Rețete delicioase
Înapoi la
Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Castraveți bulgărești: cea mai simplă și rapidă rețetă pentru gospodine și nu numai

Andreea Baluteanu
Sorin Vlad

Articol revizuit de Sorin Vlad

Specialitate
Blogger culinar
Despre
Sunt blogger culinar din 2015. Bucataria pentru mine este o pasiune si este locul in care ma retrag dupa o zi grea la munca. Este posibil ca si pregatirea mea de chimist sa fi facut apropierea mai usoara de gastronomie, fiindca in mare parte bucataria inseamna sa intelegi procesele chimice...
Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Fără coacere
Castraveți bulgărești: cea mai simplă și rapidă rețetă pentru gospodine și nu numai

Caracteristici

Puține delicii de pe lume au parfumul și gustul unor castraveți bulgărești pregătiți ca la carte. Sunt crocanți și aromați, se regăsesc în salate boeuf, dar și în sandvișuri și sunt minunați pentru „poftele de graviduțe”, dar și pentru serile când faci maratoane de seriale și ai abuzat de tentații dulci și sărate.

Descoperă mai jos cele mai simple rețete de castraveți bulgărești dulci acrișori, dar și câteva trucuri ce îți vor garanta succesul deplin în bucătărie. Iată cu ce să faci furori!

Rețetă de castraveți bulgărești

Castraveții bulgărești sunt una dintre cele mai savuroase murături, acompaniind cu gust unele dintre cele mai diferite preparate. Fie că îi servești pe post de snacks sau alături de fripturi ori folosești castraveți bulgărești tăiați mărunt în salata boeuf, cert este că merg de minune cu atâtea feluri de mâncare.

borcan cu castraveti bulgaresti acoperit cu panza pusi cu morcovi si marar

Pentru ca rețeta să îți iasă de minune, e recomandat să alegi castraveți micuți; nu numai că au loc mai ușor în borcane, dar vei vedea cât de repede îi devorezi. În ceea ce privește depozitarea, poți pune la cămară și castraveți bulgărești la borcan de 5 kg, dar gospodinele preferă în general recipientele mai mici. Nu de alta, dar după ce le deschizi, va trebui să le pui la frigider. E mai ușor să strecori o minunăție de castraveți bulgărești la borcan de 800g decât o rezervă impresionantă, dar nepractică din același deliciu.

Acestea fiind spuse, descoperă mai jos o rețetă de castraveți bulgărești la bain marie numai bună de pus în practică!

Ingrediente:

  • 0.6 kg castraveţi proaspeţi şi mici
  • 100 ml oţet
  • 2 linguriţe zahăr
  • 1 ceapă mică tăiată rondele
  • boabe de piper
  • foi de dafin
  • 1 ardei iute roşu
  • 3-4 căţei de usturoi
  • boabe de muştar

Modalitate de preparare

  1. Începe această rețetă de castraveți bulgărești fără hrean spălând castraveții în apă cu sare.
  2. Curăță bine borcanele, sterilizându-le, ca să te asiguri că rețeta iese ca la carte.
  3. Așează în borcan cât mai ordonat castraveții și restul ingredientelor solide.
  4. Toarnă peste castraveți oțetul și completează cu apă.
  5. Închide ermetic și agită bine borcanul ca să te asiguri că ingredientele se amestecă bine.
  6. În acest punct, este posibil să observi că nivelul lichidului din borcan a scăzut; dacă e cazul, completează cu o cantitate de apă și oțet în părți egale.
  7. Fierbe borcanele la bain-marie timp de 10 minute.
  8. Castraveții bulgărești la borcan urmează să fie scoși de la bain-marie în prosoape groase și lăsați să se răcească.
  9. După ce sunt gata, îi poți depozita în cămară.
  10. Nu uita să păstrezi fiecare borcan la rece după ce l-ai desfăcut.

Rețetă de castraveți bulgărești în oțet

Avem pentru tine și o rețetă de castraveți bulgărești în oțet care îți va lăsa gura apă. Iată de ce ai nevoie pentru această rețetă de castraveți bulgărești de pe Bucătăraș.

rondele de castraveti bulgaresti intr-un bol alb pe fundalul unei mese din lemn

Ingrediente

  • 3kg de castraveți
  • câteva rădăcini de hrean
  • 4-5 morcovi
  • 2 cepe albe
  • 10 grăunți de usturoi
  • 5-6 foi dafin
  • sare neiodată ( o linguriță / borcan)
  • piper boabe
  • muştar boabe
  • zahăr (o lingură/ borcan)
  • oţet (câte 5 linguri/borcan)
  • apă

Modalitate de preparare

  1. Spală castraveții și celelalte legume pentru a începe această rețetă de castraveți bulgărești la borcan. 
  2. Taie ceapa feliuțe, morcovii și hreanul pe lung. Curăță usturoiul și zdrobește-l.
  3. Sterilizează borcanele și spală-le cu atenție.
  4. Așează pe fund boabele de muștar și piperul.
  5. Continuă cu castraveții, hreanul și morcovul și așează deasupra ceapa, usturoiul și foile de dafin.
  6. Adaugă în fiecare borcan câte o lingură de zahăr și o linguriță de sare.
  7. Umple borcanele cu câte 5 linguri de oțet și restul de apă.
  8. Acoperă borcanele cu capac și fierbe la bain-marie timp de circa 20-30 de minute după ce au dat în clocot.
  9. În urma expirării timpului de fierbere a castraveților bulgărești, depozitează într-o încăpere răcoroasă și acoperă cu prosoape sau cu pături.
  10. A doua zi le poți pune în cămară.

