Cum sa gandim pozitiv

Cum sa gandim pozitiv

Redactor Alexa Galgau

Cand suntem ingrijorati sau tristi, ni se recomanda adesea sa gandim pozitiv, insa, de multe ori, nu ni se pare ca ne-ar putea fi de un real folos. Cercetarile recente ne contrazic si ne arata ca, daca redefinim modul in care percepem ceea ce ni se intampla, schimbarile care au loc in creier ne vor imbunatati considerabil viata.

Pentru ca a zambi in continuu si a avea o atitudine fals optimista nu ajuta foarte mult, trebuie sa invatam cum sa gandim pozitiv in mod real.

Afla cum sa iti schimbi perceptia pentru a te putea bucura de viata mai mult!

Cum sa gandim pozitiv in cativa pasi simpli

Cum ne afecteaza gandirea negativa

Probabil ti se intampla adesea sa ai mintea plina de ganduri care mai de care mai ingrijoratoare si sa simti cum starea de anxietate ia amploare tot mai mult. Explicatia consta intr-un proces necesar supravietuirii, care functioneaza in noi si in ziua de azi. Creierul nostru este programat sa scaneze mediul si sa fie mereu in garda atunci cand apar amenintari. Daca ne-ar ataca un animal, aceasta functie a creierului ar fi cea care ne-ar face sa fugim si sa ignoram orice nu ne-ar salva in situatia riscanta. Problema este, insa, ca acelasi mecanism se declanseaza de fiecare data cand avem emotii negative. De aceea, cand esti furioasa sau foarte trista, simti ca nu poti sa te concentrezi pe altceva. Emotiile si gandurile negative te impiedica sa vezi clar ceea ce se intampla si sa ignori o mare parte din optiunile care ti se infatiseaza. Efectele se rasfrang si asupra sanatatii, deoarece in momentele de stres , corpul nostru isi reduce considerabil functiile esentiale precum cea digestiva sau imunitatea, de exemplu. De aceea, oamenii care sunt stresati mereu sunt adesea predispusi la tot felul de afectiuni.

Cum ne afecteaza gandirea pozitiva

Cand esti cuprinsa de emotii si de ganduri pozitive, precum bucuria, multumirea sau iubirea, esti capabila sa observi ca exista mai multe posibilitati in viata ta. Chiar daca instinctul de supravietuire ne influenteaza in momentele dificile si ne face sa nu mai fim deschisi la ce se intampla in jur, fiecare are puterea de a reprograma creierul si de a crea noi legaturi neuronale. Cu o minte deschisa, putem sa dobandim mereu noi abilitati si sa intelegem mai bine ce se petrece in jurul nostru, lucruri imposibil de realizat in momentul cand suntem stresati si ingrijorati.

Metode prin care ne remodelam creierul ca sa gandim pozitiv

Cum reusim, concret, sa renuntam la o mare parte din gandurile negative si sa ne umplem mintea si sufletul de emotii pozitive? Exista mai multe metode pe care poti sa le incerci pentru a reusi:

- meditatia este una dintre cele mai eficiente metode de a linisti mintea si a reprograma creierul. Studiile realizate de neurologi arata ca oamenii care mediteaza regulat au mult mai multe ganduri pozitive si chiar isi schimba structura creierului. Invata cum sa meditezi si rezultatele nu vor intariza sa apara!

- scrisul ne ajuta foarte mult sa incepem sa gandim pozitiv. Fa-ti un jurnal si noteaza-ti zilnic experientele frumoase, indiferent cat de marunte sunt. Noteaza-ti orice gand bun care iti trece prin minte si vei observa ca, pe zi ce trece, randurile se vor inmulti.

- joaca este extrem de eficienta in dezvoltarea gandirii pozitive. Cand a fost ultima oara cand ai lasat deoparte responsabilitatile si ti-ai permis putina distractie ca pe vremea cand erai copil? Joaca-te tenis, ping-pong, carti sau chiar si "Adevar sau provocare", cand te intalnesti cu prietenele tale. Suna distractiv, nu?

- schimbarea modului in care formulezi gandurile poate fi o metoda utila in reprogramarea treptata a creierului. De exemplu, in loc sa spui "Nu stiu cum o sa facem fata situatiei dificile", reformuleaza astfel: "O sa avem de infruntat provocari in situatia repectiva, dar vom gasi solutiile potrivite!".

- recapitularea lucrurilor pentru care esti recunoscatoare iti va crea o dispozitie foarte buna. Fa-ti un obicei din a-ti exprima recunostinta fata de orice lucru bun din viata ta, fie el cat de marunt. Aminteste-ti ca fericirea este compusa din maruntisuri, in cea mai mare parte!

- ajutorarea persoanelor din jur si munca de voluntariat te vor ajuta sa iti dezvolti cele mai frumoase calitati si vor da o directie pozitiva gandurilor tale.

Asadar, daca invatam cum sa gandim pozitiv, mintea noastra va fi mai receptiva si ne vom putea bucura cu adevarat de viata. Pentru a ajunge la aceasta realizare, trebuie facuti pasi marunti, care, insa, aduc beneficii enorme pe termen lung.

Articolul urmator
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (648 vizite)