Când se pune busuioc sub pernă și de ce
Tradițiile și superstițiile populare românești fac parte dintr-un fond cultural străvechi și bogat care ne deosebește în spațiul balcanic. Multe dintre obiceiurile care încă sunt practicate la sate au rămas moștenire de la daci, altele au fost preluate de la romani, în vreme ce unele cutume sunt influențate de vecinii noștri, fie ei sârbii, ucrainenii sau bulgarii.
Dintre practicile neobișnuit de interesante, e normal ca întrebarea când se pune busuioc sub pernă să te fascineze cel mai tare. La o adică, e ceva atât de ispititor în gândul de a-ți zări chipul ursitului, în vis sau nu! Ce spunem noi, adevărul e că murim și după ideea că am avea un ursit, un ales menit să ne fie alături pentru toată viața!
Acestea fiind spuse, uite cât de impresionate sunt tradițiile românești!
Cuprins
- Ce este busuiocul?
- Busuiocul în religie
- Legende cu busuioc
- De ce se pune busuioc sub pernă
- Când se pune busuioc sub pernă
- Ce poți pune în loc de busuioc sub pernă
Ce este busuiocul?
O plantă ierboasă, originară din Asia, aparținând genului Ocimum, familia Lamiaceae, busuiocul are numeroase virtuți tămăduitoare. Nu e excelent numai pe post de condiment în supe sau în paste, utilizările sale sunt perpetuate și în remediile populare, dar și în farmacie.
Ce trebuie să știi în primul rând despre busuioc e că, previzibil, nu există o singură specie. Cel italian e mai dulce, cel grecesc mai aromat, în vreme ce soiul thailandez dă acel gust bogat preparatelor asiatice. Dacă dorești note mai dulci, asemănătoare scorțișoarei, poți încerca busuiocul mexican.
Virtuțile sale medicale au fost descoperite din cele mai vechi timpuri, busuiocul apărând mereu la căpătâiul bolnavilor, din medicina antică chineză în Ayurveda sau în ramurile holistice din toată lumea. Și e evident că e așa, planta medicinală fiind bogată în vitaminele A și K, dar și în calciu, fier și mangan. Proprietățile sale antiinflamatoare, antibacteriene, calmante, diuretice, relaxante, antiîmbătrânire, digestive și tonice îl fac un adevărat aliat al stării tale de bine.
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Pentru că nu se putea altfel, firește că trebuie să existe și surse de precauție. Ține cont că include vitamina K, care susține formarea mai rapidă a cheagurilor de sânge, așa că dacă iei medicamente ce subțiază sângele, pentru diabet sau pentru reglarea tensiunii arteriale, ar trebui să ceri acordul medicului.
Aceasta este numai prima parte din povestea busuiocului, iar mai jos explorăm latura sa religioasă și legendară!
Busuiocul în religie
Element de cult, busuiocul este folosit în biserică la stropirea lăcașului de cult și a credincioșilor cu agheasmă. Apare și în ritualul de sfințire, dar ține cont că e numai o componentă practică; pentru sfințire e invocat Duhul Sfânt, așadar busuiocul nu se ia în considerare.
Mai apare în Biserica Ortodoxă și la Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoare ținută pe 14 septembrie. Se pune și la icoane.
De unde acest interes religios? De la legende, desigur. Unele dintre ele sunt legate de faptul că, la naștere, lui Iisus I s-a adus busuioc. Și pe tipsia Irodiadei (prințesă a Iudeei) au fost presărate frunze de busuioc, iar o altă legendă pretinde că Împărăteasa Elena a descoperit această plantă crescând pe Sfânta Cruce, mirosul proaspăt ajutând-o să identifice artefactul religios. De atunci, suverana a decis să crească busuioc în grădina sa.
Ce trebuie remarcat e că prelații bisericești nu susțin în niciun fel aceste legende, iar busuiocul nu apare în Scripturi sau în vreo altă scriere istorică pe post de plantă sacră.
Legende cu busuioc
Ceea ce ne duce la legende. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au asociat busuiocul cu sacralitatea. La indieni, era planta lui Krishna și a lui Vishnu, acompaniind călătoria în somn pe tărâmurile paradisiace ale zeilor, dar în același timp era considerat și o întruchipare a zeiței Tulsi, precum și un simbol al ospitalității, ce aduce protecție și puritate în casă.
În Egiptul Antic, cu busuioc erau îmbălsămate mumiile, crezându-se că această plantă considerată sacră deschidea porțile cerurilor.
La grecii antici, se spunea că busuiocul a crescut pentru prima dată acolo unde au căzut lacrimile zeiței Afrodita, la moartea lui Adonis.
Deși în tradiția islamică nu era atât de prețuit, tot era apreciat pentru parfumul său și considerat un simbol al prosperității și protecției.
De ce se pune busuioc sub pernă
Wow, câte răspunsuri există la această întrebare! Sunt două conotații principale ale acestui gest: pe de o parte, busuiocul era considerat o plantă a dragostei și a fertilității, dar pe de alta se credea că susținea și ritualurile de ghicire a viitorului. Însumate, cele două puteau sublinia că busuiocul te ajuta să îți vezi iubitul din viitor.
