Rețete delicioase
Înapoi la

Ai incercat reteta pute cu mac? Este delicioasa si haioasa!

Ai incercat reteta pute cu mac? Este delicioasa si haioasa!

Viorica Ghinea, redactor

Poate ca denumirea acestei retete nu suna elegant ori apetisant, insa gustul te va incanta, asa ca vei lasa deoparte orice nemultumire legata de alte aspecte. Reteta de pute cu mac este una traditionala si se intalneste in multe dintre regiunile tarii, chiar daca sub diferite denumiri. Esti curioasa sa afli ce presupune acest desert nonconformist? Iata ce ingrediente nu trebuie sa iti lipseasca si care este metoda de preparare!

pute-cu-mac
Sursa foto: retetecalamama.ro

Ingrediente pentru pute cu mac

- 750 g de cartofi fierti in coaja (trebuie sa ii cantaresti dupa fierberea si decojirea lor);

- 75 g de gris;

- un ou;

- putina sare;

- 200-250 g de faina (depinde de cum iese compozitia);

- 80 g de unt (poti sa folosesti si ulei);

- 6 linguri de mac macinat;

- 6 linguri de zahar pudra in care ai adaugat un pliculet de zahar vanilat;

Iata cum se prepara putele cu mac

Pune cartofii la fiert in coaja, curata-i, dupa care cantareste-i. Trebuie sa fie 750 grame, dupa cum indica reteta traditionala. Urmatorul pas este maruntirea lor intr-un castron mai mare. Adauga treptat oul, grisul, faina si presara putina sare, amestecand bine ingredientele pana cand obtii un aluat moale, putin lipicios, gata de framantat. Poti sa mai adaugi cateva linguri de faina in compozitie, insa nu uita ca aluatul nu trebuie sa fie unul tare, ci usor de manevrat.

Pune o oala cu 4 litri de apa la fiert, in care ai pus si doua lingurite de sare. Intre timp, scoate un blat de lemn, presara faina pe el, asaza aluatul, dupa care taie-l pe latime de cateva degete si imparte fasiile respective in patru bucati egale. Modeleaza bucatile respective pe blatul de lucru, dandu-le o forma alungita de 9-10 cm. Dupa ce le modelezi pe toate, pune-le in apa clocotita.

Separat, topeste untul intr-o cratita, iar atunci cand bucatile de aluat se ridica la suprafata, mai lasa-le sa fiarba in jur de 1-2 minute. Dupa aceea, scoate-le cu ajutorul unei spatule, asteapta sa se scurga putin de apa, apoi pune-le direct in untul topit.

Amesteca-le astfel incat sa nu se strice forma lor, apoi toarna peste ele macul macinat in care ai pus si zaharul pudra. Dupa ce ai distribuit compozitia de mac peste toate „putele", mai lasa-le putin la racit, apoi serveste-le imediat. Daca iti plac deserturile mai dulci, pune mai mult zahar in compozitie.

Incearca preparatul numit „pute cu mac"! Nu numai ca te vei distra de minune alaturi de cei dragi, dar iti vei rasfata si papilele gustative cu o reteta traditionala veche.

Articolul urmator
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă
Sos de gogoșari pentru friptură: cea mai gustoasă rețetă
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.