Rețete delicioase
Înapoi la

Cum să prepari clătite sănătoase! 10 rețete dietetice, pentru un desert savuros și rapid

Cum să prepari clătite sănătoase! 10 rețete dietetice, pentru un desert savuros și rapid

Florina Gomoescu

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Calorii:
100
Cum să prepari clătite sănătoase! 10 rețete dietetice, pentru un desert savuros și rapid

Caracteristici

Clătitele sunt unele dintre cele mai apreciate și populare deserturi din lume, sunt ușor de făcut, pot fi servite la orice oră, chiar și sub formă de mic-dejun, iar acum veți avea și numeroase idei de a le prepara într-un mod sănătos.

Clătitele clasice, cu unt, nutella sau frișcă se pot transforma în adevărate bombe calorice, de aceea, ne-am propus să vă prezentăm 10 rețete de clătite sănătoase, cu ingrediente naturale și foarte savuroase.

Rețeta de clătite sănătoase: clătite vegane ușor de preparat

Da! Puteți prepara clătite sănătoase chiar dacă ați adoptat un stil de viață vegan. Ingredientele-minune pentru această rețetă sunt praf de copt, laptele de migdale și uleiul de cocos. Adăugați în compoziția de clătite o lingură de praf de copt, lapte de migdale sau orice alt substituient care vă place (lapte de ovăz sau lapte de cocos) și puțin ulei de cocos, care înlocuiește untul în compoziția noastră de clătite vegane.

Uleiul de cocos nu va avea o aromă ușor de remarcat în compoziție și, în plus, ajută la frăgezirea clătitelor. Mai mult decât atât, are un punct de ardere (punct de fum) mai înalt decât untul sau alte uleiuri și, astfel, nu veți risca să ardeți clătitele, tigaia, sau să afumați bucătăria. Dacă v-am făcut curioși, vă prezentăm, mai departe ingredientele și modul de preparare al clătitelor vegane.

Ingrediente

  • 1 cană de făină
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 lingură de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 cană lapte de migdale (sau de cocos, ovăz etc.)
  • 2 linguri ulei de cocos
  • Ulei vegetal sau de cocos, pentru prăjit
  • Sirop de arțar și fructe proaspete, pentru servire

Modalitate de preparare:

  1. Într-un bol mare, amestecați făina, zahărul, praful de copt și sarea.
  2. Adăugați laptele de migdale și uleiul de cocos și amestecați până ce compoziția se omogenizează. Dacă uleiul de cocos s-a întărit, îl puteți încălzi la cuptorul cu microunde, astfel încât vă va fi mult mai ușor să îl încorporați în compoziția de clătite.
  3. Într-o tigaie mare, la foc mic spre mediu, încingeți uleiul. Folosiți o cană pentru distribuirea compoziției și turnați câte un sfert din aluat în tigaia cu ulei încins.
  4. Gătiți clătitele aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte, până când observați că se formează bule pe marginea clătitei și capătă o culoare aurie. Dacă vreți să pregătiți o cantitate mai mare de clătite, le puteți prepara și în cuptor. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade și așezați aluatul pe o foaie de copt. 

Clătitele sănătoase și vegane pot fi, ulterior, servite cu sirop de arțar și toppinguri la alegere.

clatite cu sirop de artar si unt

Pancakes sănătoase: clătite pentru dieta Keto

Dacă urmați dieta Keto, nu trebuie să renunțați la micile bucurii culinare! Avem și pentru voi o rețetă sănătoasă pe care nu trebuie să o ratați! Se prepară ușor și vă garantăm că vă va satisface pofta de dulce.

Pentru această rețetă de clătite sănătoase, vom avea nevoie de două ingrediente de bază - cremă de brânză și ouă, și vom „jongla” cu aromele, în funcție de preferințele fiecărei persoane. Putem adăuga coajă de lămâie, o linguriță de vanile, esență de rom sau le putem face sărate, cu puțin parmezan sau brânză cheddar.

