Rețete delicioase
Înapoi la

De ce nu este bine să pui lapte în omletă

De ce nu este bine să pui lapte în omletă

Viorica Ghinea, redactor

Sorin Vlad

Articol revizuit de Sorin Vlad

Specialitate
Blogger culinar
Despre
Sunt blogger culinar din 2015. Bucataria pentru mine este o pasiune si este locul in care ma retrag dupa o zi grea la munca. Este posibil ca si pregatirea mea de chimist sa fi facut apropierea mai usoara de gastronomie, fiindca in mare parte...
Dificultate:
Rețete ușoare
De ce nu este bine să pui lapte în omletă

Caracteristici

Omleta pare, la prima vedere, unul dintre cele mai simple preparate culinare, pe care îl poate găti chiar și o persoană începătoare în arta gastronomică. Dar, pe cât de simplu pare răspunsul la întrebarea „cum se face omleta”, pe atât de ușor este să faci o eroare în timp ce o prepari. Este suficient să faci o singură greșeală pentru ca acest amestec delicios, bogat în proteine, să fie considerat de către specialiștii în domeniu o eroare culinară, dar să aibă și efecte negative asupra sănătății.

Cea mai mare greșeală pe care o poți face atunci când prepari omletă este adăugarea laptelui în compoziție. Dacă ai aplicat des acest pas, citește de ce nu este bine să îl mai faci de acum încolo.

Dar hai să îți spunem cum se face omleta simplă, mai întâi, ca să pornești la drumul tău culinar cât mai bine pregătită!

Rețetă de omletă simplă: e atât de yummy

De multe ori, secretul gustului desăvârșit este chiar simplitatea. Cea mai bună omletă din lume nu trebuie să reprezinte un preparat complicat, cu nenumărate ingrediente. Dacă te întrebi încă cum se face omleta, avem pentru un tine un răspuns pe măsură în filmulețul de mai jos!

Nu ai nevoie decât de ouă, unt, puțin ulei și sare! Voila ce minuni poți face!

Greșeala pe care o faci atunci când prepari omletă

Dacă obișnuiești să prepari des omletă, cu siguranță ai adăugat cel puțin o dată lapte atunci când băteai ouăle. Se pare că ai făcut una dintre cele mai mari greșeli. De ce? Ei bine, adăugarea acestui ingredient afectează în mod negativ textura omletei. Rezultatul culinar nu va fi pufos, așa cum ar trebui, ci ouăle vor tinde să se usuce, să devină cauciucate și dense. Laptele diluează compoziția de ouă, astfel că omleta nu va mai fi la fel de gustoasă. În plus, vei tinde să le gătești mai mult decât ar trebui.

Această greșeală gastronomică nu are efecte negative doar atunci când vine vorba de gust și de aromă, ci și asupra sănătății și a siluetei. Se pare că această combinație ridică nivelul de colesterol. Nici dacă îți dorești să mai slăbești câteva kilograme nu ar trebui să mai adaugi lapte în compoziție.

De asemenea, nici smântână ori alt tip de lichid nu ar trebui să adaugi la prepararea omletei, pentru că nu vei face altceva decât să te privezi de o experiență culinară delicioasă. Ca să obții o omletă perfectă, nu ai nevoie de multe ingrediente, ci doar de sare și de piper proaspăt măcinat. De asemenea, poți să adaugi mai multă savoare cu ajutorul untului și al ierburilor aromate.

Singura scuză bună pentru a folosi lapte în omletă este aceea că nu ai suficiente ouă la îndemână și vrei să obții o cantitate mai mare. Dacă gustul reprezintă un criteriu important pentru tine, nu ar trebui să mai repeți această greșeală culinară.

Află și care sunt alte ingrediente pe care să nu le pui niciodată în omletă. Vezi ce pățești și dacă nesocotești aceste sfaturi, conform nutriționiștilor!

Rețetă de omletă cu lapte: pentru „rebelele” din bucătărie

Și totuși, tot tânjești după omleta cu lapte? În acest caz, dacă vrei să adaugi acest ingredient, noi îți spunem cum se face omleta cu lapte!

Iată de ce ingrediente ai nevoie!

Ingrediente:

  • 10 ouă;
  • 500 ml de lapte
  • o linguriță de sare;
  • 10 g de unt.

