Invata sa prepari o mancare de dragavei delicioasa!
- Timp de gătire:
- Peste 60 minute
- Porții:
- 4-6 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Fierbere
- Calorii:
- 100
Cuprins
- Mâncare de dragavei cu carne
- Mâncare de ștevie cu ouă ochiuri
- Mâncare de dragavei cu orez
- Mâncare de dragavei cu smântână
- Ciorbă de dragavei: cum se prepară?
- Ciorbă de dragavei de post
- Ciorbă de dragavei: calorii
Caracteristici
”Mâncare de dragavei” este denumirea pe care o poartă în Oltenia ștevia creață. Mâncarea din această plantă are un gust delicios și este plina de nutrienți, iar partea și mai buna este că e dietetică, așa că o poți introduce cu ușurință în regimul tău dacă ești preocupată de siluetă. Consistența seamănă cu cea a mâncării de spanac, dar este chiar mai sănătoasă decât aceasta, datorită conținutului nutrițional mai bogat în vitamine și minerale. Învață să faci o mâncare de dragavei de neuitat!
Mâncare de dragavei cu carne
Ștevia se poate găti cu orice fel de carne, atât de pui, vită sau porc, fie ea și afumată, în funcție de preferințe. Carnea afumată dă o aroma mai tare și mai parfumată, așadar dacă îți place, poi folosi cu încredere. Iată cât de ușor se pregătește:
Ingrediente:
- 6-8 legături de ștevie
- 2-3 pulpe de pui
- 3 cepe medii
- 4 căței de usturoi
- 200 ml de apă
- 1 lingură de ulei de măsline
- Suc de roșii
- apă rece
- sare
Mod de preparare:
- Spală bine ștevia în apă rece (fiecare frunză în parte), apoi îndepărtează nervurile mai groase. Taie frunzele în bucățele mai mici.
- Pune apă la fiert, iar când apa dă în clocot, introdu stevia și las-o la fiert câteva minute (2- 3 clocote).
- Taie cubulețe mici ceapa și mărunțește usturoiul, apoi pune ulei într-o tigaie și adaugă carnea la călit, alături de ceapă și usturoi.
- După ce puiul s-a rumenit bine, adaugă ștevia și lasă totul pe foc, încă 6-7 minute, amestecând din când în când.
- Adaugă sucul de roșii, sare și piper după gust, mai lasă 3-4 minute și gata!
Mâncare de ștevie cu ouă ochiuri
Ștevia creață este diferită de cea dulce, pe care o folosim ca îndulcitor natural și are zero calorii. Ștevia creață se găsește în piață primăvara și vara și are un gust acrișor, fiind ideală în ciorbe și mâncăruri. Aceasta plantă este plină de vitamina C și conține mult fier, fiind perfectă pentru persoanele anemice sau cu o imunitate scăzută. Iată cum se face cea mai bună mâncare de dragavei:
Ingrediente:
- 2 kg de dragavei;
- ceapă și jumătate, tăiată julienne;
- legătura de ceapă verde;
- mână de usturoi verde;
- câte o legătură de mărar și pătrunjel;
- sare și piper după gust;
- 2 roșii proaspete și 4 linguri de bulion;
- ouă
Mod de preparare:
- Se spală bine frunzele de ștevie creață, pătrunjelul, mărarul, ceapa verde, usturoiul și rosiiile.
- Se opăreste dragaveiul 2 minute în apă fiartă, apoi se pune într-o strecurătoare și se lasă la scurs. Poți să mărunțești frunzele după ce se scurg, pentru a obține o mâncare mai fină sau poți să le lași ca atare, dacă vrei o textură mai consistentă.
- Într-o cratiță medie se pune ulei la încins (câteva linguri, nu mai mult, dacă nu vrei să îți iasă foarte grasă mâncarea). Între timp se taie ceapa și apoi se pune la călit, până devine translucidă. Se adaugă imediat usturoiul și ceapa verde și se mai lasă 2-3 minute pe foc, până își lasă aroma.
