Rețete delicioase
Înapoi la

Cum faci cea mai bună salata boeuf după rețeta clasică

Cum faci cea mai bună salata boeuf după rețeta clasică

Redactor Raluca Margean

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Calorii:
400
Cum faci cea mai bună salata boeuf după rețeta clasică

Caracteristici

Salata de boeuf reprezintă una dintre cele mai populare rețete din bucătăria tradițională românească. În general, majoritatea gospodinelor respectă un singur tip de rețetă, însă sunt anumite variațiuni de la caz la caz. Află în continuare cum poți personaliza salata de boeuf-rețeta clasică, astfel încât să obții cel mai delicios preparat.  

Salată boeuf fără carne

În mod obișnuit, salata de bouef conține carne, fie ea de vită sau de pui. Însă pentru vegetarieni sau persoanele care țin post, există și o variantă de salată fără carne, care este extrem de delicioasă. Iată mai jos ce ingrediente trebuie să pui în salata de post și cum o poți prepara!

Ingrediente:

  • 10 cartofi
  • 5 morcovi
  • albitură (păstârnac, pătrunjel)
  • 1 bucată mică de țelină
  • 400 grame mazăre
  • 1 măr
  • maioneză de post
  • sare, piper și cimbru după gust
  • puțin muștar
  • 4-5 castraveți murați (în funcție de gust și de mărimea castraveților)
  • 1 gogoșari murați

Mod de preparare:

  1. Spală cartofii și pune-i la fiert într-o oală mare, alături de morcovi, țelină, albitură și mărul fără coajă, tăiat în bucăți.
  2. Când s-au răcit, curăță cartofii de coajă, mărunțește-i și taie în bucăți mici și restul legumelor.
  3. Adaugă mazărea, gogoșarii și castraveții cubulețe, apoi muștarul, sarea, piperul, cimbrul și maioneza de post, după gust.
  4. Amestecă bine și ornează salata cu măsline și felii de gogoșari.

Rețetă de salată boeuf românească

salata-boeuf-reteta-clasica

Rețeta clasică de salată de boeuf se face cu carne de vită. Iată o rețetă foarte bună, cu un gust deosebit pe care ar trebui s-o faci nu doar la mesele festive, ci mult mai des.

Ingrediente: 

  • 1,5 kg cartofi roz
  • 500 g morcov
  • 500 g castraveți murați
  • 1 rădăcină de pătrunjel și una de păstârnac
  • 1/2 rădăcină de țelină mică 
  • 700 g carne de vită (rasol)
  • 1 bucată de os cu măduvă
  • 1 lingură de muștar
  • 500 g maioneză
  • sare, piper și ardei iute

Mod de preparare:

  1. Pune carnea de vită și osul la fiert într-o oală încăpătoare. Adaugă sare, iar când dă în clocot, arunci apa, speli oala bine și apoi pui din nou carnea și osul la fiert, împreună cu 1 linguriță cu vârf de sare.
  2. Lași să mai dea în clocot, iar în acest timp aduni cu lingura spuma care se formează, apoi adaugi un ardei iute și câteva boabe de piper întregi pentru a da un gust deosebit.
  3. Lasă carnea să fiarbă carnea pentru 40 -50 de minute până este bine fiartă, apoi scoate carnea și adaugă legumele în această supă: morcovii, țelina, pătrunjelul și cartofii, curățate de coajă.
  4. Lasă totul la fiert până când sunt bine pătrunse, apoi scoate-le și lasă-le să se răcească, iar în acest timp pregătește maioneza.
  5. Taie toate legumele și carnea în bucățele mici, adaugă muștarul, sarea și piperul după gust și o parte din maioneză. Restul o folosești pentru ornat. Amestecă ușor toate ingredientele, guști și mai adaugi sare, piper, castraveți murați, până când ajungi la gustul dorit.

Salată boeuf ca la mama acasă

O altă rețetă foarte bună este cea propusă de Jamila Cuisine. Această salată de boeuf este una clasică și foarte gustoasă. Iată ce ușor se prepară:

Ingrediente:

  • 1,5 kg cartofi fierți
  • 800 g morcovi fierți
  • 1 rădăcină de țelină (opțional)
  • 100 de grame de mazăre (opțional)
  • 500 g carne de vită fiartă
  • gogoșari murați
  • castraveți murați
  • 2-3 linguri de maioneză
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Fierbe carnea și legumele în apă cu sare. Când acestea sunt fierte bine, scoate-le din oală și lasă-le să se răcească bine.
  2. Taie toate legumele și carnea în bucățele foarte mici și pune-le pe toate într-un bol.
  3. Amestecă totul până se încorporează bine toate ingredientele. Adaugă sare și piper după gust, dar și castraveți murați, dacă îți place să fie puțin mai acrișoară.
  4. Adaugă maioneza făcută în casă și amestecă din nou totul foarte bine. Când este gata, ornează salata în farfurie după cum dorești și servește-o la masă. O poți păstra la frigider 2-3 zile. 