Singura problema cu care ne vom confrunta când vom găti clătitele Keto sunt toppingurile, deoarece majoritate sunt interzise la dieta ketogenică. Dar iată câteva idei la care veți putea apela cu încredere: nucă de cocos prăjită și neîndulcită, puțin unt de arahide topit și neîndulcit, câteva fructe de pădure sau, în cazul clătitelor sărate, puțin bacon.

Ingrediente

  • 1 cană de făină de migdale
  • 100 g cremă de brânză light
  • 4 ouă mari
  • 1 linguriță de coajă de lămâine
  • Puțin unt, pentru prăjirea clătitelor

Modalitate de preparare:

  1. Într-un castron încăpător, amestecați făina de migdale cu crema de brânză, ouăle și coaja de lămâie până ce compoziția devine omogenă.
  2. Într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu spre mic, topiți puțin unt și turnați 2-3 linguri din aluat.
  3. Prăjiți clătitele până ce capătă o culoare aurie și gătiți-le pe fiecare aproximativ 2 minute.
  4. Transferați clătitele pe o farfurie și repetați procesul până ce terminați tot aluatul. 

Clătitele Keto pot fi servite cu puțin unt deasupra sau cu toppingurile despre care aminteam anterior, alimente permise la dieta ketogenică.

pancakes pe fundal albastru servite cu unt si mier

Clătite sănătoase cu făină de cocos

Persoanele care au o alimentație bazată pe produse fără gluten nu trebuie să se mai abțină de la dulciuri. Vă prezentăm, în cele ce urmează, o rețetă de clătite fără gluten, sănătoase și potrivite pentru mic-dejun. Vă garantăm că o să vă îndrăgostiți de ele! Pufoase, fragede, cu puțină dulceață, clătitele cu făină de cocos, fără gluten, sunt un adevărat deliciu!

De ce să alegeți făina de cocos? Motivele sunt numeroase, dar principalul atu al făinei de cocos este că nu conține gluten, deci este perfectă pentru persoanele cu intoleranță. În al doilea rând, este bogată în fibre și proteine, spre deosebire de făina clasică. Nu putem uita nici că este uscată și se folosește în cantități mai mici.

Un alt sfat prețios este ca, atunci când preparați aceste clătite sănătoase, albușurile de ou să fie bătute separat, deoarece făina de cocos este mult mai densă, iar aluatul nu va avea consistența dorită.

Atenție și la temperatura la care gătiți clătitele! De această dată, recipientul în care le prăjiți nu trebuie să fie foarte încins. Clătitele sănătoase cu făină din nucă de cocos au nevoie de temperaturi mai joase pentru a fi gătite corect. Încercați să faceți porții mai mici, pentru că vor fi și mai ușor de întors în tigaie.

Ingrediente:

  • 1/3 cană iaurt grecesc cu 2% grăsime
  • 3 ouă mari, separate
  • 2 linguri de sirop de arțar
  • 2 linguri de unt topit
  • 1/3 cană cu făină de cocos
  • ½ linguriță de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • Spray pentru gătit

Modalitate de preparare:

  1. Într-un castron încăpător, amestecați iaurtul grecesc cu gălbenușurile de ou, uleiul de arțar și untul topit.
  2. Adăugați făina de cocos, praful de copt și un praf de sare și amestecați ușor până ce toate ingredientele se încorporează în compoziție.
  3. Într-un alt castron mare mixați albușurile de ou până ce obțineți compoziția de bezea, aproximativ 4-5 minute.
  4. Încorporați ușor albușurile în aluatul cu făină, cu mișcări ample.
  5. Ungeți o gratiță mare antiaderentă cu spray de gătit, așezați-o pe focul mediu spre mic și turnați aproximativ 2 linguri din aluat de clătite în tigaie, întinzând uniform compoziția.
  6. Gătiți pe fiecare parte 1-2 minute sau până când clătitele capătă o culoare aurie. 