- Se taie roșiile cubulețe mici și se adaugă la ceapa călită, alături de cele două linguri de bulion. Se mai adaugă puțină apă cu condimente pentru supă (sau simplă) și se amestecă bine, lăsând această bază să dea în fiert. Abia după ce dă în clocot se pune și dragaveiul, apoi se condimentează mâncarea după gust. Se pune capac și se lasă pe foc circa 5 minute. Apoi se adaugă mărarul și pătrunjelul tocate marunt, se amestecă bine și se mai lasă totul pe foc câteva minute, până se întrepătrund gusturile.
- Cât se face mâncarea de dragavei, prăjește ouă separat, în funcție de câte persoane vei avea la masă. Pentru o variantă mai light de ouă, în loc să le prăjești în ulei, fă-le în apă (ouă românești). Pune puțină apa într-o tigaie, adaugă o lingură de oțet, iar când dă în clocot sparge ouăle în ea, exact ca atunci când le faci ochiuri. Pune sare și piper pe ele, apoi acoperă tigaia cu un capac și lasă-le să se facă la aburi, la foc mic, circa 7-8 minute.
- Servește alături de o felie delicioasă de pâine de casă cu cartofi!
Mâncare de dragavei cu orez
Există mai multe feluri de a găti mâncarea de ștevie, iar unul dintre acestea este cu orez. Simplu, delicios și foarte constistent!
Ingrediente:
- 10 legături de ștevie mici
- 1 ceapă mare
- 1 morcov
- 100 g de orez
- 500 ml sos de roșii
- Sare și piper după gust
- Puțin ulei
Mod de preparare:
- Spală bine frunzele de ștevie, în mai multe ape reci, apoi stoarce-le și taie-le codițele.
- Pune o oală cu apă și sare la fiert. Când apa dă în clocot, adaugă frunzele de ștevie și lasă-le la fiert timp de 2-3 minute. Scoate-le într-o sită și păstrează apa în care a fiert.
- Taie ceapa mărunt, dă morcovul pe răzătoarea mica și taie în bucățele mai mici frunzele de ștevie opărite.
- Pune 2 linguri de ulei într-o tigaie și călește ceapa până se înmoaie și devine lucioasă. Adaugă morcovul ras, iar după 2-3 minute și orezul spălat și foarte bine scurs. Amestecă bine toată compoziția.
- După 3-4 minute adaugă treptat sos de roșii și câte un polonic din apa în care au fiert frunzele de ștevie.
- Adaugă sare și piper după gust, acoperă și lasă totul să fiarbă pe foc mic până se gătește orezul.
- Adaugă ștevia, amestecă bine, adaugă sos și apa în care s-a fiert ștevia, dacă este nevoie. După 2-3 minute, stinge focul, mâncarea de dragavei este gata!
Mâncare de dragavei cu smântână
Asemenea spanacului, ștevia se poate prepara și cu smântână. Se poate adăuga și făină, dacă vrei o consistență mai groasă, însă este deosebit de delicioasă fără făină. Iată ce trebuie să faci ca să-ți iasă perfect!
Ingrediente:
- ulei
- 1 ceapă mare
- 8-9 legături de ștevie mari și 1 legătură de leuștean
- 4 căței de usturoi sau mai puțin, dacă nu vrei un gust foarte intens
- sare
- 2 linguri smântână
Mod de preparare:
- Spală stevia foarte bine în apă rece și taie nervurile mai groase, apoi pune-o la fiert în apă cu sare. Nu o lăsa mai mult de 2-3 minute după ce apa a dat în clocot.
- Strecoară stevia și apoi toac-o bine.
- Pune ceapa la călit în ulei și las-o să se înmoaie, apoi adaugă ștevia tocată, usturoiul , leușteanul și smântâna. Pune sare și piper după gust.
- Mai lasă totul pe foc câteva minute și delicioasa mâncare de dragavei este gata!
Ciorbă de dragavei: cum se prepară?