Când se pune busuioc sub pernă? Au început să răspundă femeile din Roma Antică, primele care au observat că mirosul acestei plante era afrodiziac și îi înnebunea pe bărbați. Busuiocul era astfel considerat „iarba dragostei și a fertilității”, și în urma popularității sale a pătruns și pe teritoriile Daciei.
În tradițiile noastre, era sinonim cu dragostea, curtarea, căsătoria, armonia, fidelitatea și romantismul în relații. Tot la români, busuiocul era folosit la prima baie a pruncului, pentru noroc în amor, pentru a induce vise plăcute, a ține departe energiile rele și spiritele malefice, precum și a spori starea de sănătate (lucru demonstrat și prin virtuțile sale subliniate mai sus). Totodată, busuiocul asigura protecție contra vrăjitoarelor, alunga demonii, asigura prosperitate.
De aceea busuiocul apărea și în buchetele de flori sau în aranjamentele pentru nuntă sau alte ocazii romantice, în care se declara iubirea.
A doua valență a busuiocului ține de atributele sale prevestitoare. Atât în practicile magice, cât și în cele oculte, se credea că această plantă poate să invoce vise profetice sau premonitorii.
Așa s-a propagat obiceiul de a se pune busuioc sub pernă, practicat de fetele tinere, nemăritate, care își visau ursitul, lucru important, numai dacă cereau un fir de busuioc de la preot!
Când se pune busuioc sub pernă
Ți-e că ai ratat momentul magic când se pune busuioc sub pernă și asta e, nu mai ai șansa să îți vezi la față iubitul? Nu ai de ce să îți faci griji, căci în an sunt multiple ipostaze când te poți folosi de această superstiție.
De Bobotează
Când se pune busuioc sub pernă? Pe 5 sau pe 6 ianuarie, sau mai bine zis în noaptea dintre ele. Atunci, oamenii din popor cred că cerurile se deschid, iar îngerii păzitori comunică tinerilor cum le va surâde norocul în dragoste.
Tradiția populară spune că fetele nemăritate trebuie să ceară preotului un fir de busuioc în acest sens, dar mai degrabă îți urăm noroc cu această practică, căci prelații o contestă. Biserica ortodoxă română nu susține obiceiul antic, încadrându-l la categoria „ghicit” sau „ghicitură”, ceea ce, după cum ai „ghicit”, constituie un păcat.
La sat se mai practică încă, fetele fiind încurajate să nu se lase așa ușor dacă vor să se mărite și să insiste pe lângă preot și chiar să fure busuiocul (nu te sfătuim să o faci, însă!). „Răsplata” va fi că îți vei vedea în vis chipul ursitului.
Ce se mai întâmplă de Bobotează? Dacă aluneci și cazi pe gheață, sunt șanse mari să te căsătorești în viitorul apropiat (sau să îți rupi o mână ori un picior). Dacă încă mai speri, precum Beyonce, că cineva va pune „un inel pe acel deget”, atunci poți lua situația în propriile mâini și îți poți înfășura în jurul inelarului un fir de mătase roșie și unul de busuioc. Tradiția spune că așa atragi măritișul.
Busuiocul se mai atârnă și la streașina casei dacă nu ai încredere în visele tale premonitorii. Superstiția spune că dacă a doua zi îl găsești acoperit de chiciură, sigur o să iei un bărbat bogat. Însă nu știm ce să credem, mai ales că încălzirea globală a cam zguduit această practică.
Alte tradiții de Bobotează: ca să îți visezi alesul fără busuioc, în unele părți ale țării ai fi hrănită cu o turtă frământată numai cu 9 degete din 8 linguri de făină și una de sare, iar în alte părți ți s-ar servi piftie și vin roșu.
Ca să ai parte de noroc în relația deja înfiripată, e indicat să ții post negru și să nu cumva să te cerți cu partenerul de viață.
Fetele pun busuioc sub pernă de Bobotează, iar bărbații își arată curajul, un alt obicei fiind acela ca preotul să arunce o cruce în apă. Bărbatul care reușește să ajungă primul la ea va fi binecuvântat cu noroc. Cam știm pe cine am dori să visăm!
De Dragobete
A doua ocazie din an când vei răspunde la întrebarea când se pune busuioc sub pernă e Dragobetele. Acum e puțin mai complicat, dar se spune în popor că reușitele sunt mai sigure. În noaptea premergătoare Dragobetelui (24 februarie) se pun sub pernă busuioc și 41 de boabe de grâu pentru a-l visa pe cel menit.
Busuiocul poate fi prins și în păr. Dacă te face mai frumoasă în ochii lui și îl determină să te ceară în căsătorie, ești o mare norocoasă, căci se spune că fetele logodite de Dragobete se mărită până la sfârșitul anului. Și cuplurile care se întâlnesc acum au parte de protecție.
