De la "rușinea familiei" la unicul Charles Darwin. Ce nu știa nimeni despre trecutul secret al marelui savant

De la "rușinea familiei" la unicul Charles Darwin. Ce nu știa nimeni despre trecutul secret al marelui savant

Ramona Jurubita

Omul de ştiinţă britanic Charles Darwin a ajuns cunoscut datorită teoriilor sale ingenioase și de neegalat. El este cel care a reușit să explice pe înțelesul tuturor originea speciilor, după ce a sistematizat „Teoria Selecției Naturale”, elaborată inițial de zoologul Edward Blyth.

Charles Robert Darwin s-a născut pe 12 februarie 1809, într-o familie influentă - bunicul din partea mamei era producător de porțelanuri, iar cel din partea tatălui era unul dintre intelectualii secolului al XVIII-lea.

O copie originală a lucrării „Originea speciilor” care face parte din expoziția „The Royal Society: 350 Years of Science”, expusă în fața unui portret al lui Charles Darwin, pe 2 iunie 2010 la Londra, Anglia.

Sursa foto: Gettyimages

Călătoria care i-a schimbat viața

Tatăl său, Robert Darwin, era medic și a dorit ca fiul să îi calce pe urme, motiv pentru care l-a trimis să studieze medicina la Universitatea Edinburgh. Lucrurile nu s-au întâmplat cum au vrut părintele său, drept pentru care a ajuns să îl numească pe Charles Darwin „rușinea familiei”, pentru că nu a vrut să urmeze drumul ales de el.

„Nu îţi pasă de nimic altceva în afară de a trage cu arma, de câini și de a prinde șobolani. Te vei face de rușine, pe tine și pe întreaga ta familie.”, i-a spus Robert Darwin fiului său înainte ca aceste să plece, în 1831, în expediţia ştiinţifică de cinci ani la bordul navei HMS Beagle.

Adolescentul rebel de atunci s-a transformat rapid într-un geniu - hotărârea de a pleca în acea călătorie a fost decisivă pentru destinul său. Atunci, viitorul mare savant a strâns multe informații, pe care le-a integrat mai apoi în teoriile sale acum cunoscute de întreg mapamondul.

În secolul al XIX-lea, unii oameni erau fideli teoriei potrivit căreia omenirea a fost făcută de Dumnezeu în șapte zile, conform informațiilor din Biblie. Omul de ştiinţă a notat în autobiografia sa că membrii echipajului îl ridiculizau din cauza credinţei sale că Biblia reprezintă „autoritatea finală” în materie de moralitate.

În timpul voiajului, Charles Darwin a citit „Pincipiile geologiei” de Charles Lyell, de unde a aflat că fosilele găsite în roci reprezintă dovezi ale faptului că au existat animale care au trăit pe pământ în urmă cu mii sau chiar milioane de ani. Diversitatea de faună şi de caracteristici geologice pe care le-a observat în timpul călătoriei sale l-au ajutat pe savant să înțeleagă explicațiile din cartea geologului. De asemenea, savantul a remarcat faptul că pe fiecare insulă trăia o anumită specie de cinteză, înrudită cu cele de pe alte insule. 

