11 lucruri pe care nu le ştiai despre Greta Thunberg, simbolul luptei pentru mediul înconjurător

11 lucruri pe care nu le ştiai despre Greta Thunberg, simbolul luptei pentru mediul înconjurător

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă ai nevoie cumva de o eroină, îți spunem noi cum se numește: o cheamă Greta Thunberg, are 16 ani și vine din Suedia. În cazul în care ai rămas cu rezervorul gol de speranță și te-ai trezit că nu mai crezi în umanitate, tot adolescenta din nordul continentului îți poate oferi o menire.

Află din rândurile de mai jos cine este Greta Thunberg și de ce numele său este atât de important acum! Descoperă și 11 lucruri mai puțin știute despre activista considerată simbolul luptei pentru mediul înconjurător!

Cine este Greta Thunberg?

Cu siguranță ești familiarizată cu pericolele tot mai acerbe care amenință lumea în care trăim. Oamenii de știință ne atrag atenția că, dacă vom continua să ducem stilul de viață actual, fără pic de responsabilitate pentru mediu, Pământul este pe ultima sută de metri. Din fericire, există activiști, persoane publice, politicieni și cercetători care s-au înrolat în linia întâi a bătăliei pentru salvarea Pământului, cea mai importantă luptă a tuturor timpurilor. Și nu, nu ne confruntăm cu extratereștri ca într-un scenariu de film SF, ci cu noi înșine, cea mai distrugătoare specie, așa cum a fost caracterizată rasa umană.

Greta Thunberg

Sursa foto: Instagram

Greta Thunberg se numără printre cei mai înflăcărați activiști de mediu, dar ceea ce o situează poate deasupra tuturor este faptul că are numai 16 ani. Născută pe 3 ianuarie 2003, într-o perioadă în care multe dintre noi eram la școală, adolescenta de origine suedeză a ajuns în atenția media pentru prima dată abia anul trecut, în august 2018, atunci când organiza o serie de manifestații în fața Parlamentului Suedez, revendicând politici mai competente și mai incisive împotriva încălzirii globale.

Exemplul ei a fost preluat rapid de tineri din toată lumea într-o mișcare care azi poartă numele de Fridays for Future. În anii următori, Greta Thunbeg a fost invitată să rostească discursuri la multiple evenimente importante în lupta împotriva schimbărilor climatice, inclusiv în conferința ONU Climate Change Conference.

Efectul este, fără urmă de îndoială, contagios. Numai în 2019 se apreciază că au fost organizate mitinguri și proteste ale tinerilor pentru salvarea mediului în fiecare săptămână, impresionante fiind însă mai ales demonstrațiile corelate în diverse locuri de pe pământ. Astfel, în acest an am fost martori la cel puțin două proteste de acest tip care au înglobat mai mult de un milion de elevi și studenți.

Considerată deja un role model, o sursă de inspirație pentru tineri, Greta Thunberg este văzută ca unul dintre liderii responsabili ai societății de mâine, iar revista Time a inclus-o printre cei mai influenți 100 de oameni în 2019. Tot ce putem spune e că, pentru toate pădurile care ard într-un ritm alarmant și pentru toate speciile care dispar, ar trebui să apară cel puțin o Greta Thunberg.

11 lucruri inedite despre Greta Thunberg

Iată ce trebuie să știi despre adolescenta care a depășit statutul de copil și a primit titulatura de „eroină”.

