Rețete delicioase
Înapoi la
Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Cele mai bune 9 reţete de cozonac

Miercuri, 11.03.2020
Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Cele mai bune 9 reţete de cozonac

Caracteristici

Nu mai e mult și se apropie Sfintele Sărbători Pascale, ocazia minunată pentru a pune pe masă cozonacii aburinzi care ne fac papilele gustative să înnebunească de fericire. Deja visăm la atmosfera caldă și pașnică din casă, la cei dragi înghesuiți în jurul feliei abia scoase din cuptor, la fericire și armonie sufletească.

Ne oferim și noi contribuția la acest tablou de rai sugerându-ți cele mai bune rețete de cozonac! Pregătește-te să îți faci loc în caiețelul cu bunătăți, fiindcă mai jos te așteaptă rețete pe gustul tuturor, de la mici la mari, de la iubitori de stafide la devoratori de ciocolată!

Cele mai bune rețete de cozonac tradiționale

Se înscriu pe firmamentul stelelor din gastronomie: reţetele de cozonac de mai jos sunt la fel de bune ca la mama acasă sau ca pe prispa bunicii! Iată ce îți recomandăm!

Cozonac pufos de îți lasă gura apă

Vrei un cozonac care să ți se topească în gură? Ei bine, performanța aceasta nu o vei obține niciodată cu un produs din comerț. Iată o rețetă care a făcut deja furori!

Vezi ce îți trebuie pentru aluatul de doi cozonaci împletiți!

Ingrediente:

  • 1 kg de făină;
  • 1/2 litri de lapte gras;
  • 200 grame de unt topit la temperatura camerei (sau poţi folosi 100 de grame de unt și 100 mililitri de ulei);
  • 2 plicuri de drojdie uscată;
  • 5 gălbenuşuri;
  • o linguriţă de sare;
  • zahăr vanilat (câteva pliculeţe);
  • esenţă de rom;
  • 250 grame de zahăr.

Pentru umplutură:

  • 500 grame de miez de nucă;
  • albuşurile de la 5 ouă;
  • 2 linguri de cacao;
  • 5 linguri de zahăr;
  • 4 linguri de lapte.

Pentru uns cozonacul:

  • 1 gălbenuş crud;
  • 30 ml de lapte.

Modalitate de preparare:

  1. Începe prin a cerne făina într-un vas mare. Pentru un cozonac pufos precum un nor, repetă procedeul de două sau trei ori.
  2. Pune pe foc laptele și adaugă zahărul vanilat și zahărul tos.
  3. După ce laptele s-a încălzit, fă-i cunoștință cu drojdia. Adaugă apoi mixul peste făina pe care ai cernut-o și mai presară un strat de făină deasupra. Știi că e gata când încep să apară găuri în făina de deasupra, moment în care e cazul să amesteci totul cu o lingură de lemn.
  4. Ești gata pentru o jumătate de oră de sală? Apucă-te să frămânți aluatul! Pe măsură ce muncești, include și untul topit la temperatura camerei, treptat. După ce ai încheiat treaba ta cea laborioasă, lasă cozonacul să crească cel puțin o oră.
  5. Între timp, apucă-te de umplutură. Toacă nucile mărunt, bate albușurile spumă cu zahărul și amestecă-le bine de tot pe toate. Include apoi cacaua și laptele și mixează până ce ai un amestec uniform.
  6. Urmează munca de „creație”. Împarte aluatul în 4 bile cât de cât egale și apoi întinde-le în foi de aproximativ 1,5 cm.
  7. Adaugă umplutura pe fiecare foaie în parte și apoi rulează. Ia două foi, împletește-le și gata e un cozonac. Procedează la fel și cu celălalt.
  8. Așează cozonacii în tăvi și lasă-i să se dospească timp de 40 de minute, la loc călduț, ferit de curenții de aer.
  9. Unge-ți minunățiile cu gălbenuș, lapte și orice altceva îți mai poftește inima: nucă, scorțișoară, zahăr.
  10. Pune la cuptorul preîncălzit la 180 de grade și coace timp de 40 de minute sau când e gata testul scobitorii.

Poftă bună îți urăm!

