Vitamina B12 poate calma probleme cu tenul și pielea uscată? Ce spun specialiștii

Vitamina B12 poate calma probleme cu tenul și pielea uscată? Ce spun specialiștii

Redactor Andreea Baluteanu

Provenită integral de la animale, vitamina B12 nu constituia o problemă în trecut, atunci când dieta omului era preponderent carnivoră. Lucrurile s-au schimbat însă în prezent, când deficiența este o consecință a stilului de viață modern. Pentru că tot mai mulți oameni au luat decizia de a deveni vegetarieni (o decizie cu siguranță lăudabilă), și rezervele de vitamina B12 au început să scadă simțitor.

Cu ce consecințe te poți confrunta? Cu probleme la nivelul pielii, printre altele. Contribuind la reînnoirea celulară, toate vitaminele din grupul de B-uri susțin sănătatea pielii, dar B12 deține un rol primordial. Află dacă vitamina poate calma problemele tenului din rândurile de mai jos!

12 moduri în care vitamina B12 afectează pielea: ce poți face?

Vitamina B12 este esențială în organism, cele mai importante funcții ale sale fiind legate de sinteza globulelor roșii și a ADN-ului. Prin urmare, deficiența de vitamina B12 este asociată cu o multitudine de afecțiuni, printre care cele hematologice, neurologice, psihiatrice, gastrointestinale și cardiovasculare. Poți ajunge să suferi de diverse neuropatii sau de depresie și demență din cauza absenței acestui nutrient, dar câteva dintre cele mai comune semne ale deficienței sunt percepute la nivelul pielii.

femeie satena care se uita in oglinda la acnee sau ten uscat; concept cosuri sau ten cu probleme

Iată care sunt principalele probleme dermatologice de care poți suferi dacă ai lipsă de vitamina B12:

 • hiperpigmentare;
 • inflamație a pielii;
 • roșeață;
 • ten uscat;
 • acnee;
 • vitiligo;
 • stomatită angulară (inflamarea colțurilor gurii);
 • paloare;
 • probleme cu circulația care cauzează mâini sau picioare reci;
 • afte în gură;
 • eczeme;
 • psoriazis.

Credem că simpla enumerare de mai sus nuanțează exact cât de importantă este vitamina B12 pentru piele, dar e reciproca valabilă? Deficiența acestui nutrient provoacă numeroase probleme dermatologice, însă poate B12 să le calmeze? Experții tind să considere că da. Contribuind la reproducerea celulelor pielii, acest nutrient poate să calmeze sau chiar să vindece dermul.

Cum poți acționa? Introdu în alimentație surse de vitamina B12 (ouă, lactate, carne sau pește) ori apelează la o cremă cu extracte de vitamina B12 (cobalamină). Ești vegetariană? Atunci ai nevoie de un supliment cu administrare zilnică!

Cauze ale deficienței de vitamina B12

Dat fiind faptul că omul ducea un stil de viață preponderent carnivor în secolele trecute, deficiența de vitamina B12 era rar întâlnită. Cum provocările la adresa stării de sănătate, etica sau impactul în schimbările climatice ne-au determinat să renunțăm la carne, lipsa acestui nutrient s-a transformat într-o problemă de sănătate tot mai răspândită.

Principala cauză a deficienței de vitamina B12 este astfel stilul de viață. Dacă ești vegană sau vegetariană cu o dietă restrictivă, e recomandat să consumi lapte vegetal sau cereale fortificate cu acest nutrient sau să iei un supliment.

Pe de altă parte, pot exista și dificultăți de absorbție a vitaminei B12. Este cazul persoanelor care au suferit operații de micșorare a stomacului sau al pacienților diagnosticați cu boala celiacă sau boala Crohn.

Și unele medicamente, precum cele administrate contra arsurilor stomacale, ce reduc producția de acid gastric, pot compromite absorbția de vitamina B12. O categorie de risc este reprezentată și de persoanele în vârstă.

Simptomele deficienței de vitamina B12

Pe lângă semnele care apar la nivelul pielii și care atestă că suferi de lipsă de vitamina B12, cum anume poți identifica deficiența? Află din rândurile de mai jos!

 • senzații ciudate de amețeală sau de furnicături resimțite la nivelul membrelor;
 • dificultăți de echilibru în timpul mersului;
 • anemie;
 • limbă umflată sau inflamată;
 • dificultăți de concentrare sau de memorare;
 • slăbiciune;
 • oboseală.

Neglijată, lipsa de vitamina B12 poate duce la probleme grave de sănătate, așa că este cazul să acționezi. Recomandarea noastră?

vitoral b-12

Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți este suplimentul alimentar cu gust de cireșe și xilitol, sub formă de spray destinat administrării orale. Produsul contribuie la metabolismul celular normal, sprijină sistemul nervos și pe cel imunitar și participă la formarea normală a globulelor roșii. Bonus: Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți este potrivit inclusiv pentru vegetarieni, diabetici și celiaci. Suplimentul poate fi achiziționat de la Vavian Pharma.

 

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Relaxarea sistemului nervos: cum te ajută să rămâi sănătoasă?
Relaxarea sistemului nervos: cum te ajută să rămâi sănătoasă?
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?
Incepe quiz
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.