„Cronicile Insulelor Thrallis”: descoperă un fantasy plin de lumină și culoare, debutul unei noi trilogii semnate de O.G. Arion

„Cronicile Insulelor Thrallis”: descoperă un fantasy plin de lumină și culoare, debutul unei noi trilogii semnate de O.G. Arion

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă urmărești secțiunea recenziilor noastre, știi că devorăm orice scrie Oana Arion, așa că este evidentă bucuria noastră fremătătoare atunci când am primit vestea că seria „Somnul zeilor” își întregește universul cu un spin off: așa au văzut lumina tiparului „Cronicile Insulelor Thrallis”, plăsmuite din farmecul unei lumi de o incredibilă complexitate. Ceea ce nu înseamnă, nici pe departe, că prima parte din trilogia semnată de autoarea română se află într-o relație de co-dependență cu celebra sa saga: dimpotrivă, „Cronicile Insulelor Thrallis” este pur și simplu încântătoare, o rază de lumină, un crâmpei de bucurie și fascinație de sine stătătoare.

Vorba multă, sărăcia cititorului! Suntem aici ca să descoperim și ca să ne îndrăgostim, așa că te îndemnăm să îți ascuți pana emoțiilor, să o îmbibi în cerneala iubirii și să te pregătești să înscrii în cronica marilor tale plăceri o nouă pasiune: primul volum dintr-o trilogie de foc!

Magie, dragoni și secrete: rețeta unui spin off de vis

Deși „Cronicile Insulelor Thrallis” a apărut din dorința de a extinde universul atât de complex din „Somnul zeilor”, în afara unor mici referințe special integrate pentru connaisseuri, noul roman fantasy lansat de Oana Arion poate fi citit fără probleme și dacă nu te-ai delectat încă cu „La marginea lumii”, „Continentul pierdut” sau „Secretele Nordului”. Ba chiar îți recomandăm să începi cu volumul de față: vei avea parte de o inițiere fantastică la propriu și la figurat.

Bine ai venit într-o lume în care dragonii au acceptat să își împărtășească magia cu omul. Premisa de la care pornește scriitoarea este mai mult decât aţâţătoare: strala, vechea magie a dragonilor, poate fi mânuită acum și de către muritori, prin intermediul unor semne numite alaglife. Într-o mișcare literară de geniu, autoarea împarte cu neasemuită generozitate din puterile sacre oricui, indiferent de vârstă, poziție socială sau sex. Așadar, un bătrân cu plete albe poate căpăta strala în aceeași clipă cu o copiliță ce face primii pași: în universul creat de către Oana Arion nu e loc de discriminare, cel puțin nu atunci când e vorba despre magie. Dacă strala e puternică, numele posesorului va apărea pe piatra sacră din templul lui Ignar într-un ceremonial numit Alegere, norocosul urmând să petreacă 3 ani studiind alaglifele la Școala Templului pentru ca mai apoi să își pună harul la încercare.

Ne poate învinui cineva că, după un asemenea debut în forță, deja tragem cu ochiul curioase pe fereastră, sperând că un dragon mic, mititel, va fâlfâi din aripi prin fața noastră, dându-ne de veste că am primit și noi strala? Nu credem că cineva ne-ar putea reproșa ceva! Ne despărțim în termeni buni, bufniță de la Hogwarts, acum nu mai vrem să studiem la Școala de magie, farmece și vrăjitorii, ci la Școala Templului, ceea ce spune multe despre cât de tare ne-a plăcut această carte.

Dar „Cronicile Insulelor Thrallis” nu au numai eroi dotați cu strala, au și regine, și nu orice regine. Imperiul alcătuit din 8 principate, cu capitala în minunata Aymeri, este condus de dinastia Sefina. Dacă încă nu ți se pare incitant gândul de a deveni împărăteasă a unui tărâm mustind de minuni, precum o salbă de nestemate ce așteaptă să fie revelate ochiului și admirate, află că iluștrii conducători sunt protejați din vechi timpuri de către un dragon, care apără linia succesorală, și înzestrați cu un dar sau cu o năpastă, depinde cum o iei, aceea de a citi gândurile. Făcând cunoștință cu curajoasa și loiala împărăteasă Nyan, dar și cu mama sa, ryva Everlee, inteligentă și calculată, începem să ne dorim ca prin vene să ne curgă sânge regal și să avem și noi privilegiul de a avea drept confesor un dragon de aer.

Însă mai întâi Oana Arion se îngrijește să ne facă cunoștință cu noul nostru partener de aventuri, Vaal (pe numele său întreg Vaalmaryal Galatin din Izelle, dacă dorești să îi faci temenele și nu știi cum să i te adresezi mai protocolar), un copil de numai opt ani, adus ca ucenic de scrib la Curte. Înstrăinat de mamă, de unchi și de prieteni, inocent, dar de o înțelepciune care îi depășește vârsta, serios, dar cu suflet pur și curios, acest erou de o candoare aparte te introduce în lumea colorată a scribilor, ce lucrează cu cerneluri fermecate, copiind manuscrise vechi, pline de secrete. Așa că ne răzgândim iar: nu mai voim să avem strala, nu ne mai dorim să citim gânduri, ne mulțumim să închipuim desene fanteziste și să decorăm cu ele cărțile ce protejează între coperțile bătute cu pietre prețioase misterele acestei lumi minunate.