Reîntorcându-ne la magia frumuseții, dacă aduni zăpadă de Dragobete, atunci vei fi atrăgătoare tot anul. Spală-ți chipul cu apa rezultată și vei avea mereu piele proaspătă și luminoasă. Nici nu o să mai ai nevoie să te întrebi când se pune busuioc sub pernă.
Ce prevestește șarpele de casă: legende pe care trebuie să le știi
De Sânziene
Pentru că plantele capătă puteri miraculoase de Sânziene, și pentru că aceste făpturi supranaturale adoră să trezească dragostea în suflete, e clar că busuiocul prinde și mai mult curaj. Când se pune busuioc sub pernă? Ajunul nopții de 24 iunie e un alt răspuns perfect. Acum, planta aromatică e însoțită de florile de sânziene sub pernele fetelor nemăritate care doresc să își viseze ursitul.
Tot atunci, fetele sunt încurajate să împletească cununi din sânziene, spice de grâu, verbină, busuioc, pelin, cicoare, ferigi, sunătoare sau salcie. Pe de o parte, acestea sunt folosite în scopuri altruiste, crezându-se despre ele că apără oamenii și animalele de forțele rele și de fenomenele extreme ale naturii atunci când sunt agățate la ușă, la ferestre sau puse pe crucile mormintelor.
Dar există și un scop mai „egoist”: o tradiție spune că aceste cununi sunt aruncate pe casă. Dacă rămân pe acoperiș, fata respectivă se va mărita, dacă nu, va trebui să continue să țintească până ce are noroc. De câte ori încearcă, atâția ani va trebui să aștepte. Poate ar fi bine să faci înainte niște flotări!
Un alt semn, ce nu ține de forța ta fizică, este „testul dat de rouă”. Lasă cununa afară; dacă o găsești plină de rouă, sigur îți schimbi numele de familie.
Pentru că de multe ori, vrem să o recunoaștem sau nu, norocul în dragoste ține și de aspectul fizic, fetele pot deveni mai frumoase folosindu-se de farmecul Sânzienelor. Acestea trebuie să se spele pe cap cu fiertură de busuioc și iarbă mare.
De Sfântul Andrei
Iar amestecăm cele sfinte cu cele laice, dar avem un motiv puternic: de această sărbătoare se spune că vor cădea granițele dintre lumi, că funcționează mai bine farmecele de dragoste și de aflare a ursitului și că „prind” descântecele și vrăjile mai mult ca niciodată.
Tocmai de aceea, pe lângă busuiocul pus sub pernă în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, mai apar și alte practici vrăjitorești. Dacă stai la curte, ieși afară noaptea și numără 9 pari de la gard. Ultimul trebuie legat cu ață roșie, căci îți ilustrează norocul în amor. Dacă e neted, o să ai noroc de soț tânăr și frumos, dacă e găurit și ruginit, atunci ursitul tău nu va impresiona la acest capitol. Dar cine știe cum altfel te va cuceri, nu?
Dacă nu ai chef să îți renovezi gardul, iată un alt obicei. Ai nevoie de apă sfințită și de busuioc. Toarnă 9 ceșcuțe într-un vas, apoi așază-le sub o icoană. În zorii celei de-a doua zi, varsă din nou apa înapoi în ceșcuțe: dacă mai rămâne apă pe fund, o să te măriți, și o să te măriți bine, dacă ultima ceșcuță nu e perfect plină, atunci ia-ți gândul de la o căsătorie în viitorul apropiat.
Vrei să fii vrăjitoare cu acte în regulă? Atunci avem pentru tine un ritual de la categoria „avansați”. Dezbracă-te, ca să îți chemi ursitul, apoi așază-te între două oglinzi cu o lumânare în mână. Ți se pare că umbrele formează un chip? E al ursitului, dornic să te vadă în toată splendoarea ta.
Ce poți pune în loc de busuioc sub pernă
Ca să nu superi providența, nu te juca cu aceste superstiții! Se spune că e grav de tot să pui busuioc cumpărat din comerț sub pernă sau o plantă smulsă din grădină fără să fi fost sfințită.
Ceea ce nu înseamnă că gata, nu o să îți mai vezi la față ursitul până la întâlnirea voastră magică. Oamenii din popor au sesizat această dificultate și uite ce îți mai recomandă să pui sub pernă!
Cele 41 de boabe de grâu despre care și-am vorbit mai sus. Acum însă mai intervine o problemă, trebuie să visezi că cineva îți fură grâul. Cine și-a permis asta o să te ia de soție.
Un pieptene și o oglindă aduc și ele în vis menitul.
În unele părți se obișnuiește să se așeze sub pernă o pereche de ciorapi ai tatei. Energia masculină bună va atrage imaginea ursitului tău.
Când se pune busuioc sub pernă? Sperăm că te-am edificat! Tot ce mai trebuie e să-ți ții minte visele!
Surse foto: iStock
Surse articol: viva, libertatea, wowbiz, exploremag, ziarulunirea, ziuaconstanta