Rețete delicioase
Înapoi la

Cum folosim corect fiecare tip de ulei de gătit

Cum folosim corect fiecare tip de ulei de gătit

Eugenia Dinescu, redactor

Uleiul de floarea soarelui este prezent în fiecare bucătărie, însă multitudinea de sortimente de uleiuri disponibile pe rafturile supermarketurilor demonstrează că universul tău culinar nu trebuie să fie limitat. Este normal ca diversitatea de uleiuri pentru gătit să îţi producă un sentiment de confuzie, însă noi îţi venim în ajutor!

Pentru a te ajuta să identifici uleiul potrivit pentru fiecare plan culinar pe care îl ai, ţi-am pregătit un ghid al uleiurilor de gătit. Află cum le foloseşti în mod corect!

Uleiul de măsline

Beneficiile dietei mediteraneene nu mai sunt un secret, iar unul dintre ingredientele sale de bază îl reprezintă uleiul virgin sau extravirgin de măsline. Obţinut prin presare la rece, astfel încât proprietăţile să rămână nealterate, uleiul extravirgin de măsline este ideal în salate sau pentru garnisirea preparatelor, precum humusul sau legumele gratinate. Evită însă tratamentul termic al uleiului extravirgin de măsline, deoarece eliberează aldehide cu un efect nociv pentru sănătate dincolo de punctul de ardere (160 de grade Celsius). Pentru procedee de gătit la temperaturi înalte, optează pentru uleiul rafinat de măsline. Acesta are un punct mai înalt de ardere (240 de grade Celsius) şi este perfect pentru sotarea legumelor sau prăjire.

Ulei de rapiţă

Dacă îţi doreşti o alternativă mai sănătoasă pentru clasicul ulei de floarea-soarelui, uleiul de răpiţă poate fi cea mai bună alegere. Gustul neutru şi punctul de ardere înalt, de 204 grade Celsius, îl recomandă pentru prăjire, marinare sau coacere, însă nu îl folosi pentru garnisire sau dressinguri.

Ulei de arahide

Uleiul de arahide este una dintre cele mai populare opţiuni pentru prăjit şi alte procedee de gătit la temperaturi înalte, datorită punctului înalt de ardere (232 grade Celsius), dar şi proprietăţii sale de a nu absorbi aromele. Uleiul de arahide nu are un gust neutru, aşa că va conferi un iz vag de nuci preparatelor tale. Foloseşte-l pentru prăjire la temperaturi înalte sau în baie de ulei pentru gogoşi, cartofi sau preparate asiatice, dar evită-l pentru grătare, deoarece poate face ingredientele să se lipească.

Ulei de cocos

Îl folosim pentru măşti faciale, pentru îngrijirea părului şi demachiere, dar ştiai că uleiul de cocos poate fi folosit cu succes şi în bucătărie? Adepţii bucătăriei Paleo îl folosesc într-un mod similar untului, iar punctul de ardere de 176 de grade Celsius îi permite să fie folosit cu succes pentru sotarea legumelor sau copt. Nu este însă o opţiune potrivită pentru prepararea dressingurilor sau pentru garnisire.

Ulei din sâmburi de struguri

Uleiul din sâmburi de struguri nu este doar un aliat pentru frumuseţea ta, ci şi pentru sănătate. Punctul de ardere este de 198 de grade Celsius şi are un gust neutru, aşa că nu va altera gustul preparatelor tale. Foloseşte-l cu încredere atât pentru asezonarea salatelor, cât şi pentru gratinarea sau sotarea legumelor în tigaie, la temperatură mică. Singurul procedeu în care ar fi mai bine să îl eviţi? Prăjirea în baie de ulei sau coacerea la temperaturi înalte.

Ulei din seminţe de in

Obţinut prin presare la rece, uleiul din seminţe de in este o sursă excelentă de acizi graşi esenţiali Omega 3. Introdu-l în dieta ta zilnică folosindu-l pentru asezonarea salatelor sau în prepararea dressingurilor. Punctul de ardere al uleiului din seminţe de in este de 107 grade Celsius, aşa că evită prepararea lui termică. Nu folosi însă o cantitate prea mare, deoarece uleiul din seminţe de in poate conferi o aromă uşor înţepătoare atunci când este folosit în exces.

Tu ce tip de uleiuri foloseşti cel mai des în bucătărie? Spune-ne în secţiunea dedicată comentariilor!

Articolul urmator
Vin spumant: cum îl servești și când să îl alegi
Vin spumant: cum îl servești și când să îl alegi
Cum este personalitatea ta de tip selfie?
Incepe quiz
Cum este personalitatea ta de tip selfie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.