Atunci când Vaal descoperă că nu e nici pe departe cine pare, că are un dar periculos, iar, în timpul Alegerii, numele prințului moștenitor Esera e asociat cu cea mai puternică strală, considerată dispărută, realizezi că lucrurile se complică spre deliciul cititorului. Nu mai rămâne decât ca Aymeri să fie amenințată de rebeliune și război pentru ca ițele să se complice, iar tu să nu mai poți lăsa cartea din mână.

Pregătește-te să faci cunoștință cu noii tăi prieteni!

Dacă ar fi să sintetizăm în câteva cuvinte miezul „Cronicilor Insulelor Thrallis”, l-am descrie astfel: un fantasy plin de lumină. Deși, fiind vorba despre Oana Arion, știi că lumea în care suntem pe cale să plonjăm nu e un dulce tărâm de basm, ci un univers incredibil de complex, pe alocuri sălbatic, pe alocuri barbar, dar mereu plin de vigoare și sevă, spre deosebire de duritatea din „Somnul zeilor”, „Cronicile Insulelor Thrallis” se lasă molipsit de inocența personajelor sale principale. Dacă ar fi să facem o comparație, dacă „Somnul zeilor” e un rubin arzător, „Cronicile Insulelor Thrallis” se transformă într-o perlă a viselor, o epopee fantezistă, misterioasă, fremătătoare și plină de o sensibilitate aparte.

vizual cu un taram fantezist pe care se afla cartea cronicile insulelor thrallis

Marele har al Oanei Arion, imaginația fecundă, este omniprezent. Dacă ești fan al lumilor bine închegate, pline de culoare, al tărâmurilor fanteziste ancorate însă în realitate, ai ajuns unde trebuie. Imperiul are viață, miros, gust, îți gâdilă auzul și îți răsfață ochiul cu imagini vizuale și auditive. Nu există nicio notă de fals, nu apare nicio repetiţie: fiecare porțiune de pământ bătută la picior de personaje e originală, de sine stătătoare. Nu are cum să intervină plictisul atunci când după fiecare colț te mai așteaptă o revelație uimitoare.

Însă „Cronicile Insulelor Thrallis” te cuceresc mai ales cu personajele. Dovedind faptul că Oana Arion este un scriitor care uimește cu fiecare lansare, acest prim volum se diferențiază de predecesoarele sale prin prezența mai multor voci naratoriale, fiecare unică și singulară. Nu intrăm numai în pielea ucenicului Vaal, ci și a prințului moștenitor Esera, unul dintre acele personaje rotunde care arată că autoarea e expertă când vine vorba despre a contura evoluția (sau involuția) eroilor săi. Și nu ne oprim aici: pregătește-te să dai ordine cu vocea împărătesei Nyan, de al cărei curaj și spirit de sacrificiu ne-am îndrăgostit, o regină temerară, gata să moară pentru poporul său, care farmecă în rochiile princiare în culoarea purpurii, dar mai ales în tunicile bărbătești și în pantalonii simpli. Când în ecuație este binevenită și fosta principesă, Everlee de Carrime, una dintre cele mai fascinante eroine pe care ne-a fost dat să le cunoaștem în întreaga literatură, inteligentă și dibace, un strateg iscusit și un conducător și mai și, deja suntem câștigate de fane înfocate ale trilogiei. Și inima se încăpățânează să ne părăsească, căci i-o dăruim cavalerului Fynnan, un războinic neîntrecut, un protector gata să moară pentru cei pe care îi iubește, care ne-a cucerit nu numai cu vitejia sa, dar și cu replicile memorabile: măcar una îți va rămâne în vocabular.

Însă marii noștri favoriți au fost… dragonii. Cu două astfel de creații magistrale ne regalează Oana Arion: regalul Mewimmura, ușor cinic și blazat, înțelept și sarcastic, însumând ce are mai nobil și mai deosebit această rasă mitică, și Shiloh, un dragon de foc cu care vei face cunoștință în ultima parte a cărții și despre care nu vrem să îți deconspirăm nimic, căci e pur și simplu a-do-ra-bil (am spus noi așa ceva? Am vrut să spunem înfiorător, firește). Tabloul ființelor nonumane pregătite să îți devină prietene pe viață este completat de o nevăstuică care tocmai a întrecut în drăgălășenie pisicile. Da, se poate așa ceva.

Încheiem cu un mare „bravo” oferit autoarei pentru decizia de a începe fiecare capitol cu extrase din cronici. Nu numai că aceste fragmente dau viață și autenticitate istorisirii, dar reușesc să îmbogățească o lume deja incredibil de nuanțată și de complexă. Pentru cărturarii din noi, pentru cei îndrăgostiți de cunoaștere și însetați de cunoștințe, aceste rânduri sunt aur pur.

Atunci când o scriitoare e capabilă să schițeze un personaj dragon pe care să jinduiești să îl iei de soț, e clar: avem de-a face cu o carte unicat. Îmbătătoare, colorată, luminoasă, fascinantă, o poveste de care nu vei mai dori să te desparți: „Cronicile Insulelor Thrallis” este disponibilă în curând la Editura UP!

 

Surse foto: Pixabay, Facebook

Articolul urmator
Povestea impresionantă a unei femei care a decis să lupte pentru viața ei! „Mi s-a spus că am cancer și am descoperit o forță interioară uriașă"
Povestea impresionantă a unei femei care a decis să lupte pentru viața ei! „Mi s-a spus că am cancer și am descoperit o forță interioară uriașă"
Ce culoare de par ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce culoare de par ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.