  1. Numele ei întreg este Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg. E zodia Capricorn, un semn marcat de responsabilitate, încăpățânare și dedicația față de munca neîntreruptă. Nu s-ar fi putut potrivi mai bine de atât.
  2. Mărturisește că a fost inspirată de protestele anti-armament ale tinerilor americani. După ce a aflat despre inițiativa unor elevi din Florida de a porni la marș împotriva legilor ce liberalizează achiziția de arme în Statele Unite, Greta „a pus” de propria demonstrație, de data aceasta țintind încălzirea globală.
  3. Nu doar propovăduiește, ci și face. Refuză să călătorească cu avionul și folosește mijloace de transport mai puțin poluante. A ajuns în Elveția după o călătorie cu trenul de 32 de ore pentru a participa la World Economic Forum și la New York pentru summitul ONU Climate Action Summit după ce a navigat Oceanul Atlantic cu un iacht cu zero emisii de carbon timp de două săptămâni. Se poate!
    Greta Thunberg yacht
    Sursa foto: Instagram
  4. Și-a convins părinții să nu mai folosească avionul și să renunțe la carne. Mama sa, o cântăreață de operă suedeză, pe nume Malena Ernman, și tatăl său, actor și scriitor, Svante Thunberg, au devenit vegetarieni urmând exemplul fiicei lor. Și dacă nu crezi în predestinare, află că tatăl Gretei este numit după Svante Arrhenius, cercetătorul recompensat cu Premiu Nobel care a calculat primul efectul devastator pe care îl au emisiile de carbon în crearea efectului de seră.
  5. A primit numeroase distincții. Chiar dacă tatăl său poartă numele unui câștigător al Nobelului, Greta a fost nominalizată pentru faimosul Premiu pentru Pace acordat de Academia Suedeză. L-a pierdut, dar a primit în schimb Amnesty International’s Ambassador of Conscience Award în 2019 și a devenit membru al Royal Scottish Geographical Society. Dar poate cel mai mare omagiu a fost extraordinarul documentar realizat de Vice care o are drept protagonistă, intitulat genial „Make the World Greta Again” (referință la sloganul politic al lui Donald Trump: „Make America Great Again”).
  6. Nu îi este teamă să se adreseze celor mai înalți lideri politici. Ba dimpotrivă, putem pune pariu că unii dintre conducătorii lumii sunt intimidați de această puștoaică de 16 ani care nu se teme să spună lucrurilor pe nume. De fapt, Greta Thunberg este renumită pentru discursul acid, direct și pentru retorica inteligentă și perfect argumentată.
  7. A pierdut cel puțin 3 săptămâni de școală numai cu prima sa demonstrație din fața Parlamentului Suedez. Întrebată de reporteri dacă nu are regrete, a afirmat, în stilul caracteristic, că dacă lumea se va sfârși, este posibil ca nimeni din generația sa să nu mai aibă nevoie de educație.
  8. A fost diagnosticată cu sindromul Asperger. În loc să perceapă situația sa ca pe o slăbiciune, e recunoscătoare și spune că astfel a fost înclinată să se informeze despre schimbările climatice și să devină activist de mediu. E de părere că sindromul Asperger este superputerea sa și a declarat într-un TEDx Talk în 2018: „Am fost diagnosticată cu sindromul Asperger, cu OCD (tulburare obsesiv-compulsivă) și cu mutism selectiv. Asta înseamnă practic că nu vorbesc decât atunci când cred că este necesar. Acum este unul dintre acele momente”.
  9. A apărut pe coperțile a numeroase reviste. De la British GQ la i-D, această copilă de doar 16 ani este (și trebuie să fie) prezentă peste tot.
  10. A scris o carte. „Scenes from the Heart” a fost publicată în 2018 și îi are drept coautori pe toți membrii familiei.
  11. Există „efectul Greta”. La fel de sigur ca și cum ar fi fost studiat de către oamenii de știință, efectul Greta a mobilizat tineri, dar și adulți, în mod notabil persoane publice și politicieni care au urmat exemplul adolescentei și au început să își schimbe comportamentele pentru a fi mai eco-friendly.

Greta Thunberg premiu

Adulată și criticată, Greta Thunberg este, la ora actuală, poate cea mai importantă figură tânără a luptei împotriva încălzirii globale și a schimbărilor climatice. Nu degeaba i se spune Ioana d’Arc a schimbărilor climatice!

Tu știai ceva despre Greta Thunberg? În ceea ce te privește, care sunt măsurile pe care le adopți pentru a minimiza impactul pe care îl ai asupra mediului?

Fii la fel de eco-responsabilă precum Greta și descoperă și cele mai frumoase călătorii cu trenul pe care le poți face!

Surse foto: Instagram, Getty, Guliver

Articolul urmator
Femei care trăiesc singure ne-au împărtășit sfaturi utile care le ajută să se simtă în siguranță
Femei care trăiesc singure ne-au împărtășit sfaturi utile care le ajută să se simtă în siguranță
Ce spune oja pe care o folosesti despre tine?
Incepe quiz
Ce spune oja pe care o folosesti despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.