Alte lucruri importante pe care sigur nu le știai despre Charles Darwin

  1. S-a născut în aceeași zi cu Abraham Lincoln
    Atât Charles Darwin cât și Abraham Lincoln au venit pe lume pe data de 12 februarie 1809, dar în medii diferite. Cel de-al 16-lea președinte al Americii s-a născut într-o cabană de lemn din Kentucky, în timp ce omul de știință s-a născut într-o casă georgiană grandioasă, pe o proprietate cu vedere la râul Severn și la orașul medieval Shrewsbury, Anglia.
  2. A așteptat mai bine de 20 de ani înainte să își lanseze teoria despre evoluție
    Deși călătoria revelatoare s-a încheiat în anul 1836, savantul a publicat lucrarea „Originea Speciilor Prin Selecție Naturală Sau Conservarea Raselor Favorizate În Lupta Pentru Viață” abia în anul 1859, pentru că a așteptat momentul potrivit. A făcut acest pas important abia după ce exploratorul Alfred Russel Wallace a decis, în 1858, să își expună ideile pe aceeași temă.
  3. Suferea de mai multe boli cronice
    Călătoria lui în jurul lumii nu a avut doar beneficii, pentru că acesta s-a întors acasă cu mai multe probleme de sănătate. El a început de atunci să sufere de epuizare, eczeme, crize cronice de greață, dureri de cap și palpitații care au persistat pe tot parcursul vieții. Se spune că ar fi contractat o boală parazită numită boala Chagas, care poate provoca leziuni cardiace, cauzatoare de moarte. 
  4. El a făcut o listă cu motive pro și contra căsătoriei
    Omul de știință nu își asculta inima nici atunci când era vorba de probleme sentimentale și apela întotdeauna la rațiune. În 1838, Darwin a întocmit o listă cu avantajele și dezavantajele căsătoriei. Printre beneficii se numărau: „copii”, „însoțitor constant (și prieten la bătrânețe)... mai bine decât un câine oricum” și „cineva care să aibă grijă de casă”. Pe cealaltă parte a paginii erau menționate: „libertatea de a merge acolo unde dorește”, „conversațiile cu bărbați deștepți în cluburi” și „pierderea de timp”.
  5. A făcut Facultatea de Teologie
    A abandonat Facultatea de Medicină și s-a înscris la Teologie, în cadrul Universității Cambridge, spre disperarea tatălui său. Nu contesta niciun cuvânt din Biblie atunci când a ales această facultate, dar, mai târziu, credințele lui au început să fie zdruncinate, după ce a făcut descoperirile din timpul călătoriei în jurul lumii și după ce trei dintre cei zece copii ai lui au murit.
  6. A mâncat animale exotice
    Charles Darwin nu s-a limitat la a studia speciile de animale exotice, dar a și avut curajul să guste carnea lor, pe vremea când era student. A mâncat șoim și buhai de baltă, dar nu s-a putut atinge de bufniță. În timp ce făcea ocolul Globului pe HMS Beagle, geniul a continuat să aibă excentricități culinare, gustând armadillo, struț și pumă („seamănă la gust cu carnea de vițel”, a descris el).
  7. Nu el a inventat expresia „supraviețuirea celui mai adaptat”
    Deși această sintagmă, „supraviețuirea celui mai adaptat”, a fost asociată cu teoria evoluției pe care acesta a lansat-o, ea nu îi aparține lui Charles Darwin. Se pare că a fost folosită pentru prima dată de filozoful englez Herbert Spencer în „Principiile biologiei”, din 1864, pentru a conecta teoriile sale economice și sociologice cu unele conceptele biologice ale lui Charles Darwin. Savantul a utilizat expresia abia în cea de-a cincea ediție a lucrării „Originea speciilor”, publicată în 1869.
  8. Trupul lui este îngropat în interiorul Abației Westminster din Londra
    Darwin s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani, pe 19 aprilie 1882. Prietenii și colegii lui au insistat să fie înmormântat în interiorul abației Westminster din Londra, iar decanul de Westminster și-a dat aprobarea. În același loc sunt înmormântați și John Herschel și Isaac Newton.
  9. A apărut pe bancnota de 10 lire timp de 18 ani
    În anul 2000, pe spatele bancnotei de 10 lire a apărut portretul lui Charles Darwin cu barbă, împreună cu imaginea vasului HMS Beagle, o lupă, flora și fauna văzute în călătoriile sale. Cu toate acestea, în 2018, Banca Angliei a retras din circulație această variantă a bancnotei de 10 lire.

Este important să cunoaștem detalii din viața marilor personalități ale istoriei pentru că faptele lor ne pot inspira și ne pot ajuta să evoluăm la rândul nostru.

Citește și: Povestea emoţionantă a Principesei Ileana de România: ce a purtat toată viața cu ea, în exil

Surse articol: HistoryDescoperaIstoriePeScurt

Sursa foto principală: Gettyimages

Articolul urmator
Un tată le răspunde celor care spun că nu ar trebui să-și pupe fiul de 5 ani pe buze. "O să-l pup cât timp o să-mi permită"
Un tată le răspunde celor care spun că nu ar trebui să-și pupe fiul de 5 ani pe buze. "O să-l pup cât timp o să-mi permită"
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.