Rețete delicioase
Înapoi la

Cum se gătește corect fiecare tip de pește?

Cum se gătește corect fiecare tip de pește?

Redactor Raluca Margean

Dacă înveți cum se gătește peștele, vei putea avea o masă delicioasă și sănătoasă în doar câteva minute. Nu te gândi că este greu să-l prepari, trebuie doar să ții cont de anumite reguli, astfel încât să nu iasă prea uscat sau prea crud. Ți-am pregătit, în acest articol, câteva sfaturi utile despre modul de preparare al fiecărui tip de pește, urmează-le, dacă vrei să-ți surprinzi oaspeții și familia cu o mâncare super gustoasă!

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Calorii:
400
Cum se gătește corect fiecare tip de pește?

Caracteristici

Cum se gătește fiecare tip de pește?

Unele tipuri de pește sunt prea groase pentru a fi pregătite la cuptorul cu broiler, iar altele sunt prea delicate pentru a fi prăjite în tigaie. Din acest motiv, trebuie să fii foarte atentă când alegi modul de preparare al unui pește, inclusiv timpul și temperatura de gătire. De asemenea, este important să știi dacă îl poți prepara congelat sau trebuie să-l dezgheți înainte la frigider. Toate aceste aspecte sunt extrem de importante, atât pentru a avea un preparat fraged, cât și pentru a păstra toți nutrienții din pește.

Iată principalele aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când decizi cum să gătești peștele:

  • Grosimea peștelui. Dacă bucata de pește este prea groasă, nu este o idee bună să-l prepari la broiler.
  • Grăsime cărnii de pește. Tipurile mai slabe de pește se usucă mai repede, iar din acest motiv nu se recomandă prăjirea sau prepararea la grătar. În acest caz, este bine să optezi pentru gătire la aburi sau la cuptor.
  • Dacă are sau nu are piele. Pielea poate afecta modul în care se gătește peștele. De exemplu, este bine să prepari un pește mai delicat cu tot cu piele, deoarece aceasta poate împiedica peștele să se fărâmițeze în timpul gătirii.
  • Dacă peștele este întreg sau file. Dimensiunea și modul în care este tăiat peștele pot afecta metoda de preparare. 

În general, cele mai folosite metode de preparare pentru toate tipurile de pește sunt:

1. La cuptor

Pește gătit în tavă la cuptor

Cel mai simplu și mai eficient mod de a găti peștele este la cuptor. Majoritatea tipurilor de pește se pot prepara cu această metodă, însă ea este ideală pentru peștii mai grași și mai groși. Timpul de gătire diferă în funcție de grosimea peștelui.

Pentru a obține cele mai bune rezultate:

  • Încălzește cuptorul la 225-230 grade Celsius.
  • Pulverizează un vas de copt puțin adânc cu spray de gătit sau unge vasul cu ulei sau unt, ca să nu se prindă peștele.
  • Pune peștele pe tava de copt și condimentează-l după gust, eventual adaugă și câțiva căței de usturoi pe pește.
  • Coace peștele neacoperit, timp de câte 10 minute pentru fiecare 2 cm de grosime (de exemplu, dacă peștele are 1 cm grosime, îl vei lăsa la cuptor doar 5 minute, dacă are 2 cm îl lași 10 minute).

2. En papillote sau al cartoccio

Aceasta este o metodă de gătit  în care peștele este învelit într-o folie de aluminiu sau hârtie de copt și apoi introdus în cuptor. Învelirea peștelui împiedică uscarea acestuia și de aceea, se recomandă pentru peștii mai delicați, precum eglefin, platică, pollack sau cod. Totuși, această metodă poate fi folosită și pentru gătirea păstrăvului sau chiar somonului.

Iată cum să gătești peștele en papillote:

  • Preîncălzește cuptorul la aproximativ 200°C și unge o folie de copt cu unt sau ulei.
  • Pune bucata de pește în hârtie și asezonează cu sare și piper, ierburi și zeamă de lămâie.
  • Învelește bine peștele în folie și introdu vasul în cuptor până când carnea devine albă și fermă.
  • Dacă gătești un pește întreg în folie, asigură-te că peștele este curățat și eviscerat corespunzător. Capul, coada și pielea pot fi lăsate intacte. Gătitul unui pește întreg în folie va dura mult mai mult, poate în jur de 20-30 de minute. De obicei, se calculează 15 minute pe jumătate de kilogram de pește plus încă 15 minute.

