Top 10 carti pe care sa le citesti pana la 30 de ani
Cuprins
- 1. Mitul lui Sisif de Albert Camus
- 2. Crima si pedeapsa de Fyodor Dostoievski
- 3. Anna Karenina de Lev Tolstoi
- 4. Micul print de Antoine de Saint-Exupéry
- 5. Spre far de Virgina Woolf
- 6. Ulise de James Joyce
- 7. Persuasiune de Jane Austen
- 8. Asteptandu-l pe Godot de Samuel Beckett
- 9. Delta lui Venus de Anais Nin
- 10. Omul invizibil de Ralph Ellison
Sunt carti pe care ar trebui sa le citesti pana la 30 de ani. Asta nu inseamna totusi ca nu poti citi un anumit roman si dupa varsta aceasta, insa exista anumite titluri care pot pune o caramida la cunostintele tale sau te pot invata anumite lucruri, fie despre empatie, fie despre iubire, prietenii sau viata in general. Pe langa faptul ca ulterior te pot ajuta in procesul de socializare, aceste carti iti pot arata lucruri situatii cu care e posibil sa nu te fi confruntat pana la anii acestia si te perinda prin locuri si perioade istorice despre care nu aveai cunostinte.
Prin urmare, hai sa vedem care sunt cele 10 carti pe care merita sa le citesti pana la 30 de ani!
1. Mitul lui Sisif de Albert Camus
|
Mesajul cartii este acela amintit in legenda lui Sisif, zeul pedepsit sa urce toata viata lui o roca pe un munte pentru ca in momentul in care ajunge in varful acestuia sa ii dea drumul la vale, apoi sa o ia de la capat.
Ideea principala a lui Camus este aceea ca orice drum strabatut, chiar daca pare in zadar, trebuie apreciat pentru semnificatia lui si pentru felul in care ne-am simtit in acesta calatorie. Astfel, intreaga carte este o metafora plina de cugetarile filosofice despre existentialism ale autorului.
2. Crima si pedeapsa de Fyodor Dostoievski
Romanul lui Dostoievski nu este doar o poveste captivanta, ci se constituie ca un intreg argument impotriva curentului nihilist care era foarte popular in randul cercurilor de intelectuali din Rusia in acea perioada.
"Crima si pedeapsa" este poveste unui tanar de 23 de ani, Raskolnikov, care ajunge sa comita o crima, iar pe parcursul romanului este chinuit de aceasta amintire.
Dostoievski arata astfel ca rationalismul extrem ignora legatura puternica ce leaga umanitatea si ne da responsabilitate asupra vietii celuilalt.
3. Anna Karenina de Lev Tolstoi
|
Probabil ca subiectul cartii e deja cunoscut, insa daca nu ai apucat sa citesti romanul lui Tolstoi, ar fi indicat sa o faci pana in 30 de ani. Desi subiectul cartii este eroina adultera, autorul aminteste de mai multe probleme si aspecte ale existentei umane precum iubirea, familia, clasele sociale si se dezbate prin intermediul personajelor semnificatia fericirii.
4. Micul print de Antoine de Saint-Exupéry
Conform celor mai multi psihologi, sa fii o persoana sanatoasa mental inseamna sa iti integrezi copilaria in viata de adult. Cel mai probabil, nu exista o alta carte care sa descrie mai bine durerea si mirarea specifice copilariei cum o face "Micul print".
Cuprinzand desenele autorului din timpul experientei sale ca aviator in Africa, carticica urmareste povestea unui mic print care viziteaza din ce in ce mai multe planete suprarealiste.
5. Spre far de Virgina Woolf
In acest roman Virginia Woolf evoca dureroasa trecerere inevitabila a timpului. Familia Ramsay se bucura de o vara pe insula Skye, alaturi de copii si musafiri. Insa anii trec si cititorul este pus din nou in acelasi peisaj, acum pustiu. Casa in care in urma cu ceva vreme statea familia e goala.
"Spre far" surpinde agonia trecerii timpului si aminteste cititorului sa fie recunoscator pentru anii in care se simtea tanar si invincibil.
6. Ulise de James Joyce
Una dintre cartile de capatai, ce nu ar trebui nici in ruptul capului sa iti lipseasca din biblioteca si mai cu seama, pe care e musai sa o citesti, este Ulise. Autorul a scris o capodopera despre o zi in Dublin, ce a revolutionat scena literaturii moderne. Citind vei afla cat de multe lucruri poti experimenta in numai 24 de ore.
7. Persuasiune de Jane Austen
Daca ai ajuns la varsta de 30 de ani si inca nu ai citit Austen, ei bine, ar trebui sa remediezi situatia. Una dintre creatoarele romanului modern, Austen nu este importanta doar prin prisma istorica, ea este un observator abil, amuzant, ce scrie adevaruri care raman valabile dincolo de trecerea anilor.
"Persuasiune" nu are la fel de mult umor ca celelalte opere scrise in tinerete de autoare, insa evidentiaza un spirit plin de speranta. Este vorba despre tinerete, despre trairea cu regrete si cautarea celei de-a doua sanse; romanul este plin de invataturi pentru cel care sufera de pe urma primului moment in care da piept in piept cu viata si alegerile nepotrivite.
8. Asteptandu-l pe Godot de Samuel Beckett
Romanul este o tragicomedie puternica ce prezinta doua personaje care asteapta si asteapta. Limbajul si relatiile se rup, speranta paleste si cititorul ramane intrebandu-se daca Godot este un simplu simbol pentru absenta salvarii spirituale moderne. Beckett poate ca nu ofera asa multa speranta atunci cand ai putin peste 20 de ani si esti nesigur de drumul tau in viata, insa la final iti aminteste ca si restul lumii asteapta ca si tine ca ceva miraculos sa se intample.
9. Delta lui Venus de Anais Nin
Colectia lui Nin de povesti cu tenta erotica este una dintre primele forme in literatura a perspectivei feminine. Acestea au fost scrise intr-un mod original pentru un colectionar secret care a impins-o pe Nin sa depaseasca limbajul poetic si sa se concentreze pe sex. In orice caz, vocea autoarei se simte in povestioarele indraznete ce abordeaza teme ca masculinitatea si incestul.
10. Omul invizibil de Ralph Ellison
Aceasta este una din cartile care te zdruncina, iar la final te lasa schimbat. "Omul invizibil" este un roman care iti schimba perspectivele mai repede decat ar face-o anumite intamplari din viata ta. Prezinta impactul psihologic cauzat de rasism, dar si de economie al celor care traiesc in Harlem. Drama autorului te face sa pui la indoiala structura societatii in care traiesti si te apropie de durerea celor pusi la zid pe niste considerente ce tin de paturile sociale.
Acest top de 10 carti pe care sa le citesti pana la varsta de 30 de ani, pe langa faptul ca iti va imbogati biblioteca cu titluri frumoase, pentru care orice colectionar te-ar invidia, te va imbogati mental si spiritual. Astfel, vei avea mai multe cunostinte despre situatia Rusiei din vremea lui Dostoievski, vei invata ce inseamna existentialismul prin prisma lui Camus sau vei vedea cum era societatea pe timpul lui Austen sau James Joyce.
Pana la varsta asta cate carti din cele mentionate mai sus ai bifat in topul celor 10?
Surse foto: amazaon.co.uk, penguin.com, feedbooks.com.