Rețeta sigură de cozonac la maşina de făcut pâine

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Calorii:
500
Rețeta sigură de cozonac la maşina de făcut pâine
Redactor Raluca Margean
Luni, 23.08.2021

Cuprins

Sorin Vlad

Articol revizuit de
Sorin Vlad

Specialitate
Blogger culinar
Despre
Sunt blogger culinar din 2015. Bucataria pentru mine este o pasiune si este locul in care ma retrag dupa o zi grea la munca. Este posibil ca si pregatirea mea de chimist sa fi facut apropierea mai usoara de gastronomie, fiindca in mare parte ...

Caracteristici

Cozonacul la mașina de făcut pâine este un preparat deosebit, delicios, care poate fi consumat alături de cafeaua de dimineață și nu numai. Îl poți savura ca atare sau împreună cu un strop de unt ori o lingură de smântână. Pufos, aerat și cu o coajă rumenă și fragedă, cozonacul poate fi alegerea perfectă și pentru o gustare la birou sau un desert atunci când îți vin prietenii sau rudele în vizită. Dar. dacă până acum te chinuiai să frămânți și să lași la dospit ore întregi cozonacul, acum totul este mult mai ușor, dacă îl prepari la mașina de făcut pâine. Află din acest articol cea mai delicioasă rețetă de cozonac la maşina de făcut pâine și apucă-te rapid de treabă!

Cozonac tăiat felii

Rețeta de aluat de cozonac la maşina de făcut pâine

Secretul acestui preparat este aluatul. Cozonacul la maşina de făcut pâine trebuie să fie pufos și parfumat, moale și cu gust, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, ai nevoie de un aluat fraged și gustos. Iată cum să-l pregătești:

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 cană de lapte cald
  • 2 lingurițe de drojdie uscată activă
  • 3 căni de făină
  • 1/3 cană zahăr granulat
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 2 linguri de smântână
  • 1 lingură de extract de vanilie
  • 85 de grame de unt nesărat ( de preferat ușor topit, dar poate fi și la temperatura camerei)
  • 1/4 linguriță sare kosher

Ingrediente pentru umplutură:

  • 100 grame de stafide
  • Suc de la o portocală
  • Puțină coajă rasă de portocală
  • 2 linguri de rom
  • 150 grame de rahat colorat și/sau fructe confiate

Ingrediente pentru uns cozonacul:

  • 1 gălbenuș de ou frecat cu 1 lingură de lapte sau apă

Mod de preparare:

  1. Primul pas este să te asiguri că drojdia este activă. Pentru acest lucru, dizolvă drojdia uscată în lapte cald și las-o într-un loc călduț, timp de aproximativ 10-15 minute. Dacă drojdia a făcut spumă și a crescut ușor, atunci este perfectă pentru a continua. În caz contrar, aruncă drojdia pentru că nu este bună.

Bol cu drojdie activă

  1. Următorul pas este să introduci în mașina de făcut pâine toate ingredientele pe rând (gălbenușurile bătute sau întregi, zahărul, sarea, extractul de vanilie, smântâna, untul topit, drojdia și făina), apoi să pornești aparatul, conform instrucțiunilor producătorului. Este important să citești în manualul de utilizare care este programul special pentru frământarea aluatului. Cozonacul la maşina de făcut pâine va fi frământat de obicei aproximativ 1 h 30 de minute. Există mașini care au un program 2 în 1 (care include frământat 30 de minute și dospit 1h). În acest caz, este bine să pui de 2 ori programul de frământat astfel încât aluatul să se frământe timp de 1h-1h30.

Aluat de cozonac într-o mașină de făcut pâine

  1. Separat, pune stafidele la înmuiat timp de 1-2 ore în suc de portocale proaspăt stors, rom și coajă rasă de portocală.
  2. Taie rahatul și/sau fructele confiate în bucățele foarte mici.
  3. Când perioada de frământare s-a terminat, stoarce stafidele de suc, iar apoi adaugă-le în aluat, alături de bucățelele de rahat și/sau fructele confiate.
  4. Pentru a le amesteca în cozonac, pornește mașina de facut pâine la același program de frământare, dar doar câteva minute, până se incorporează totul foarte bine.
  5. Pornește programul de dospire sau fermentare (la 40 de grade Celsius) și lasă cozonacul în mașină să crească timp de 1-2 ore.
  6. Când este gata crescut, bate un gălbenuș cu lapte și puțină sare, apoi adaugă-l peste aluatul cozonacului preparat la mașina de făcut pâine. Pornește din nou aparatul la programul de coacere.
  7. Când este copt, mașina se va opri singură și tot ce trebuie să faci este doar să scoți cozonacul din cuva mașinii. Totuși, este bine să-l încerci înainte, făcând testul scobitorii.
  8. Pune cozonacul pe o tavă și lasă-l să se răcească. Opțional, poți pregăti o glazură de caramel pentru a decora preparatul delicios.

Cozonac la mașina de făcut pâine: de ce secrete să ții cont

Este foarte simplu să faci un cozonac la mașina de făcut pâine, însă trebuie totuși să ții cont de anumite aspecte dacă vrei ca preparatul să iasă pufos și să aibă un gust excelent. Iată care sunt secretele celor mai pricepuți cofetari:

  • Când pregătești drojdia, încălzește puțin laptele, dar ai grijă să nu fie fierbinte.
  • Folosește ouă de casă pentru ca preparatul tău să aibă o culoare galbenă frumoasă, iar aluatul să fie mai proaspăt și pufos.
  • Albușurile se bat mai bine dacă adaugi puțin suc de lămâie.
  • Cerne făină înainte de a o folosi.
  • Nu adăuga ingrediente foarte reci. Ai grijă ca untul, ouăle, laptele și smântâna să fie la temperatura camerei.
  • Înainte de a porni programul de coacere, unge aluatul cu un gălbenuș de ou, bătut cu puțin lapte pentru a se obține o coajă crocantă și bună.
  • Dacă vrei o umplutură cu nuci și cacao, după frământare scoate cozonacul din mașina de făcut pâine, întinde-l pe blatul de lucru, adaugă umplutura, rulează aluatul și pune-l înapoi la programul de coacere sau introdu-l în cuptorul tău obișnuit.

