezentată de analizele de sânge anuale, în cazul în care nu ai simptome și nu ai cazuri de diabet în familie. Doar medicul este în măsură să îți spună dacă ai sau nu risc crescut de a face diabet și să îți recomande un regim corespunzător.

Un test pentru diabet simplu, pe care îl poți face acasă, într-un minut, este cel al evaluării factorilor de risc. Vei răspunde la o serie de întrebări, ridicând câte un deget pentru fiecare factor de risc al diabetului de tip 2.

1. Ridică un deget dacă ești bărbat.

2. Ridică un deget dacă ai peste 40 de ani, două degete dacă ai peste 50 de ani și trei degete dacă ai peste 60 de ani.

3. Ridică un deget dacă ești o persoană sedentară sau dacă nu faci mișcare (chiar și plimbări) măcar de trei ori pe săptămână.

4. Ridică un deget dacă ai pe cineva în familie care se confruntă cu diabet.

5. Ridică trei degete dacă suferi de obezitate, două degete dacă ești supraponderală și un deget dacă ai depășit puțin greutatea considerată sănătoasă pentru înălțimea și vârsta ta.

Aceasta nu este o metodă științifică de a diagnostica prediabetul, ci doar o metodă rapidă de a trece în revistă factorii de risc asociați cu declanșarea bolii. Cu cât ai mai multe degete ridicate, cu atât ai un risc mai crescut de a avea probleme cu glicemia. Pasul următor este să mergi la un medic și să faci analizele indicate de acesta. Dacă reușești să detectezi la timp prediabetul, ai șanse mari să eviți agravarea situației.

Risc crescut de a face diabet mai au și femeile însărcinate, dar și cele care au dat naștere unor copii cu o greutate mai mare de 4.1 kg.

Fă-ți și tu acest test simplu pentru diabet și află dacă ai risc crescut de a face această boală!

Descoperă și dieta de 5 zile care previne diabetul!

Articolul urmator
Obiceiul daunator care in timp iti afecteaza inima
Obiceiul daunator care in timp iti afecteaza inima

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (9)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.