Ciorba de dragavei este gustoasă și conține multe substanțe nutritive, astfel ar trebui s-o servești mai des la masă. Iată o rețetă de ciorbă cu carne de porc:
Ingrediente:
- Oase cu carne de porc
- 2-3 legături de ștevie proaspătă
- 1 ceapă tăiată mărunt
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1 bucată mica de rădăcină de țelină
- 2-3 ardei roșii grași
- 50 g orez cu bob rotund
- 250 ml suc de roșii
- 1 l de borș
- 1 ou
- Verdeață (leuștean,pătrunjel, mărar)
- Sare după gust
Mod de preparare:
- Fierbe oasele în 4 l de apă cu sare și scoate spuma, pe măsură ce aceasta se formează. Lasă oasele să fiarbă 15- 20 de minute.
- Taie legumele mărunt, iar stevia se opărește în apă fiartă și se lasă să dea în clocot de 2 ori.
- După ce ai fiert ștevia, scurge-o bine și tai-o în bucăți mai mici.
- Adaugă alături de oase legumele tăiate și lasă totul la fiert încă 30 de minute, la foc mic.
- Adaugă apoi sucul de roșii și borșul, sarea după gust și mai lasă încă 10 minute, apoi adaugă orezul spălat și scurs.
- Pune ștevia opărită și mărunțită, mai lasă oala pe foc 10-15 minute, apoi oprește focul și presară verdeața tăiata mărunt.
- Bate oul bine și adaugă-l în ciorbă, în zdrențe.
Ciorbă de dragavei de post
Dacă nu vrei să faci ciorba cu carne, iată o rețetă foarte simplă și bună de ciorbă de dragavei de post!
Ingrediente:
- 3-4 legături de ștevie
- 5 cartofi
- 1 ardei roșu
- 2 morcovi
- 1 bucată de rădăcină de țelină
- 2 cepe mari
- 1 cutie de roșii decojite
- 3-4 linguri de ulei
- 1 l de borș
Mod de preparare:
- Pune ceapa în ulei în oala mare de ciorbă, iar separat pune borșul pe foc într-o altă oală mai mică.
- Peste ceapă adaugă morcovul, ardeiul și țelina, amestecă, apoi adaugă și cartofii tăiați bucățele mici. Mai amestecă și lasă legumele încă 2-3 minute pe foc.
- Adaugă apă cât să se acopere legumele, pune capacul peste oală și lasă să fiarbă timp de aproximativ 10 minute.
- Adaugă sare, roșiile și mai lasă 5 minute la fiert. Adaugă până la 2 l de apă și stevia tăiată mărunt (după ce în prealabil a fost bine spălată), apoi mai lasă 3 minute la fiert.
- Când borșul a fiert, toarnă-l peste ciorbă și mai lasă la fiert 2-3 clocote.
- Stinge focul și lasă ciorba să se liniștească, apoi presară leuștean verde tocat mărunt pe deasupra.
Citește și: Cele mai bune 5 mâncăruri de post
Ciorbă de dragavei: calorii
Dacă nu pui carne în ciorba de dragavei, aceasta are foarte puține calorii. Conform site-ului klorii.ro, stevia are doar 34 de calorii, așadar este recomandată și persoanelor care țin la siluetă. În funcție de lingurile de ulei și bucățile de carne pe care le adaugi în ciorbă sau mâncarea de dragavei, caloriile vor crește. Totuși, în general, această mâncare are un indice caloric foarte mic, în schimb beneficiile pentru sănătate sunt imense.
Bogată în fibre, vitamina C, A, E și K, potasiu, magneziu, calciu si zinc, ștevia este un aliment prețios pe care trebuie să-l incluzi în alimentația ta. Poți face și salată de dragavei sau chiar o prăjitură delicioasă cu ștevie.
Gătește și tu mâncarea de dragavei atunci când ai pofta de ceva ușor, dar deosebit de gustos și sănătos. Încearcă să faci mâncăruri sănătoase, bogate în substanțe nutritive pentru a te bucura de o sănătate de fier!
Surse foto: iStock.com, Pixabay.com