Programul Prima Casă 2020: tot ce trebuie să știi

Programul Prima Casă 2020: tot ce trebuie să știi

Redactor Raluca Margean

S-a dat startul programului Prima Casă 2020, plafonul de garantare de anul acesta fiind de 2 miliarde de lei. Află tot ce trebuie să știi despre acest program, inclusiv condițiile de creditare, criteriile de eligibilitate și băncile participante.  

Ce este programul Prima Casă?

Programul Prima Casă a fost inițiat de Guvernul României în 2009 și a fost gândit ca un ajutor financiar acordat tinerilor care nu-și permiteau să plătească avansul (de peste 5% din prețul unui imobil) cerut de majoritatea băncilor pentru obținerea unui credit ipotecar standard.

În cadrul acestui program, statul român se angajează să garanteze o parte din creditele acordate de băncile participante. Mai exact, pentru locuințe vechi, statul garantează 40% din sumă, iar pentru cele noi, 50% din suma totală va fi asigurată de Fondul de Garantare Prima Casă.

Care sunt condițiile de creditare pentru programul Prima Casă 2020?

prima-casa-2020-calculator-credit-casa

Pentru a fi incluse în programul Prima Casă 2020, băncile participante trebuie să îndeplinească anumite condiții de creditare, și anume:

  • Doar împrumuturile în lei sunt luate în considerare în programul Prima Casă;
  • Suma maximă ce poate fi acordată este echivalentul în lei a 57.000 de euro pentru o locuință veche, 66.500 de euro pentru locuințele noi și 72.500 de euro pentru construirea unei case în regim de asociere;
  • Să solicite un avans minim de 5%;
  • Să stabilească perioada de rambursare maximă acceptată de 30 de ani;
  • Rata dobânzii nu are voie să depășească Robor la 3 luni + 2% marja băncii (inclusiv nivelul maxim total al comisioanelor ce pot fi percepute);
  • Să nu perceapă comisioane de rambursare anticipată a creditului;
  • Banca trebuie să plătească Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) un comision de garantare în valoare de 0,45% pe an, aplicat la 50% sau 40% din soldul creditului. Băncile solicită achitarea acestui comision de către clienți (total sau parțial) drept comision de gestiune.

Băncile participante în programul Prima Casă 2020 sunt: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

Care sunt condițiile de eligibilitate pentru aplicanții la credit?

prima-casa-2020-cuplu-de-tineri-cu-credit

Pentru a fi eligibili pentru programul Prima Casă 2020, solicitanții creditului trebuie să îndeplinească anumite condiții:

  • Să fie cetățeni români;
  • Să fie salariați sau să aibă un venit lunar stabil, demonstrat cu acte doveditoare. De obicei, băncile solicită să ai o vechime de un an în câmpul muncii și cel puțin 3 luni la actualul angajator. Veniturile acceptate sunt: salarii (inclusiv salariul minim pe economie), pensii, dividende, drepturi de autor, chirii, venituri din activități independente. De asemenea, poți obține o sumă mai mare dacă aduci și veniturile a maximum 3 codebitori care trebuie să îndeplinească aceleași condiții de eligibilitate ca și tine.
  • Nu există o limită în ceea ce privește vârsta maximă a solicitantului de credit, dar majoritatea băncilor calculează astfel încât la terminarea ratelor aplicanții să nu depășească 60-65 de ani. Unele bănci au stabilit vârsta maximă la 70 de ani.
  • Să nu dețină (la comun cu alte persoane sau individual) o locuință proprietate personală cu o suprafață utilă mai mare de 50 mp;
  • Obiectivul împrumutului să fie achiziționarea/construirea unei locuințe;
  • Să nu aibă în derulare un alt credit ipotecar și să nu fi accesat deja un credit Prima Casă;
  • Să achite avansul minim și să constituie un depozit colateral corespunzător a 3 rate de dobândă;
  • Nivelul maxim de creditare al unui individ nu trebuie să depășească 40% din totalul veniturilor lunare.

Care sunt dezavantajele acestui tip de credit?

Înainte de a lua un credit prin Prima Casă 2020, trebuie să te informezi foarte bine cu privire la condițiile de creditare și obligațiile pe care le ai în acest caz. Printre dezavantaje amintim:

  • Aprobarea unui dosar prin acest program durează de obicei mai mult decât un credit standard, deoarece, pe lângă aprobarea financiară primită de la bancă, trebuie să aștepți și analiza dosarului de la FNGCIMM;
  • Nu poți refinanța un credit care are garanția Statului;
  • Nu ai voie să înstrăinezi locuința în primii cinci ani de la momentul achiziționării decât în cazul în care rambursezi integral creditul sau dacă îți preia creditul o altă persoană eligibilă. Poți obține mai multe detalii despre condițiile de creditare și obligațiile pe care le ai atât de la banca creditoare, cât și de pe site-ul oficial al FNGCIMM.

Să deții o casă reprezintă un pas important în viața ta. Informează-te corect, analizează toate opțiunile și gândește-te foarte bine care sunt implicațiile și responsabilitățile care vin la pachet cu titlul de proprietate. Dacă tu crezi că Prima Casă 2020 este un program care te avantajează, aplică pentru credit și bucură-te de noua ta casă frumoasă!

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
O femeie recunoaște că întreabă bărbații de la prima întâlnire cât câștigă. "Am relații doar cu bărbați potenți financiar" 
O femeie recunoaște că întreabă bărbații de la prima întâlnire cât câștigă. "Am relații doar cu bărbați potenți financiar" 
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.