Greşeli care provoacă infecţii urinare

Greşeli care provoacă infecţii urinare

Eugenia Dinescu, redactor

Infecţia urinară (cistita) este o problemă comună pentru toate categoriile de persoane, însă cercetările arată că femeile sunt mai expuse riscului de a contracta o infecţie urinară. Anatomia aparatului excretor feminin creează această predispoziţie: cu o uretră mai scurtă decât în cazul bărbaţilor şi o distanţă mai mică față de regiunea anală, migrarea bacteriilor din zona anusului spre tractul urinar se produce mai uşor în cazul femeilor. Cea mai frecventă cauză a apariţiei infecţiilor urinare o reprezintă infecţia cu bacteria E.coli, dar şi alte tipuri de germeni sau stafilococi pot conduce la instalarea unei infecţii. Tocmai de aceea, sumarul de urină şi urocultură sunt esenţiale înainte de începerea unui tratament.

Tratamentele luate la întâmplare, pentru o perioada insuficientă, igiena necorespunzătoare, dar şi amânarea micţiunii  sunt greşeli care te pot predispune la contractarea unei infecţii urinare. Descoperă care sunt cele mai frecvente cauze care pot determina instalarea unei infecţii urinare şi un remediu natural care te ajută să ţii la distanţă neplăcerile provocate de această afecţiune!

Administrarea incorectă a antibioticelor

Odată cu instalarea primelor simptome care ar putea indica o infecţie urinară (urinările frecvente, usturime în timpul urinării, dureri pelvine sau, în cazuri grave, prezenţa sângelui în urină), primul pas pe care trebuie să îl urmezi este programarea la medic, urmată de un sumar de urină şi urocultură. De cele mai multe ori, medicii prescriu un tratament cu antibiotice pentru tratarea infecţiei, însă administrarea lor incorectă poate conduce chiar la recurența infecţiilor urinare.

Deşi simptomele pot dispărea chiar din primele zile de tratament, antibioticele luate pentru o perioada mai scurtă decât cea prescrisă de medic pot duce la crearea de bacterii rezistente, creând predispoziţia pentru infecţii urinare mai dificil de tratat. Cele mai multe cazuri de infecţii urinare cronice, în care un pacient se confruntă cu mai mult de un episod infecţios într-un singur an, sunt provocate fie de administrarea unui antibiotic greşit pentru tipul de bacterie, fie de administrarea  lor pentru o perioadă insuficientă.  

Foloseşti metode contraceptive inadecvate

În timp ce diafragma şi steriletul pot exercita presiune asupra vezicii, împiedicând golirea adecvată a acesteia în timpul urinării, spermicidele pot crea dezechilibre ale florei, ceea ce creează o vulnerabilitate mai mare în faţa infecţiilor tractului urinar. De asemenea, spălăturile vaginale, în cazul în care nu au fost recomandate de medic, pot avea acelaşi efect: diminuarea numărului bacteriilor „prietenoase” din interiorul vaginului, care au rolul de a inhiba multiplicarea necontrolată a agenţilor patogeni ce pot cauza infecţii ale tractului urinar.  

Amâni momentul urinării

Dincolo de disconfortul provocat de senzaţia imperioasă de urinare, urina stagnantă creează un mediu propice pentru înmulţirea necontrolată a bacteriilor şi instalarea unei infecţii. Deşi urina este, în mod normal, un fluid steril, în cazul în care în vezica ta se găsesc deja colonii de E.coli, temperatura organismului şi compuşii din urină pot favoriza multiplicarea lor. Aşadar, ascultă întotdeauna „chemarea naturii” atunci când simţi nevoia de a urina! 

Nu bei suficientă apă

Cu siguranţă ştii deja cât este de important să îţi păstrezi nivelul de hidratare, pentru ca organismul tău să funcţioneze la cote optime. Însă cei doi litri de apă pe care ar trebui să îi consumi zilnic nu îţi vor dărui doar o piele frumoasă şi hidratată, ci te pot feri şi de riscul infecţiilor urinare. Consumând apă în mod constant, vei elimina mai des urina acumulată în vezică şi vei împiedica creşterea concentraţiei acesteia, doi factori care măresc posibilitatea de a dezvolta o infecţie urinară. Fă o prioritate din consumarea celor 8 pahare cu apă în fiecare zi şi include în dieta ta şi sucul sau ceaiul de merişor, unul dintre cele mai puternice ingrediente naturale pentru păstrarea sănătăţii sistemului excretor.

Proprietăţile naturale ale extractul de merişor îi permit să acidifieze în mod natural urina, inhibând astfel multiplicarea coloniilor de E.Coli la nivelului tractului urinar.

Pentru a te asigura că te bucuri de proprietăţile benefice ale merişorului, în sprijinul tău vine suplimentul Uro-Care with CranActin®, un ajutor de nădejde în lupta cu tulburările tractului urinar. Acesta conţine extract de merişor canadian (CranActin® - ingredient patentat), D-manoză, vitamina C, o combinaţie de ingrediente care sprijină sănătatea tractului urinar în timpul tratamentului cu antibiotice şi te ajută să eviţi recidiva infecţiilor urinare.

Uro-Care with CranActin,
secom.ro, 61 de lei

Accesează magazinul online Secom.ro sau vino în magazinele din ţară şi descoperă gama completă de soluţii pentru sănătatea ta şi a întregii familii!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.