Maioneză pentru salata boeuf

Cea mai bună maioneză pentru salata de boeuf este cea făcută în casă. Este mult mai sănătoasă și mai gustoasă decât cea din comerț și, în plus, este și foarte simplu de preparat. Iată mai jos o rețetă clasică pe care s-o folosești și tu:

Ingrediente:

  • 2 gălbenușuri de ou crude
  • 2 gălbenușuri de ou fierte
  • 1/2 cartof fiert dat prin sită
  • 1 lingură de muștar

Mod de preparare:

  1. Pune într-un bol toate gălbenușurile (crude și fierte) și amestecă-le bine până se formează o pastă.
  2. Adaugă cartoful fiert dat prin sită și muștarul și amestecă din nou. 
  3. Apoi adaugă câte puțin ulei și amestecă. Continuă să pui ulei atâta cât consideri că este necesar, la fel și muștar. 

Salată boeuf moldovenească

Pe lângă legumele obișnuite de la salata tradițională, mai poți adăuga și puțină ceapă pentru un gust mai deosebit. Iată o astfel de rețetă:

Ingrediente:

  • 700 de grame carne de vită cu os (coaste inferioare, rasol)
  • 3 morcovi medii
  • 5-6 cartofi medii
  • 2 rădăcini de păstârnac
  • 1/2 de țelină mic
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 2 cepe medii
  • 100 gr de mazăre boabe (proaspătă, congelată sau din conservă)
  • 150 gr de castraveți murați
  • 250 gr de maioneză + maioneză pentru decor
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 50 de grame de muștar
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Pune carnea la fiert într-o oală cu 4 litri de apă rece. Adaugă 1/2 lingură de sare și las-o să dea în clocot. Când începe să se facă spumă, îndepărteaz-o cu grijă până nu se mai formează.
  2. Adaugă legumele întregi (fără cartofi), curățate și spălate, la fel și ceapa. Lasă-le la fiert la foc mic, până când totul este bine pătruns, apoi scoate-le din supă și scurge-le de lichid. Supa o poți strecura și folosi la alte preparate.
  3. Lasă carnea și legumele fierte să se răcească, iar ceapa o poți arunca, deoarece acum și-a lăsat tot gustul în supă.
  4. În timpul în care fierbe carnea și zarzavatul, spală bine cartofii întregi și fierbe-i separat, în coajă până se pătrung ușor cu furculița.
  5. Fierbe și mazărea separat în apă cu sare, apoi lasă totul să se răcească bine.
  6. Toacă bine toate ingredientele, amestecă-le și adaugă sare și piper după gust. 
  7. Adaugă apoi maioneza și amestecă din nou. Gustă preparatul și mai adaugă condimente dacă este necesar.
  8. Ornează apoi salata și servește-o la masă.  

Salată boeuf – Rețeta cu pui

Dacă nu-ți place carnea de vită, o alternativă este carnea de pasăre, fie ea de găină sau de curcan. Iată cum să pregătești salat de boeuf cu carne de pui:

Ingrediente:

  • 2-3 cartofi
  • 1 păstârnac
  • 100 gr carne de pui fiartă 
  • 2 morcovi care au fiert în supa de pui
  • 3 castraveți murați
  • 50 gr mazăre (opțional)
  • 1 gălbenuș de ou
  • 50-60 ml ulei
  • 2 lingurițe de muștar
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • sare și piper după gust
  • măsline și  felii de gogoșari pentru decor

Mod de preparare:

  1. Pune carnea și legumele la fiert, iar când sunt gata scoate-le și lasă-le să se răcească, apoi toac-le mărunt.
  2. Taie castraveții murați mărunt și adaugă-i și pe aceștia peste carne și legume.
  3. Dacă vrei să pui mazăre, dă-o prima dată în clocot de două ori și apoi adaug-o peste salată.
  4. Pregătește maioneza, adaugă sare și piper după gust și amestecă bine. Salata de boef rețeta clasică poate fi ornată cu măsline, gogoșari, felii de castravete și frunze de pătrunjel.

salata de boeuf se prepară foarte repede, este gustoasă și foarte consistentă. Ține cont de fatul că rețeta clasică este cu carne de vită, dar dacă vrei, poți folosi carne de pasăre sau deloc. Poftă bună!

Citește și: Cea mai suculentă rețetă de friptură de vită la cuptor!

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Mari, fragede și pufoase ca un nor! Cum să faci gogoși care ți se topesc în gură după rețeta lui Sorin Bontea
Mari, fragede și pufoase ca un nor! Cum să faci gogoși care ți se topesc în gură după rețeta lui Sorin Bontea
Îți ghicim vârsta mentală după cum percepi lumea
Incepe quiz
Îți ghicim vârsta mentală după cum percepi lumea

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.