Serviți cu unt sau sirop de arțar și câteva fructe de pădure, banane sau ce toppinguri preferați, fără a transforma clătitele cu făină de cocos în „bombe calorice”.

clatite in farfurie alba servite cu unt de arahide si coacaze

Clătite americane dietetice: clătite sănătoase pentru dieta paleo

Pofta de carbohidrați a ruinat multe diete, indiferent că vorbim despre Keto, paleolitică sau alte cure care ne promit că slăbim sănătos și rapid. Însă noi venim cu o soluție și pentru cei ce urmează dieta paleo și au poftă de o porție delicioasă de clătite pufoase! Mai mult decât atât, vă oferim o listă întreagă de toppinguri cu care puteți completa rețeta de clătite, după placul vostru.

Ingrediente:

  • 4 ouă mari, separate
  • 2 banane pisate, astfel încât să obțineți aproximativ 1 cană de piure
  • 1 cană făină de migdale
  • 2 linguri făină de cocos
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 vârf de linguriță cu scorțișoară măcinată (opțional)
  • 1 praf de sare
  • Spray pentru gătit
  • Unt, pentru servire
  • Sirop de arțar, pentru servire
  • Fructe de pădure, pentru servire

Modalitate de preparare:

  1. Într-un castron mare amestecați gălbenușurile de ou cu bananele, făina de migdale, făina de nucă de cocos, praful de copt, scorțișoara și un praf de sare.
  2. Într-un castron mare, separat, mixați albușurile de ou aproximativ 4-5 minute sau până când se întăresc.
  3. Încorporați încet, cu mișcări ample, compoziția de albuș cu aluatul.
  4. Ungeți o tigaie mare antiaderentă cu spray pentru gătit și așezați-o pe focul mediu spre mic.
  5. Turnați aproximativ un sfert de cană din compoziție și întindeți uniform.
  6. Gătiți pe ambele părți până când obțineți o culoare aurie.

Clătitele pentru dieta paleo pot fi servite cu unt, sirop de arțar și câteva fructe de pădure.

clatite servite cu sirop de artar si unt alaturi de flori

Clătite cu cremă de brânză: un deliciu!

Clătitele sănătoase cu cremă de brânză light sunt pe placul oricărui gurmand. În cele ce urmează vă vom prezenta ingredientele și modul de preparare.

Ingrediente:

  • 80-90 g cremă de brânză light, la temperatura camerei
  • 2 linguri de zahăr
  • 3 ouă mari
  • 1 linguriță de esență (extract) de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Unt pentru gătit
  • Căpșune feliate, zahăr pudră și sirop de arțar, pentru servire

Modalitate de preparare:

  1. Pentru pregătirea aluatului aveți nevoie de un bol încăpător, în care mixați crema de brânză la temperatura camerei cu zahărul, până se omogenizează și zahărul se topește.
  2. Apoi, adăugați ouăle, vanilia, un praf de sare și mixați, din nou, până se omogenizează compoziția.
  3. Într-o tigaie mare, încălziți la foc mediu untul și turnați aproximativ un sfert de cană din compoziție în tigaie.
  4. Gătiți aproximativ 2 minute pe fiecare parte, până când clătitele capătă o culoare aurie.
  5. Puteți servi clătitele cu felii de căpșune, zahăr pudră și sirop de arțar, în funcție de preferințe!

mic dejun cu clatite, fructe de padure, lapte si topping

Clătite cu iaurt grecesc: da, e posibil! 

Vreți să vă săturați, fără să simțiți senzația de „stomac plin”? Vă recomandăm cu încredere clătitele sănătoase cu iaurt grecesc. Puteți renunța la praful de copt, pe care îl înlocuiți cu doar două lingurițe de bicarbonat de sodiu și veți obține clătite pufoase, ușoare, delicioase și foarte aromate.