Cozonac cu brânză și stafide

Rom, zahăr vanilat, brânză, stafide, iată una dintre cele mai bune rețete de cozonac, originară din Ardeal. Uite ce să pui pe lista de cumpărături și cum să pregătești această minunăție!

Ingrediente pentru aluat:

  • 550 g faină;
  • 250 ml lapte călduţ;
  • 125 g unt topit;
  • 5 gălbenușuri:
  • 100 g zahăr;
  • 25 g drojdie proaspătă;
  • coaja rasă de la o lămâie;
  • 1 lingură extract de vanilie;
  • 1 praf sare.

Pentru umplutură:

  • 450 g brânza dulce de vaci;
  • 150 g griș:
  • 2 gălbenușuri;
  • 60 g stafide;
  • 1 sticluţă de esență de rom;
  • 60 g zahăr;
  • 3 pliculețe de zahăr vanilat.

Modalitate de preparare:

  1. Începe prin a mărunți drojdia proaspătă și amestec-o cu două linguri de zahăr. Adaugă apoi două linguri de făină și mixează bine de tot.
  2. Adaugă în mix 50 ml de lapte călduț, printr-un procedeu special: mai întâi jumătate de cantitate, o lingură de făină și apoi restul laptelui. Așa obții maiaua.
  3. Freacă gălbenușurile cu sare.
  4. Amestecă restul de lapte cu zahărul, extractul de vanilie și gălbenușurile pe care tocmai le-ai frecat cu sare. Tocmai ai pus la cale laptele aromat.
  5. Mixează bine totul cu un tel, visând la aroma genială.
  6. Separat, cerne făina și fă o gropiță în centrul său, acolo unde vei adăuga maiaua și laptele aromat, alături de coaja rasă de lămâie.
  7. Amestecă iar bine de tot, cu râvnă și dedicare, apoi include în mix untul topit în mod treptat. Poți frământa la mână, pentru circa 10 minute, sau poți prepara cozonacul la robotul de bucătărie.
  8. Minunatul tău aluat este gata! Pune-l într-un bol uns cu dragoste și cu puțin ulei și acoperă cu folie alimentară și cu un prosop. Lasă la dospit într-un loc cald, timp de o oră și jumătate, sau până ce aluatul își dublează volumul.
  9. Este timpul pentru magica umplutură! Primul pas? Hidratează stafidele cu esența de rom și așează-le separat.
  10. Pasează brânza într-un bol cu furculița și prezint-o zahărului, zahărului vanilat și gălbenușurilor. Amestecă cu drag!
  11. Scurge bine stafidele hidratate și adaugă-le în mix.
  12. Include 4 linguri de griș, amestecând din nou.
  13. Uită de umplutură și întoarce-te la aluat. Presară făină, întinde aluatul cu degetele și apoi pulverizează puțină făină pe el. Întinde cu făcălețul și cu toată determinarea din lume.
  14. Varsă grișul peste jumătate din aluat și întinde-l puțin.
  15. Adaugă acum stafidele și brânza și distribuie cât mai uniform.
  16. Cu gândul la cel mai bun cozonac al tuturor timpurilor, rulează preparatul până la jumătate.
  17. Întinde bine restul de aluat și taie-l în fâșii cât mai mărunte (ai grijă să fie multiplu de 3: de exemplu, 27).
  18. Îți treci timpul gândindu-te la coafurile de Paște? Bravo! Transformă-le în realitate împletind trei câte trei fâșii de aluat, de la stânga la dreapta.
  19. După ce ai terminat de „aranjat” tot aluatul, presează capul, ca să te asiguri că nu se desface, orice ar fi.
  20. Rulează aluatul peste împletituri și uită-te cu drag la minunăția ta de cozonac.
  21. Pune la „somnic” cozonacul într-o tavă unsă cu unt, de 30 de cm.
  22. Unge aluatul cu un gălbenuș amestecat cu puțin lapte, folosindu-te de o pensulă.
  23. Lasă deoparte 10 minute și mai unge-l o dată: va străluci ca soarele de primăvară.
  24. Pune la cuptorul preîncins la 170 de grade pentru aproximativ 45-50 de minute sau până e gata testul scobitorii.
  25. Scoate de la cuptor și felicită-te: tocmai ai trecut un mare test în gastronomie!