Castraveți bulgărești Jamila

Știi că verificăm întotdeauna ce spune și Jamila despre orice rețetă, mai ales că filmulețele sale sunt atât de instructive. Vezi mai jos rețeta de castraveți bulgărești a la Jamila: ingrediente și modalitate de preparare!

Castraveți bulgărești în oțet pentru iarnă

Gospodinele nu se joacă cu vremea și pun castraveții bulgărești numai odată ce s-a lăsat frigul, începând din octombrie (sau chiar noiembrie, odată cu încălzirea globală). Iată mai jos o rețetă de castraveți bulgărești la borcan pentru iarnă ca la mama acasă, pe care am descoperit-o la Gina Badea.

borcan de castraveti bulgaresti asezat pe un servetel alaturi de usturoi si marar

Ingrediente:

  • 5 kg castraveţi foarte proaspeţi
  • 1 l oţet
  • 3 l apă
  • 4 linguri sare (o lingură pentru fiecare litru de lichid)
  • 8 linguri zahăr
  • 2-3 frunze de dafin
  • 1 legătură de ţelină frunze
  • 2-3 morcovi
  • 2 -3 cepe
  • ardei iute
  • seminţe de muştar
  • 2-3 rădăcini de hrean
  • bețe de mărar uscat cu seminţe
  • 1 căpățână mică de usturoi

Modalitate de preparare

  1. Ca să îți iasă de minune această rețetă de castraveți bulgărești la borcan, asigură-te că sunt proaspeți.
  2. Spală castraveții și taie capetele lor. Poți tăia castraveții și felii dacă nu încap în borcan.
  3. Taie ceapa rondele, hreanul în fâșii, morcovii pe lung și zdrobește usturoiul.
  4. Pune la fiert oțetul, apa, sarea, zahărul și frunzele de dafin.
  5. După ce acest mix a dat în clocot, adaugă și castraveții.
  6. Separat, opărește țelina.
  7. Spală și usucă borcanele între timp.
  8. Așează pe fundul borcanului ceapa, usturoiul, morcovul, țelina și castraveții. Între ei, pune fășiile de hrean și ardeiul iute, în funcție de cât de condimentat dorești să fie preparatul.
  9. Acoperă cu semințe de muștar, cu bețe și semințe de mărar uscat.
  10. Pune borcanele pe o suprafață din inox și adaugă oțetul clocotit, apoi acoperă imediat cu capac.
  11. Așează borcanele cu castraveți bulgărești cu gura în jos, acoperă-le cu pături și lasă-le 2-3 zile într-o încăpere răcoroasă.
  12. Poți consuma după o săptămână.

Castraveţi bulgăreşti reţeta originală

Te întrebi cum erau făcuți odinioară castraveții bulgărești, în statele cu conducere sovietă? Îți recomandăm mai jos o rețetă de castraveți bulgărești de milioane, aproape identică cu cea de pe timpuri.

borcan cu castraveti bulgaresti si alte muraturi asezate in camara alaturi de legume pe fundalul peretelui

Citește și: Gestul banal care ne poate ucide: de ce nu e bine să mâncăm roșii cu castraveți în același timp

Ingrediente:

  • 1-2 cepe
  • 2 frunze de dafin
  • boabe de piper negru
  • 3 muguri de cuișoare
  • 2-3 legături de pătrunjel
  • castraveți: se aleg castraveți bulgărești în cantități potrivite pentru borcan
  • Pentru marinată:
  • 1 l de apă
  • 100 ml oțet
  • 3 lingurițe de zahăr granulat
  • 1 linguriță de sare
  • 7 frunze de dafin

Modalitate de preparare

  1. Sterilizează, curăță și usucă bine borcanele.
  2. Taie capetele castraveților și umple borcanele. Adaugă restul ingredientelor.
  3. Adaugă într-o cratiță toate ingredientele pentru saramură cu excepția oțetului și lasă să fiarbă.
  4. După 2-3 minute poți include și oțetul.
  5. Poți da la o parte de pe foc când lichidul începe iar să fiarbă.
  6. Strecoară marinata.
  7. Varsă marinata peste castraveții bulgărești și completează cu apă caldă.
  8. Întoarce borcanele cu susul în jos și lasă-le să se răcească, acoperind cu o pătură.

Castraveți bulgărești forum

Pe forumuri am descoperit unele dintre cele mai prețioase trucuri pentru pregătirea bucatelor noastre preferate și același este cazul și pentru castraveții bulgărești. Iată ce tipsuri am adunat!

O gospodină ne învăța să adăugăm și felii de gutui, boabe de struguri sau bucăți de mere printre castraveții bulgărești și avem de gând să îi urmăm cât mai curând sfatul.

borcan cu castraveti alaturi de boabe de piper, usturoi si foi de dafin

O altă pasionată de bucătărie recomanda și castraveții bulgărești cu miere și oțet, mărturisind că se linge pe degete după ce îi consumă.

Citește și: Conserve pentru sezonul cald: castraveți murați de vară

Castraveţi murați în saramură

Castraveții bulgărești au un gust divin, dar nu putem uita nici de magicii noștri castraveți murați în saramură. Descoperă mai jos o rețetă video care te va îmbia să îți dedici și tu timpul murăturilor în fiecare an de acum încolo!

Castraveții bulgărești, acri și dulci, în același timp, ne demonstrează cât de magică poate fi bucătăria. Testează rețetele noastre și o să ai parte de savori miraculoase chiar la tine acasă!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!