3. Saute sau prăjit în tigaie

Peste in tigaie la prajit

Folosește această metodă de preparare, dacă vrei un pește crocant pe exterior și fraged pe interior. Cele mai potrivite tipuri de pește pentru saute sunt somonul, codul, halibutul, dar și orice alt file de pește (somn, tilapia, merluciu, pollock), creveți sau scoici.

Iată cum se gătește peștele saute sau prăjit:

  • Încălzește 1-2 lingurițe de ulei sau unt într-o tigaie antiaderentă la foc mediu-mare, apoi prăjește peștele pe fiecare parte până este gata.
  • Poți înmuia peștele în lapte sau ou bătut cu făină sau pesmet, apoi îl prăjești în tigaia unsă cu ulei 4-5 minute pe fiecare parte sau până când este gata.

4. La grătar

Bucata de somon la gratar

Această metodă de gătit se potrivește mai bine pentru peștele mai gras precum ton, somon, halibut sau pește-spadă.

Modul de preparare este următorul:

  • Unge grătarul cu generozitate cu ulei pentru a preveni lipirea peștelui. Grătarul ar trebui să fie la o distanță de cel puțin 10 cm de sursa de căldură. În acest caz, temperatura la grătar ar trebui să fie medie-mare.
  • Pune peștele pe grătar și gătește-l 4-6 minute pe fiecare parte.
  • Peștii mai subțiri se pot înveli în folie de aluminiu și puși apoi pe grătar.

5. Poșat (poaching)

Fructe de mare si peste in tigaie

Poșatul este excelent pentru peștele delicat, deoarece această metodă împiedică uscarea peștelui și ajută la sporirea aromei delicate. Aproape orice pește poate fi gătit într-un lichid încălzit, însă cel mai bine se face codul, halibutul, tilapia, eglefinul sau midiile.

Iată cum se gătește peștele poșat:

  • Încinge 3 căni de ulei de măsline la foc mediu, apoi adaugă 1 bucată de fenicul feliat, 6 căței de usturoi zdrobiți, 1/2 de frunză de dafin și 2 fâșii de coajă de portocală.
  • Adaugă fileuri de pește condimentate, asigurându-te că ai suficient lichid pentru a acoperi peștele.
  • Acoperă ermetic oala și gătește timp de 8-10 minute sub punctul de fierbere.
  • Ia oala de pe foc și las-o să stea acoperită, timp de 10 minute.
  • Acoperiți ermetic cratița și gătiți fileuri chiar sub punctul de fierbere.

6. Gătit la aburi

Aceasta este o metodă tradițională de gătit pentru mai multe tipuri de pește și crustacee. Poți prepara midii, stridii, creveți, dar și cod, biban de mare sau eglefin.

Iată cum se gătește peștele la aburi:

  • Pune cel puțin 2-3 cm de apă pe fundul unui vas cu aburi, acoperă și adu apa la punctul de fierbere.
  • Așază peștele în vas. Poți adăuga felii de lămâie în pește și deasupra ierburi și condimente precum coriandru, ghimbir, ardei iute sau ceapă de primăvară tocată mărunt.
  • Lasă peștele să fiarbă la abur 5-8 minute sau până când este gata.

Cum se gătește somonul?

Somon si legume pe tava

Somonul este gustos indiferent cum este gătit, la cuptor sau prăjit în tigaie. Varianta mai sănătoasă este la cuptor, iată o modalitate de preparare foarte simplă:

  • Scoate somoul din frigider și lasă-l la temperatura camerei timp de 10 minute înainte de gătit. Șterge-l cu o hârtie de bucătărie, apoi pune-l într-o tavă de copt.
  • Încălzește cuptorul la 130 de grade Celsius.
  • Condimentează peștele cu sare și piper și adaugă pe deasupra ulei de măsline.
  • Introdu peștele în cuptor și lasă-l timp de 10-15 minute.
  • Transferă-l pe o farfurie, adaugă pătrunjel mărunt tocat și îndepărtează pielea cu un cuțit sau o lingură.

Dacă vrei să încerci și somonul prăjit, citește și: Somon la tigaie: rețeta lui Gordon Ramsay

Cum se gătește bibanul?