Cozonac cu ciocolată și nucă

La DivaHair vei regăsi una dintre cele mai bune rețete cu cozonac ale tuturor timpurilor. Gândește-te la ciocolată și nucă, dacă nu te încântă brânza și stafidele, și delectează-te cu o rețetă pe care gospodinele o consideră perfectă pentru Paște. Descoperă aici minunea de rețetă de cozonac cu ciocolată și nucă!

cozonac cu flori

Cozonac cu nucă și rahat

Una dintre rețetele tradiționale de cozonac este cea cu nucă și rahat. Are aromă de sărbătoare, miroase a casă plină cu cei dragi și este o minunăție în adevăratul sens al cuvântului. Iată de ce ai nevoie și cum să o pregătești!

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 kg făină;
  • 200 g zahăr;
  • 250 g unt la temperatura camerei;
  • 6 gălbenușuri:
  • 200 ml lapte călduţ;
  • 200 ml apa călduţă;
  • 200 ml ulei;
  • coaja rasă de la o lămâie;
  • 2 linguriţe pasta de vanilie;
  • 30 g drojdie uscată;
  • 1 linguriţă de sare;
  • 30 g cacao;
  • 30 ml ulei.

Pentru umplutură:

  • 450 g nucă măcinată;
  • 150 g zahăr;
  • 1 pliculeţ zahăr vanilat;
  • 30 ml esenţă de rom;
  • 300 g rahat.

Pentru uns:

  • un ou.

Modalitate de preparare:

  1. Amestecă drojdia uscată cu 2 linguri de zahăr și cu laptele călduț pentru a obține maiaua. Pune deoparte.
  2. Freacă gălbenușurile cu sare pentru a intensifica nuanța.
  3. Mixează pasta de vanilie și coaja de lămâie cu apa călduță.
  4. Cerne făina de două ori, ca să îți iasă o minunăție de cozonac pufos.
  5. În gaura din mijlocul făinii, adaugă maiaua și amestecă puțin. Include gălbenușurile și untul, apoi zahărul și amestecă la mână sau la mixer.
  6. Adaugă apa călduță cu coaja de lămâie și cu pasta de vanilie.
  7. Este timpul să aduci în ecuația gastronomică și uleiul. Amestecă iar cu râvnă.
  8. Frământă până ce aluatul se desprinde ușor de pereții vasului și, firește, de mâna ta.
  9. Împarte aluatul în două părți. Pune una dintre părți deoparte.
  10. Între timp și separat, mixează cacaua cu uleiul și adaugă peste jumătatea de aluat rămasă în bol. Frământă din nou bine de tot, gândindu-te la toți ai tăi adunați în jurul mesei.
  11. Acoperă cele două aluaturi cu un prosop și așteaptă să își dubleze volumul.
  12. Este timpul pentru umplutură: mixează nuca măcinată cu zahărul, esența de rom și zahărul vanilat.
  13. Întoarce-te la aluat. Pregătește mai întâi spațiul de lucru presărând făină peste el.
  14. Împarte aluatul fără cacao în două părți. Departajează din fiecare parte câte o bilă de aluat de circa 100 de grame și pune-le deoparte.
  15. Acordă acum atenția ta blatului cu cacao, pe care îl împarți în două. Ia o parte și taie-o cu un cuțit special pentru aluat în două părți.
  16. Întinde fiecare dintre 2 bile cu cacao. Umple-le cu câte două linguri de nucă și apoi rulează-le.
  17. Presară din nou făină pe masă și întinde o foaie de aluat fără cacao. La capete, adaugă câte un sul de aluat de cacao cu nucă. Așează rahat lângă și la mijloc nuca. Intuiești deja cât de minunat va fi?
  18. Rulează tot acest mix divin de la capete spre mijloc. Pune cozonacul tău în tavă, salutându-l în gând.
  19. Întinde cele două bile de aluat fără cacao pe care ți-am spus să le lași deoparte. Pune rahat peste ele și rulează.
  20. Întinde acum aluatul cu cacao. Presară nucă pe toată suprafața, pune sulurile de aluat fără cacao de mai sus și rulează iar de la capete spre mijloc. Pune în tavă și așteaptă circa 15-20 de minute.
  21. Unge cele două minunății cu ou.
  22. Pune cozonacii la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 40 de minute. Scoate când a expirat intervalul sau când cozonacii au trecut testul scobitorii.
  23. Lasă să se răcească și servește sau pune deoparte pentru Paște.

