Floarea Vieții: geometria sacră a acestui simbol fabulos

Floarea Vieții: geometria sacră a acestui simbol fabulos

Redactor Raluca Margean

Floarea Vieții este o formă geometrică sacră fascinantă care are o mulțime de interpretări și utilizări. Simbolizează creația și este o metaforă a perfecțiunii și a armoniei. Ca model geometric, simbolul său este o colecție de cercuri interconectate, cu diferite modele și forme ce se întrepătrund. Află din acest articol mai multe informații despre originea și simbolistica Florii Vieții, dar și despre cum poți folosi acest simbol pentru a-ți îmbunătăți și înfrumuseța existența!

Floarea Vieții geometria sacră a acestui simbol fabulos

Ce este Floarea Vieții?

Floarea Vieții este o formă geometrică compusă din 19 cercuri suprapuse uniform. Baza este formată din 7 cercuri, care este cunoscută sub numele de Sămânța Vieții. Această bază se află în interiorul unui cerc mai mare, care este considerat a fi originea, sursa tuturor lucrurilor. Așezarea uniformă a cercurilor creează mai multe figuri și structuri geometrice, atrăgând atenția în mod magic. Structura circulară armonioasă oferă impresia că tiparele se modifică constant, astfel observi de fiecare dată lucruri diferite. Iar dacă începi să pictezi Floarea Vieții, vei descoperi și mai multe lucruri.

Iată desenul ce reprezintă Floarea Vieții:

Reprezentare grafică Floarea Vieții 

Floarea Vieții: originea acestui simbol

Acest simbol fascinant își are originile în lumea antică, fiind descoperit în manuscrisele vechi, temple, sinagogi și opere de artă. Cele mai vechi desene Floarea Vieții au fost găsite în Templul lui Osiris din Egipt și datează din anul 535 î.Hr. Reprezentările respective erau trasate cu mare precizie cu ocru roșu. Unele persoane cred că simbolul ar fi putut fi folosit pentru a reprezenta Ochiul lui Ra. 

Conform site-ului ancient-origins.net, simbolul a mai fost găsit într-o varietate de locații semnificative, inclusiv diverse sinagogi din Israel, în Orașul Interzis din Bejing, în orașul Efes din Turcia, la Templul de Aur din Amritsar, în templele antice chinezești, în diferite locații din Spania și multe alte locuri din lume.

De asemenea, simbolul se regăsește în mai multe religii, iar unele persoane consideră că Arborele Vieții, care este asociat cu învățăturile Cabalei, este un derivat din acest unic simbol. Însuși Leonardo da Vinci a studiat Floarea Vieții și a creat reprezentări derivate de la acest simbol, precum cele cinci solide platonice și Raportul de aur al Phi.

Desen al lui Leonardo da Vinci reprezentand organismul uman

În România, simbolul a fost încrustat pe porțile străvechi maramureșene, pe vechile pietre de hotar, dar și în diverse mânăstiri și lucrări de artă. De exemplu, Floarea Vieții apare la Mănăstirile Curtea de Argeș și Cozia, pe troița Mănăstirii Caraiman și lângă chilia lui Daniil Sihastrul, dar și la mai multe mănăstiri din Bucovina. De asemenea, acest simbol este vizibil pe poarta Casei Memoriale Tudor Vladimirescu și în arta meșterilor de la Horezu sau pictată pe cupola Bisericii Carămidarii de Jos.

Chiar dacă simbolul există de mii de ani, numele de Floare a vieții l-a primit în anii '90, când grupurile New Age au început să acorde o atenție deosebită acestui simbol. 

Floarea Vieții: parte din geometria sacră

Geometria sacră exprimă, în toate formele, dezvoltarea vieții, de la sămânță la floare, de la fruct la sămânță, manifestând și repetând structuri până la infinit, precum ciclul vieții.

În geometria sacră, proporțiile, modelele și simetria formează compoziții armonioase care se conectează cu energiile mai mari ale universului, favorizând obținerea unui echilibru pe plan fizic, mental și emoțional. Fiecare linie din geometria sacră este asociată cu un aspect emoțional, cu o experiență a vieții.

Conform geometriei sacre, secretele filozofice, psihologice și religioase ale existenței pot fi descoperite prin studiul formelor geometrice fundamentale. Deoarece Floarea Vieții conține în sine valori religioase și psihologice, aceasta este considerată a fi un simbol al geometriei sacre.