Modalitate de preparare:

  1. Începe prin a sparge ouăle într-un bol adânc.
  2. Adaugă sarea și laptele și amestecă cu o spatulă până ce obții un amestec omogen. Atenție, trebuie să încorporezi ingredientele, nu să le bați, dacă nu dorești să compromiți textura preparatului, așa cum ți-am povestit mai sus că riști să faci.
  3. Unge cu unt o tavă mică. Nu opta pentru un recipient mai mare, chiar dacă ți se pare că ai suficientă compoziție. Astfel, riști ca omleta ta cu lapte să nu mai iasă atât de pufoasă.
  4. Toarnă preparatul în tavă și pune-l la cuptor timp de aproximativ o jumătate de oră.
  5. Lasă omleta să se răcească puțin înainte de a o răsturna pe o farfurie.
  6. Adună membrii familiei în jurul celei mai pufoase omlete pe care ați mâncat-o în viața voastră.

lapte, unt si oua pentru omleta cu bol alb gol si un tel pe fundal

Cea mai buna omletă: îți lasă gura apă

Și acum, că știi de ce nu este bine să pui lapte în omletă, îți recomandăm cea mai bună rețetă. Nici nu o să te mai gândești la lapte odată ce o vei prepara!

Ingrediente:

  • 2 ouă mari
  • sare Kosher
  • piper proaspăt măcinat
  • fulgi de ardei roșu
  • 2 linguri de unt
  • 1/4 ceașcă de brânză cheddar dată pe răzătoare
  • 2 lingurițe de arpagic proaspăt mărunțit.

Modalitate de preparare:

  1. Bate ouăle într-un bol de sticlă, cu râvnă și ardoare.
  2. Adaugă sarea, piperul și fulgii de ardei și amestecă până la încorporare.
  3. Topește untul într-o tigaie, la foc mic, și adaugă ouăle.
  4. Înclină tigaia ca să te asiguri că ouăle sunt preparate uniform.
  5. După ce omleta s-a copt pe margini, dar nu și la mijloc, presară brânza și arpagicul pe o jumătate.
  6. Mai lasă câteva secunde, apoi împăturește omleta și găzduiește-o în farfuria „înfometată”.
  7. Poftă bună delectându-te cu acest senzațional răspuns la întrebarea „cum se face omleta”.

Vezi și cum să prepari prăjitura la cană, un desert atât de simplu și de delicios! E gata cât ai zice „poftă de dulce”, iar ingredientele le ai deja în cămară. 

omleta impaturita servita cu avocado, rosii si salata verde pe un platou intins

Omletă cu de toate: preparatul care te înnebunește

Cum se face omleta cu de toate? Adăugând ingrediente cu generozitate, cu poftă de mâncare și de viață!

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 2 linguri de ceapă mărunțită
  • câteva felii de bacon
  • 2 linguri de ardei gras mărunțit
  • 2 linguri de țelină mărunțite
  • 2 linguri de morcovi dați pe răzătoare
  • un praf de sare
  • unt sau ulei pentru prăjit.

Modalitate de preparare:

  1. Ca să începi prepararea omletei „cu de toate”, umple aproximativ o ceașcă cu oricare dintre următoarele ingrediente, mărunțite: ceapă, ardei gras, țelină, morcovi, spanac, porumb proaspăt sau de la conservă, spanac, kale, etc.
  2. Adaugă unt sau ulei și prăjește la foc mic umplutura și bacon-ul.
  3. Cât timp cele de mai sus se rumenesc frumos, tu bate ouăle separat, cu sare. 
  4. Pune deoparte umplutura prăjită.
  5. Curăță tigaia folosită sau alege alta, curată, și încălzește iar unt sau ulei. Pune ouăle bătute pe foc.
  6. Când omleta e aproape gata, adaugă în centru umplutura.
  7. Împăturește omleta și răstoarn-o pe farfurie, apoi servește imediat.
  8. Poftă bună să ai!

omleta cu carnati, branza si verdeata servita in farfurie adanca cu furculita alaturi

Citește și alte greșeli pe care le faci atunci când consumi lapte!

Surse rețete: retete-usoare.eu, Delish.com, Recipetips.com

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Rețeta senzațională de cozonac a Mirelei Vaida! Ingredientul secret nelipsit de pe masa din bucătărie când pregătește aluatul
Rețeta senzațională de cozonac a Mirelei Vaida! Ingredientul secret nelipsit de pe masa din bucătărie când pregătește aluatul
Stii sa pui barbatii pe jar?
Incepe quiz
Stii sa pui barbatii pe jar?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.