Cozonac moldovenesc opărit

Am trecut deja în revistă o minunăție de rețetă de cozonac ardelenesc cu brânză și stafide, să nu cumva să le supărăm pe gospodinele talentate din Moldova. Îți recomandăm acum un cozonac ideal pentru Paște, cozonacul moldovenesc opărit. O rețetă tradițională, fragedă și aromată, te așteaptă chiar aici!

Vrei ceva nou? Cele mai bune rețete de cozonaci cu iz modern

Cele mai bune rețete de cozonaci nu trebuie neapărat să miroasă a nemuritorul din casa bunicii sau a tradiția din casa mamei. Dimpotrivă, rețetele de mai jos au un iz de modern de-a dreptul apetisant! Iată ce îți recomandăm!

cozonac cu banane

Cozonac fără frământare

Simpla vizualizare a nenumăraţilor pași din rețetele de cozonaci de mai sus te lasă fără suflare? Nu e nimic, avem pentru tine cea mai tare recomandare: rețeta de cozonac în care nu e obligatoriu să frămânți aluatul. E gata în doar 10 pași! Descoperă aici această minune de preparat!

Cozonac floare cu Nutella

Visezi la cele mai bune rețete de cozonaci în timp ce deguști un biscuite cu Nutella? Noi credem că te afli exact în locul potrivit! Iată ce îți recomandăm: cozonac floare cu Nutella.

Ingrediente:

  • 1 kg faină;
  • 300 g nucă măcinată;
  • 200 g zahăr;
  • 400 g Nutella;
  • 5 gălbenușuri;
  • 450 ml lapte călduţ;
  • 200 ml ulei;
  • 25 g drojdie uscată;
  • 15 ml esenţă de rom;
  • 1 linguriţă extract de vanilie;
  • 1 praf sare;
  • coaja rasă de la o lămâie;
  • 1 ou pentru uns.

Modalitate de preparare:

  1. Cerne mai întâi făina, primul pas pentru orice cozonac desăvârșit.
  2. Pregătește maiaua, mixând drojdia cu două linguri de zahăr și 100 de ml de lapte călduț. Include apoi două linguri de făină și amestecă bine de tot.
  3. Fă o gaură în mijlocul făinii cernute și găzduiește acolo maiaua, apoi acoperă cu un strat de făină.
  4. Între timp, fă cunoștință zahărului cu laptele rămas și adaugă o lingură de extract de vanilie și coaja rasă de la lămâie, după care amestecă bine de tot. Gata e laptele aromat.
  5. Freacă gălbenușurile cu praful de sare, ca la orice rețetă tradițională de cozonac. Adaugă acum puțin din laptele aromat ca să fluidizezi compoziția. Mixează și adaugă peste restul de lapte.
  6. Drojdia s-a activat, așa că te poți apuca de frământat. Adaugă laptele aromat cu gălbenușurile în făină și mixează cu o lingură.
  7. Frământă apoi cu voinicie, la mână, timp de circa 15-20 de minute.
  8. Include uleiul treptat și mai „muncește” la aluat timp de încă un sfert de oră.
  9. Unge un bol cu ulei și adu aici aluatul. Acoperă cu un prosop și lasă la dospit timp de circa 2 ore.
  10. Cât timp aluatul își dublează volumul, tu apucă-te de umplutură. Mixează nuca măcinată cu Nutella topită la microunde timp de 1 minut.
  11. E timpul să adaugi și esența de rom. Amestecă bine de tot, abținându-te să nu te înfrupți din mix (sau cedează, ai permisiunea noastră).
  12. Dacă ți se pare că ai obținut o compoziție mult prea groasă, o poți subția cu puțin lapte.
  13. Aluatul te așteaptă. Împarte-l în patru părți.
  14. Întinde o parte de aluat și decupează apoi cu o formă rotundă în mai multe bucăți (poți obține circa 6 din fiecare porțiune). Lasă la o parte surplusul.
  15. Pune circa o lingură de umplutură pe fiecare porțiune rotundă.
  16. Pliază pe jumătate și unește capetele.
  17. Pune în tava unsă cu unt fiecare „petală” astfel formată.
  18. Așează toate bucățile formate, de jur-împrejur, și apoi avansând spre interior, până ce formezi o floare.
  19. Nu vrem să te supunem la presiune, dar ar fi bine să te grăbești, deoarece aluatul poate crește și în tavă.
  20. După ce ai încheiat, unge cu oul bătut floarea ta umplută cu Nutella.
  21. Pune la cuptorul preîncins la 180 de grade pentru circa 30-35 de minute.