Ingrediente:

  • 1 cană cu făină
  • 1 lingură de praf de copt sau două lingurițe cu bicarbonat de sodiu
  • 2 ouă
  • 2 căni cu iaurt grecesc 2% grăsime

Modalitate de preparare:

  1. Amestecați făina cu praful de copt sau bicarbonatul de sodiu, într-un bol încăpător.
  2. Separat, amestecați ouăle cu iaurtul grecesc și apoi adăugați peste ele făina. Veți obține un aluat puțin mai consistent decât la celelalte clătite prezentate anterior.
  3. Turnați din aluat într-o tigaie încinsă la foc mediu spre mic și uniformizați aluatul, astfel încât să obțineți o clătită mai groasă.
  4. Întoarceți clătita și pe cealaltă parte, după 1-2 minute de gătit.
  5. Clătitele astfel obținute pot fi servite cu puțin sirop deasupra sau cu alte toppinguri pe care le aveți în casă.

clatite servite cu fructe de padure- capsuni si coacaze

Clătite pufoase cu banane: te lingi pe degete!

Clătitele cu banane vor fi de departe cele mai pufoase pe care le-ați încercat până acum! Iar gustul lor nu vă va dezamăgi, deoarece bananele le vor da o aromă deosebită. Dacă nu vă plac bananele, le puteți omite din această rețetă de clătite sănătoase!

Ingrediente:

  • 1 cană și jumătate de făină
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 1 linguriță de sare kosher
  • ¾ cană de lapte
  • ½ cană de smântână (o puteți înlocui cu iaurt grecesc)
  • 2 ouă mari
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 1 banană feliată
  • Unt pentru gătit

Modalitate de preparare:

  1. Într-un bol încăpător amestecați făina cu praful de copt, zahărul brun și sarea.
  2. Separat, într-un alt bol, amestecați laptele cu smântâna sau iaurtul, apoi adăugați pe rând ouăle.
  3. La final, adăugați esența de vanilie.
  4. Amestecați cele două compoziții cu ajutorul unei linguri de lemn sau al unei spatule.
  5. Într-o gratiță antiaderentă topiți untul la foc mediu și adăugați din aluatul pentru clătite.
  6. Peste aluat, așezați câteva felii de banană.
  7. Gătiți aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte, până când clătita capătă o culoare aurie.
  8. Clătitele cu banane vor fi delicioase simple, însă le puteți servi și cu un topping care este pe placul vostru.

clatite cu banane, sirop de artar si nuci caramelizate

Cum faci aluatul de clătite cu ovăz

Am ajuns într-un alt punct al discuției noastre, cel în care vă vom învăța cum să preparați clătite sănătoase cu ovăz!

De ce ai schimba rețeta tradițională atât de bună? Deoarece clătitele clasice conțin o combinație de carbohidrați care, deși ne lasă gura apă, conferă energie doar pe termen scurt, pentru ca apoi foamea să intervină cu puteri nebănuite. Ce e de făcut? Apelați la ovăz, mult mai sățios, pline de vitamine, minerale, fibre și proteine.

Secretul aluatului de clătite sănătoase cu ovăz este legat de înmuierea cerealei. Puneți ovăzul în lapte și lăsați-l să se întrepătrundă timp de 10 minute, cât adunați celelalte ingrediente sau dansați pe melodiile preferate. Clătitele vor fi la fel de pufoase, dar mult mai sănătoase. 

clatite servite cu banane si topping de crema de branza

Clătite cu fulgi de ovăz și mere

Dacă putem prepara clătite sănătoase cu banane, de ce să nu încercăm și alte fructe? Merele sunt ideale dacă ne dorim o rețetă diferită, ca aspect și... gust. Adăugăm și ovăzul pe care l-am lăudat atât în rândurile de mai sus!

Iată care sunt ingredientele și cum se prepară clătitele cu mere!

Ingrediente:

  • 3/4 cană sos de mere neîndulcit
  • 2 ouă
  • 1/4 cană lapte de migdale
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 1 lingură de sirop de arțar
  • 1 1/2 cană de ovăz
  • 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1/4 linguriță de nucșoară
  • 1/4 linguriță de sare

Modalitate de preparare:

  1. Amestecați toate ingredientele în blender, până ce obțineți o compoziție uniformă. Dacă aluatul e prea tare, mai puteți adăuga lapte de migdale.
  2. Puneți la încălzit pe foc mediu o tigaie, ungând-o cu ulei de cocos sau cu un alt ulei pentru gătit.
  3. Turnați circa 1/3 cană de aluat și rumeniți clătitele pe fiecare parte până ce devin aurii.
  4. Decorați clătitele cu mere caramelizate și...să aveți poftă bună! 