Peștii mari și rotunzi, așa cum este și bibanul de mare, se pot pregăti și ei la cuptor, iată ce trebuie să faci, ca să-ți iasă bine:

  • Fă mai multe tăieturi în diagonală în pește, pentru ca acesta să se gătească mai uniform, mai repede și să își păstreze forma în timpul gătirii.
  • Asezonează cu sare si piper, atât în interiorul cavității peștelui, cât și pe exteriorul pielii.
  • Poți umple peștele pe interior cu felii de lămâie și alte ierburi pentru o aromă deosebită su poți face o umplutură cu o pastă amestecată din 2 linguri de pesmet, sare și piper, ceapă și pătrunjel tocat și puțin ou bătut cu lapte.
  • Închide cavitatea peștelui, fixând-o cu bețișoare și așază-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt sau ulei.
  • Introdu peștele la cuptor și lasă-l până carnea este albă și tare. În timpul gătirii la cuptor, unge peștele cu sosul fomat din untul topit și zeama scursă din pește.

Cum se gătește dorada?

Pesti dorada gatiti in tava

Acest pește alb, delicat, este perfect pentru un prânz sau o cină ușoară. El poate fi copt, prăjit, pus pe grătar sau gătit la abur. Pentru o aromă specială, condimentează-l cu mai multe mirodenii parfumate și servește-l cu legume dulci.

Iată o modalitate de a găti dorada:

  • Încinge 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare, cu capac.
  • Pune peștele  în uleiul care sfârâie și prăjește-l timp de 4-5 minute până când începe să se rumenească.
  • Întoarce-l pe cealaltă parte, adaugă 2 căței de usturoi mărunțiți în jurul peștelui și mai lasă încă 1 minut.
  • Adaugă puțin praf de ardei iute și roșii cherry.
  • Toarnă pe deasupra 4 linguri de vin alb și lasă să fiarbă 1 min, apoi adaugă 100 ml de apă și condimentează generos cu sare de mare și piper.
  • Pune capacul, dă focul mai mare și fierbe 15 minute, până când peștele este gătit (carnea este moale).
  • Scoate peștele din tigaie pe o farfurie de servire.
  • Pune tigaia înapoi pe foc, adauga câteva bucățele de capere și pătrunjel proaspăt mărunțit și mai fierbe tare 1 minut.
  • Servește peștele cu sosul pe deasupra.

Cum se gătește păstrăvul?

Fileurile de păstrăv sunt destul de subțiri, de aceea acest tip de pește este perfect pentru a fi gătit într-o tigaie. Este foarte simplu, nu trebuie decât să pui ulei de măsline într-o tigaie, apoi să adaugi usturoi, suc de lămâie, vin alb, pătrunjel proaspăt și unt. Bineînțeles, se poate prepara și la cuptor, iată o rețetă ușoară, sănătoasă și delicioasă de păstrăv la cuptor.  

Cum se gătește calcanul?

Calcanul este un pește alb, care trebuie gătit cu grijă și pricepere. Carnea sa este destul de delicată, de aceea, metodele de gătit la căldură umedă, cum ar fi poșatul, gătitul la aburi sau prepararea en papillote sunt de preferat. Totuși, calcanul poate fi și prăjit în tigaie sau la grătar, dar trebuie avută mare grijă.

Iată cum se gătește calcanul poșat:

  • Pentru a pregăti lichidul în care se introduce calcanul, taie ceapă, praz, morcovi și fenicul și pune-le în apă sărată, cu mult cimbru și pătrunjel. Adu apa la punctul de fierbere și adaugă peștele în tigaie.
  • Lasă  aproximativ 10 minute, în funcție de grosimea peștelui (5 minute pentru 1 cm de grosime).
  • Scoate peștele și transferă-l pe o farfurie.
  • Adaugă puțin ulei și asezonează-l după gust.  

Cum se gătește știuca?

Știuca este destul de greu de curățat, așadar, cel ai bine ar fi să cumperi file. Carnea acestui tip de pește este foarte bună, iată cum s-o gătești ca să iasă excelent:

  • Pune apă la fiert într-o oală mare. Când începe să se încălzească, adaugă 1 cană mică de zahăr, 3 lingurițe de sare și 1 lingură de busuioc.
  • Când fierbe apa, pune cu grijă fileurile de pește și lasă-le la gătit până carnea devine albă (4-5 minute).
  • Separat, topește unt într-o tigaie și adaugă 1 linguriță de praf de usturoi.
  • Pune peștele într-o farfurie, presară deasupra puțină sare și busuioc și sosul de unt cu usturoi.

