Boli reumatice care pot fi prevenite: cinci sfaturi pentru a le evita

Boli reumatice care pot fi prevenite: cinci sfaturi pentru a le evita

Redactor Alexa Galgau

Bolile reumatice sunt pe cât de frecvente, pe atât de neplăcute. Ele pot afecta serios calitatea vieții pacienților și de cele mai multe ori nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, există câteva afecțiuni de care te poți feri, dacă faci câteva ajustări în ceea ce privește stilul de viață.

Află, așadar, cum să te ferești de bolile reumatice!

Cum să te ferești de bolile reumatice

Există o listă lungă cu afecțiuni care intră în categoria „boli reumatice”. Acestea sunt bolile care provoacă inflamații la nivelul articulațiilor, ligamentelor, mușchilor și tendoanelor. Dintre bolile reumatice, amintim de:

  • osteoartrită;
  • artrita reumatoidă;
  • gută;
  • febra reumatică;
  • lupus;
  • fibromialgie;
  • spondilită anchilozantă.

Când prezintă simptome, toate bolile reumatice sunt numite de oameni „reumatism”. Acest termen cuprinde toate bolile care afectează părțile corpului menționate mai sus.

Cel mai frecvent simptom al reumatismului este durerea la nivelul articulațiilor, însoțită uneori de lipsa de mobilitate a mușchilor și de umflarea acestora. În cazurile mai grave, reumatismul poate să se manifeste inclusiv prin febră. Dacă reumatismul avansează, el poate afecta organele interne (febra reumatică) și reduce funcțiile acestora.

Este greu să previi bolile reumatice, însă nu imposibil. Un stil de viață sănătos și controalele medicale regulate, mai ales dacă ai avut cazuri în familie, te pot ajuta să te ferești de reumatism. Iată câteva sfaturi în acest sens:

1. Fă cât mai multă mișcare. Nu îți poți imagina cât de mult contează controlul greutății și activitatea fizică atunci când vine vorba despre sănătatea articulațiilor, oaselor și mușchilor. Obezitatea este unul dintre principalii factori de risc în ceea ce privește bolile care afectează articulațiile, pentru că greutatea mare înseamnă și o mai mare presiune pe acestea. Mișcarea, la rândul ei, întărește mușchii, dar și oasele. Dacă ești predispusă la reumatism, problema este ce fel de mișcare faci, deoarece există multe tipuri de efort fizic care fac rău articulațiilor. De exemplu, când faci jogging, impactul este mare asupra articulațiilor, mai ales dacă alergi pe asfalt și nu ai încălțaminte care să reducă impactul. De aceea, îți recomandăm să alegi un sport cu impact redus, precum înotul.

2. Adoptă o dietă sănătoasă. Inflamațiile cronice sunt cauzate nu doar de factori genetici, ci și de un regim alimentar nesănătos. Există chiar și o teorie conform căreia inflamațiile din corp sunt cauzate, printre altele, de toxinele acumulate. Prin urmare, multe voci spun că poate fi adoptată chiar și o dietă pentru reumatism, bazată pe produse care detoxifică organismul. Consumul preponderent de fructe și legume, alături de porții moderate de pește și de fructe oleaginoase, ambele bogate în acizi grași care luptă cu inflamația, poate să amelioreze bolile reumatice și chiar să le prevină, dacă regimul este adoptat în tinerețe.

3. Renunță la vicii. Fumatul și consumul de alcool slăbesc organismul din toate punctele de vedere și contribuie masiv la instalarea inflamațiilor. Fumatul afectează absorbția calciului în corp, dar și a altor nutrienți esențiali, favorizând astfel afecțiunile oaselor și articulațiilor. Chiar și consumul de băuturi care conțin cofeină ar trebui redus, pentru că poate agrava durerile de articulații.

4. Mergi la doctor din timp. Nu aștepta ca boala să își facă deja simțită prezența pentru a merge la controale medicale. Dacă ai avut în familie cazuri de reumatism, este clar că și tu ești predispusă la această gamă de afecțiuni. Descoperirea din timp a acestor boli îți va permite să urmezi un tratament eficient, care să te ferească de suferințele pe care acestea le provoacă atunci când se agravează.

5. Nu forța articulațiile. Chit că faci efort fizic sau îți place să stai turcește, ține minte că orice poziție sau mișcare care pune presiune pe articulații îți crește riscul de a face boli reumatice mai târziu.

6. Ia un supliment alimentar. 

Dacă îţi este greu să incluzi în dieta ta zilnică alimentele care te ajută să îţi păstrezi sănătatea articulaţiilor, un supliment alimentar poate fi cheia unei alimentaţii echilibrate. 

Jointace este un supliment nutritiv care contribuie la menţinerea supletii şi flexibilităţii articulaţiilor, ideal pentru toate vârstele. Indicat persoanelor care fac sport, celor care suferă de artroză sau dureri articulare, Jointace conţine glucozamină, condroitina, extract de ghimbir, şi un mix de de vitamine şi minerale esenţiale, cu efect antiinflamator şi antialgic.
 Jointace, 30 capsule,
magazinvavianpharma.ro, 38.24 de lei

Bolile reumatice sunt dureroase și îți pot afecta calitatea vieții, dar nu ești complet lipsită de putere în fața lor. Ține cont de sfaturile de mai sus și vei fi ferită nu numai de reumatism, ci și de o mulțime de alte boli serioase.

Află și cum să previi osteoporoza!

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.