Mai jos, iată filmulețul cu rețeta care te va convinge că nu știai nimic despre cozonac până ce nu ai încercat această rețetă!

Cele mai bune rețete internaționale de cozonac

Deși poate părea că dragul de cozonac s-a născut pe meleagurile noastre, nu e neapărat adevărat! Îți recomandăm mai jos câteva rețete internaționale de cozonac să îți lase gura apă!

Cozonacul unguresc Baigli

Iată o rețetă dragă sufletului nostru, provenită de la vecinii noștri de la Vest! Cozonacul unguresc (Baigli) e presărat cu mac delicios și e destul de ușor de preparat, fiind gata în doar 11 pași. Găsești rețeta aici!

Cozonacul italian (Panettone)

A devenit un desert apreciat și la masa românilor, dar cel mai adesea e cumpărat direct de la magazin. Adu savoarea din Peninsulă direct pe masa ta din bucătărie, arătând că îi poți face pe ai tăi să scoată un „Mamma mia” la fel ca orice altă italiană pasională. Bonus: rețeta noastră e rapidă, cât pentru o femeie modernă și ocupată.

Ingrediente:

  • 600 g făină;
  • 200 g zahăr;
  • 2 linguri miere;
  • 7 gălbenuşuri;
  • 1 praf de sare;
  • 150 g unt;
  • 150 ml lapte;
  • jumătate de baton de vanilie;
  • 1 pliculeţ de drojdie uscată;
  • 100 g fructe confiate;
  • 100 g granule de ciocolată.

Pentru glazură:

  • 80g zahar pudra
  • 2 albuşuri crude
  • 80g migdale măcinate fin
  • 50g migdale întregi.

Modalitate de preparare:

  1. Pregătește maiaua, amestecând drojdia, jumătate din laptele călduț, 100 g de zahăr și 100 de gr de făină. Pune separat și continuă-ți periplul prin bucătărie,
  2. Mixează gălbenușurile cu sarea.
  3. Fă cunoștință gălbenușurilor cu maiaua, apoi include în mixul cel fericit 100 g de unt, 300 g de făină, restul de zahăr, păstaia de vanilie și restul de lapte. Amestecă bine de tot, fie cu mâinile tale abile, fie cu robotul de bucătărie.
  4. Încălzește cuptorul doar pentru cinci minute, apoi stinge-l. Include aluatul nostru magic de cozonac italian în cuptorul închis, acolo unde va crește precum Făt-Frumos!
  5. După o oră, scoate aluatul puternic și înțelept și adaugă restul de făină, mierea, untul topit și amestecă apoi cu drag și cu sârg.
  6. Include fructele confiate, granulele de ciocolată sau orice alte minunății îți mai lasă gura apă (nuci, stafide, rahat). Mixează din nou.
  7. Pune aluatul într-o formă rotundă, pe care ai uns-o cu unt sau ai tapetat-o cu hârtie de copt.
  8. Pune iar la cuptorul stins, dar cald, și lasă să se dospească pentru încă o oră.
  9. Ca să îți iasă forma magică de Panettone, crestează cu un cuțit o formă de cruce deasupra și bagă la cuptor la circa 160-170 de grade.
  10. Lasă să se coacă timp de 30-40 de minute sau atunci când preparatul tău trece testul scobitorii.
  11. Unge apoi cu albușurile bătute cu zahăr, ca pentru bezea. Presară migdalele și bucură-te de gustul său ceresc.

Acestea sunt cele mai bune rețete de cozonac. Care dintre ele ți-a făcut cel mai tare cu ochiul? 

Surse foto: iStock, Youtube

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoie de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!