Fiecare tradiție spirituală folosește un simbol unic din geometria sacră a Universului. Iată câteva exemple:

  • Pentru creștini, simbolul unic plin de semnificații este Crucea
  • Pentru evrei - Pomul vieții (Cabala)
  • Pentru celți- Spiralele, Triskelion/Triskele
  • Pentru hinduși – diagrama Sri Yantra
  • Pentru chinezi – faimosul simbol Yin-Yang

Citește și: Cele mai importante simboluri feng shui și semnificația lor

Floarea Vieții: semnificația geometriei sale

Floarea vieții este compusă din mai multe figuri geometrice, fiecare dintre acestea fiind o reprezentare a lumii. Întregul reprezintă însuși ciclul vieții și, se spune că, dacă studiezi îndeajuns simbolul Florii Vieții, ajungi la un anumit grad de spiritualitate. Iată semnificațiile celor mai importante forme regăsite în compoziția Florii.

  • Structura ADN. Aceasta se regăsește în Floare și confirmă ideea ca acest simbol reprezintă creația tuturor lucrurilor.
  • Sămânța vieții. Ea este formată din 7 cercuri întrepătrunse, care reprezintă cele 7 zile în care a fost creată lumea.
  • Oul Vieții. Acesta este reprezentat de partea centrală a simbolului Floarea Vieții. Ca și semnificație, Oul Vieții reprezintă un embrion celular, chiar în primele sale ore de formare, simbolizând astfel toate celulele.
  • Fructul sau Rodul Vieții. El este compus de 13 cercuri care iau forma unei stele, simbolizând atomii și diferitele structuri moleculare care stau la baza vieții.
  • Cubul lui Metatron. Se crede că acesta este un simbol sfânt care te protejează de rău. El conține cele cinci structuri care acționează ca fundament pentru toată viața: tetraedrul stelar (Steaua lui David), hexaedrul, octaedrul, dodecaedrul și icosaedrul. Aceste structuri pot fi găsite în toate formele de viață, minerale și chiar sunete, inclusiv muzică și limbaj.
  • Arborele Vieții. Acesta descrie arborele nostru genealogic și este un semn al unității și iubirii.

Iată mai jos un videoclip în care sunt prezentate foarte clar aceste structuri:

Luate ca un ansamblu, toate aceste mici simboluri creează un tot unitar care este Floarea Vieții. Aceasta:

  • Simbolizează creația și este un memento că totul este unit, provenind din aceeași sursă, la fel cum cercurile provin din cercul unic.
  • Este designul de bază al tuturor lucrurilor din viață, de la configurația atomului până la baza fiecărei forme de viață și a lucrurilor existente.
  • Este o reprezentare vizuală a conexiunilor dintre toate ființele vii și viața însăși.
  • Reprezintă ordinea matematică și logică a lumii naturale, semnificând legile naturii.

Floarea Vieții: beneficiile simbolului Universului

Imagine cu simbolul spiritual Floarea Vieții

Se spune că Floarea Vieții este un simbol cu încărcătură deosebit de puternică. El are o forță magică, acționând energetic prin protejarea împotriva energiilor negative și îmbunătățirea fluxului energetic din corp.

Iată principalele beneficiile spirituale pe care le oferă acest simbol:

  • Transmite o stare de calm și relaxare
  • Emite vibrații pozitive și oferă un echilibru
  • Armonizează mediul
  • Are virtuți de regenerare, dinamis și protecție
  • Generează o stare de fericire, armonie, încredere în forțele proprii și împlinire,
  • Reprezintă un sprijin pentru realizarea viselor și dorințelor

Utilizări ale simbolului Floarea Vieții

În zilele noastre, simbolul Floarea Vieții este utilizat în mod obișnuit pe bijuterii, tatuaje sau diverse produse decorative. Simbolul este adesea folosit în instrumente de meditație, cum ar fi mandale sau pe produse precum covorașe de yoga, îmbrăcăminte și tapițerie. Persoanele care folosesc și studiază simbolul încearcă să obțină iluminarea și să găsească un sens mai profund în viață.

În modă, simbolul este folosit datorită formei sale armonioase și plăcute. El oferă o notă de eleganță ținutei și arată frumos în pandantive, cercei, inele sau brățări.

Așadar, Floarea Vieții reprezintă un simbol cu o puternică încărcătură religioasă, filozofică și spirituală. Ca și reprezentare grafică, ea este considerată o formă geometrică perfectă datorită modelelor, proporțiilor și simetriilor create. Dacă vrei să profiți și tu de puterea incredibilă a acsetui simbol, poți găsi nenumărate utilizări, în modă, artă sau design interior.

Surse foto: Pixabay.com, iStock.com

Articolul urmator
De ce se dau prosoape la înmormântare? Află semnificația acestui obicei
De ce se dau prosoape la înmormântare? Află semnificația acestui obicei
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?
Incepe quiz
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.