Cum se gătește macroul?

Bucata de peste macrou gatit

Probabil că cel mai simplu mod de a găti macroul este să-l prăjești. Scoate oasele, taie-l bucăți și pune-l într-o tigaie cu puțin unt și usturoi. Este foarte simplu și extrem de gustos așa. Fileurile de macrou pot fi gătite și pane, înmuiate într-o pastă obținută din ou bătut și făină.

Citește și: Un deliciu culinar pentru tine și familia ta: macrou la grătar

Cum se gătește platica?

Platica este un pește de apă dulce, extrem de gustos, care se gătește cel mai bine la tigaie. Iată cum să prepari platica să-țoi iasă crocantă și bună:

  • Spală peștele curățat de solzi, eviscerat și fără cap.
  • Crestează platica pe ambele părți cu cuțitul, apoi stropește-l cu zeamă de lămâie, sare și piper.
  • Tăvălește peștele prin făină, apoi prăjește-l într-o tigaie cu ulei încins.
  • Se servește cu mujdei cu smântână.

Cum se gătește crapul?

Crapul se poate găti în toate felurile: la cuptor, prăjit, pane, în saramură etc. O variantă foarte bună este, însă, plachia.

Iată care este modul de preparare al plachiei de crap:

  • Spală și curăță peștele, taie-l în bucăți, apoi adaugă suc de lămâie, sare și piper.
  • Taie 5-6 cepe mărunt și prăjește-le într-un pic în ulei.
  • Adaugă o cutie de roșii curățate de coajă și tăiate în bucăți, o legătură de pătrunjel proapăt și câteva felii de lămâie.
  • Transferă totul într-un recipient pentru cuptor, adaugă peștele și 1 pahar de vin.
  • Introdu peștele în cuptor și lasă-l timp de aproximativ 30 de minute.

Ce se întâmplă dacă nu gătești corect peștele?

Dacă nu gătești corect peștele, fie va fi prea uscat, fie prea crud. În general, sunt șanse mici să te îmbolnăvești, dacă mănânci pește crud, însă dacă ai un sistem imunitar scăzut, riști să ai probleme de sănătate. Peștele crud poate conține bacterii dăunătoare, inclusiv Salmonella.  

Cel mai bun mod de a-ți da seama dacă peștele este suficient de gătit este să-l testezi cu o furculiță. Dacă este gata, peștele se va desprinde ușor și își va pierde aspectul translucid sau crud. 

Este important să gătești pește proaspăt. Dacă folosești pește congelat, cea mai bună metodă de a-l dezgheța este la frigider, peste noapte. Clătește apoi cu apă rece, scurge-l și șterge-l ușor cu hârtie de bucătărie.

Cum să alegi peștele proaspăt?

Peste proaspat pe pat de gheata

Ca să fii sigură că peștele este proaspăt, trebuie să ții cont de următoarele aspecte:

  • Pielea trebuie să fie strălucitoare și solzii strânși.
  • Ochii trebuie să fie limpezi și bombați.
  • Branhiile trebuie să fie roșiatice și umede, nu lipicioase.
  • Carnea trebuie să fie fermă și elastică (dacă apeși pe ea, ar trebui să revină la loc, nu să lase urme).
  • Mirosul trebuie să fie unul specific, iar culoarea peștelui trebuie să fie uniformă. Dacă sunt zone întunecate, înseamnă că peștele nu este proaspăt.
  • Dacă iei pește congelat, fii atentă să nu fie congelat de mai mult de 6 luni.

Așadar, după ce ai aflat cum se gătește fiecare tip de pește, poți pregăti familiei tale o masă delicioasă și super sănătoasă. În general, cea mai populară metodă este la cuptor, deoarece este foarte simplă, însă poți alterna metodele de gătit în fiecare săptămână, pentru a avea diversitate în bucătătie. 

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Bbcgoodfood.com Webstaurantstore.com Greatbritishchefs.com Allrecipes.com

Articolul urmator
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă
Cum va arata viata ta peste 5 ani?
Incepe quiz
Cum va arata viata ta peste 5 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.