Afla cum sa meditezi, pentru o minte mai relaxata si mai clara

Afla cum sa meditezi, pentru o minte mai relaxata si mai clara
Redactor Alexa Galgau
Luni, 13.01.2014

Cuprins

Cu ritmul haotic al vietii de zi cu zi si cu toate problemele care trebuie rezolvate punctual, foarte multi oameni se simt stresati, epuizati si lipsiti de timpul necesar pentru a se relaxa. Meditatia este o tehnica de relaxare a carei eficienta pe toate planurile (emotional, mental, fizic) a fost demonstrata stiintific.

Invata cum sa meditezi pentru a te bucura de acea liniste interioara care te va ajuta sa treci peste dificultatile de zi cu zi.

De ce sa meditezi?

Daca esti mereu presata de timp, ai putea crede ca nu mai ai cum sa strecori in programul tau si meditatia. Totusi, dintr-o alta perspectiva, meditatia, care nu iti ia mai mult de 10-15 minute zilnic, iti ofera in schimb mult mai mult timp, deoarece ajuta mintea sa fie mai clara si mai concentrata. Intr-o era in care stresul este una dintre principalele cauze multor boli foarte grave, este esentiala incercarea de a gasi un echilibru interior, pentru un corp si o minte sanatoase.

Meditatia este nu numai o metoda de relaxare extrem de eficienta si la indemana oricui, dar si o calatorie a descoperirii de sine. Aceasta practica ne ajuta sa ne intelegem mai bine pe noi insine si sa descoperim radacina starilor negative, nu doar sa amelioram simptomele. Trecerea de la emotii negative la emotii pozitive, de la tulburare la liniste sau de la nefericire la fericire si acceptare este o schimbare radicala, pe care orice om o doreste in viata sa. De aceea, cele 15 minute pe care le petreci in fiecare zi meditand isi vor face simtite efectele atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Te lasi adesea coplesita de toane? Ti se intampla sa fii fericita si multumita de ceva, apoi sa te superi de ceva si sa ti se strice intreaga zi? Daca da, cu siguranta ca ai vrea sa poti sa fii putin mai detasata de situatiile care iti declanseaza aceste stari si sa scapi de acel haos mental care nu iti permite sa te relaxezi niciodata.

Beneficiile medicale ale meditatiei au fost demonstrate prin numeroase studii. Acestea sugereaza ca relaxarea profunda ar modifica corpul uman la nivel genetic. Oamenii de stiinta de la Harvard au descoperit ca persoanele care practica meditatia sau yoga dezvolta un anumit tip de gene care lupta impotriva afectiunilor precum infertilitatea, tensiunea arteriala crescuta sau artrita. Aceste studii sunt foarte importante, deoarece demonstreaza puterea pe care o avem asupra corpului prin starea mentala pe care o dezvoltam.

La nivel biologic, stresul este strans legat de instinctul de supravietuire si detectare a pericolelor. In momentul in care se declanseaza aceasta forma de anxietate, cresc pulsul si tensiunea arteriala. Intre timp, muschii se tensioneaza si se incordeaza, iar functii precum imunitatea si digestia sunt lasate pe plan secundar de catre corp, care nu le considera esentiale pentru supravietuire in momentul respectiv. Relaxarea este o stare exact opusa, in care pulsul si tensiunea scad, muschii se relaxeaza si corpul, nedetectand niciun posibil pericol, isi orienteaza activitatea catre celelalte functii ale sale, imbunatatind sistemul imunitar, digestia si fertilitatea. Asadar, combaterea factorilor de stres este esentiala pentru sanatatea noastra, iar meditatia este o tehnica de relaxare la indemana oricui.

Cum sa meditezi

Una dintre cele mai cunoscute si mai simple meditatii provine de la budisti si are la baza atentia pe respiratie (Anapanasati). Scopul acestei meditatii este de a calma mintea si de a conduce catre o stare de liniste interioara.

Primul pas este sa elimini distragerile si sa gasesti un loc linistit, lipsit de zgomote. Aseaza-te intr-o pozitie confortabila - poti incerca pozitia lotus, pozitia turceasca sau oricare alta iti este mai confortabila. Este foarte important sa ai spatele drept si umerii relaxati (dar nu prea lasati in fata), deoarece aceasta postura incurajeaza starea de concentrare.

Mai departe, nu trebuie decat sa stai cu ochii inchisi sau partial deschisi si sa iti centrezi atentia pe respiratie. Nu te forta sa respiri mai profund decat de obicei si incearca sa respiri numai pe nas. Fii atenta la senzatia pe care o ai atunci cand tragi aer in piept. Cum se simte aerul cand intra in contact cu pielea narilor, apoi cand avanseaza spre plamani? Cum se simte cand expiri? Senzatiile fizice pe care le ai in zona narilor atunci cand respiri in mod natural sunt obiectul meditatiei.

La inceput va fi foarte dificil sa iti mentii atentia in aceeasi directie pentru mai mult de cateva secunde. Probabil gandurile iti vor distrage atentia de la respiratie si poate chiar ti se va parea ca ai mintea mai agitata decat cand nu meditezi. Adevarul este ca aceasta este starea permanenta a mintii. Este foarte posibil sa te lasi "furata de ganduri", fie ele neplacute sau placute. Chiar daca iti dai seama dupa o vreme ca nu ai mai fost atenta la respiratie de cateva minute bune, revino de fiecare data la observarea senzatiei, fara sa iti reprosezi lipsa de atentie. Cu cat vei persevera in a te intoarce la obiectul meditatiei, cu atat va fi mai usor in timp. Este absolut normal sa ai dificultati la inceput - in fond, toata viata ti-ai lasat mintea sa "zburde", iar acum incerci sa o domolesti cumva.

Cuvintele cheie atunci cand meditezi sunt: rabdare, blandete si determinare. Trebuie sa ai rabdarea sa meditezi zilnic, chiar daca ai un program foarte incarcat. Trebuie sa fii blanda cu tine daca nu reusesti sa atingi o stare de liniste din primele incercari sau nu reusesti sa iti mentii atentia intr-o singura directie. Si, nu in ultimul rand, trebuie sa fii determinata si sa revii mereu la obiectul meditatiei, oricat de tentant ar fi sa te lasi purtata de ganduri.

Desigur, exista si alte tehnici de meditatie, precum meditatia in miscare, recitarea mantrelor sau dezvoltarea compasiunii, insa toate au acelasi principiu la baza: atentia unidirectionata si observarea starilor mentale, fizice si emotionale. Toate formele de meditatie au ca scop autocunoasterea si atingerea linistii sufletesti. Ca bonus, tehnicile de relaxare au si efecte benefice asupra sanatatii.

Daca inveti cum sa meditezi si mentii acest obicei ca o forma de igiena mentala, te vei simti mai lucida, mai relaxata si vei face fata stresului cotidian cu seninatate.

Articolul urmator »
8 alimente care provoacă insomnie. Nu le consuma seara
8 alimente care provoacă insomnie. Nu le consuma seara
Raluca Margean | Miercuri, 29.05.2024
Incepe quiz
Fostul iubit te mai vrea in viata lui? Afla!
Fostul iubit te mai vrea in viata lui? Afla!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (5)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cronotipurile: ce sunt și cum îți afectează somnul
Raluca Margean | Duminică, 24.11.2024
Beneficiile aerului de mare asupra organismului
Raluca Margean | Miercuri, 31.07.2024
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.04.2024

Ne găsești pe