clatite cu mere caramelizate si scortisoara asezate pe servetel

Clătite cu banane, coacăze și iaurt grecesc

Ce poate fi mai gustos decât combinația de clătite sănătoase cu banane, coacăze negre și iaurt grecesc? Nimic! Vă spunem noi! În continuare o să vă prezentăm un preparat, care, atenție!, provoacă dependență! Dar nu trebuie să vă simțiți vinovate, pentru că rețeta de clătite cu banane, coacăze negre și iaurt grecesc are puține calorii și e fără gluten! Iată care sunt ingredientele și modul de preparare!

Ingrediente:

  • ¼ cană cu iaurt grecesc
  • ½ banană
  • ½ cană cu fulgi de ovăz
  • 2 albușuri de la ouă mari sau un ou întreg mare
  • 1-2 lingurițe de lapte de migdale, neîndulcit
  • ½ linguriță cu praf de copt
  • ½ linguriță esență de vanilie
  • ¼ cană cu afine sau coacăze negre (proaspete sau congelate)

Modalitate de preparare:

  1. Adăugați toate ingredientele de mai sus, în ordinea enumerară, într-un blender, cu excepția coacăzelor și lăsați-le să se amestece până când fulgii de ovăz sunt complet descompuși și aluatul este spumos (aproximativ 1-2 minute, în blender). Nu uitați să lăsați înainte fulgii de ovăz să se înmoaie în lapte.
  2. Lăsați aluatul câteva minute și pregătiți o tigaie încăpătoare, antiaderentă, în care veți prepara clătitele.
  3. Turnați aluatul din blender direct în tigaia încinsă și gătiți, pe fiecare parte, aproximativ 3 minute.
  4. Peste aluat, în tigaie, adăugați și câteva coacăze.
  5. Serviți clătitele cu afine sau coacăze negre, proaspete și cu sirop de arțar și bucurați-vă de un desert delicios, rapid și foarte sănătos!

clatite americane cu coacaze alaturi de topping de smantana

Clătite sănătoase cu banane și ovăz

Încheiem lista de rețete de clătite sănătoase și delicioase cu una absolut specială. Aluat negru, ciocolată, banane și niciun pic de făină, așa încât preparatul este ideal pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau pentru vegani. În orice caz, noi credem că ar trebui să încercați această rețetă demențială de clătite, care se prepară foarte rapid: aluatul se pregătește în blender, la fel ca rețeta anterioară de clătite.

Ingrediente:

  • ¾ cană cu fulgi de ovăz
  • 1 banană coaptă 
  • ½ cană lapte vegetal
  • 2 linguri cacao
  • 1-2 lingurițe praf de copt
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • ½ linguriță scorțișoară
  • Un praf de sare
  • Pentru topping puteți opta pentru sirop de arțar, unt de arahide, căpșune, banane sau fructe de pădure.

Modalitate de preparare:

  1. După ce ați amestecat toate ingredientele în blender și ați obținut compoziția pentru clătite, lăsați-o 5 minute deoparte, pentru a se îngroșa.
  2. Între timp, încălziți o tigaie antiaderentă la foc mediu, turnați din aluat cât să formați o clătită mai groasă și gătiți-o pe ambele părți aproximativ 2-3 minute.
  3. Clătitele se servesc calde, cu sirop de arțar, unt de arahide sau fructe proaspete.

crepes cu banane alaturi de un vas cu topping

Da, se poate: clătite sănătoase, dar atât de bune încât să îți lase gura apă. Abia așteptăm să ne spui care este rețeta ta preferată de clătite! 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Rețete inedite de Crăciun. Cum să faci biscuiți fragezi cu dulce de leche ca la „America Express”
Rețete inedite de Crăciun. Cum să faci biscuiți fragezi cu dulce de leche ca la „America Express”
În ce desert te vei reîncarna
Incepe quiz
În ce desert te vei reîncarna

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.