Panettone se poate face la maşina de făcut pâine?

Felie de panettone cu stafide pe un blat de lemn

Panettone este un cozonac tradițional italian deosebit de pufos și gustos, care se poate pregăti la mașina de făcut pâine. Iată o rețetă de cozonac mini-panettone la maşina de făcut pâine, preluată de pe site-ul bucătăraș.ro:

Ingrediente:

  • 600 grame de făină
  • 1 plic drojdie uscată
  • coajă de portocală și lămâie proaspătă
  • 250 ml lapte cald
  • 250g unt topit sau moale, la temperatura camerei
  • 150 nuci bine măruțite
  • 5 gălbenușuri de ou
  • 125 grame de zahăr tos
  • 50 grame de fructe deshidratate (se recomandă caise, dar poți pune și alte fructe, după gust)
  • 50 grame de stafide
  • 2-3 linguri de esență de rom
  • Puțină sare (un vârf de cuțit)
  • Glazură de ciocolată

Mod de preparare:

  1. Pentru a pregăti aluatul, adaugă în mașina de făcut pâine ingredientele în următoarea ordine: laptele, untul topit, coaja rasă de portocală și lămâie, sarea, gălbenușurile de ou, nuca puțin prăjită, stafidele înmuiate timp de 1 oră în esență de rom, zahărul, fructele confiate, făina și drojdia.
  2. Pornește aparatul pe programul "Dough", care este de frământat și dospit.
  3. După terminarea programului, împarte aluatul în 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt, unsă cu puțin unt.
  4. Mai lasă aluatul la dospit timp de aproximativ 30-45 de minute, apoi adaugă tăvile în cuptorul preîncălzit încă 45-60 minute.
  5. Când este gata, scoate-l din cuptor și lasă-l la răcit.
  6. Pregătește o glazură de ciocolată și răstoarn-o apoi deasupra cozonacului. Lasă panettone timp de 2 ore să se răcească, apoi servește-l la masă.

Rețetă pentru cozonac cu borș la maşina de făcut pâine

Cozonac pufos cu umplutură de nucă pe un blat de lemn

O rețetă mai specială de aluat pentru cozonac la mașina de făcut pâine este cel cu borș. Iată cum se prepară!

Ingrediente pentru aluat:

  • 220 ml de lapte
  • 230 grame zahăr
  • 3 ouă
  • 1 lingură de smântână
  • 35 ml borș
  • 1 fiolă rom
  • puțină sare
  • 100 ml ulei
  • 70 grame unt gras
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • 810 grame de făină
  • 35 grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată

Ingrediente pentru umplutură:

  • 250 grame nuci măcinate
  • ½ fiolă rom
  • 150 grame zahăr
  • 250 ml lapte pentru umplutură
  • 30 grame cacao
  • 100 grame de stafide

Mod de preparare:

  1. Introdu ingredientele în mașina de făcut pâine în următoarea ordine: lapte, zahăr, ouă, smântână, sare, ulei, unt la temperatura camerei, coaja rasă de lămâie, esență de rom, borș și făină la final. Deasupra adaugă drojdia.
  2. Selectează programul pentru aluaturi cu drojdie și lasă totul la frământat timp de 1h și 30 de minute.
  3. Separat, pregătește umplutura, amestecând nucile, praful de cacao, zahărul și laptele.
  4. Ia aluatul din cuva mașinii, pune-l pe blatul de lucru uns cu ulei și împarte-l în două bucăți. Întinde fiecare bucată și aplică un strat consistent din umplutura cu nucă, apoi se rulează. Se împletesc cele două rulouri și se așează într-o tavă unsă cu unt sau tapetată cu folie de copt.
  5. Lasă la crescut încă 30 de minute și unge aluatul cu un ou bătut pentru a se obține o crustă delicioasă.
  6. Introdu aluatul la cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius și lasă-l la copt timp de 45-50 de minute.  
  7. Când este gata, scoate cozonacul din cuptor și lasă-l la răcit înainte de a-l servi la masă.

Cozonaci babani la mașina de pâine

Aceasta este o altă rețetă super simplă de făcut cozonaci mari (babani), frumoși și delicioși la mașina de pâine.

Ingrediente pentru aluat:

  • 250 ml lapte la temperatura camerei
  • 1 linguriță de sare
  • 125g unt moale, la temperatura camerei
  • 2 ouă de casă întregi + 2 gălbenușuri
  • 760 grame de făină
  • 150 grame de zahăr
  • Coaja de la o lămâie
  • 8 grame de drojdie uscată activă

Ingrediente pentru umplutură:

  • 2 albușuri
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 lingură de cacao
  • 1 fiolă de esență de rom
  • Nucă, rahat și/sau stafide

Ingrediente pentru uns:

  • 1 ou bătut cu puțin zahăr

Mod de preparare:

  1. Pentru a obține un cozonac pufos la mașina de făcut pâine SilverCrest, se introduc ingredientele în următoarea ordine: laptele, sarea, untul, ouăle întregi și gălbenușurile, făina, zahărul, coaja de lămâie, esența de rom, vanilie și drojdia.
  2. Setează aparatul la programul de aluat (acesta este de fapt frământarea care ar trebui să dureze aproximativ 1h 30 de minute).
  3. Separat, pregătește umplutura. Bate albușurile până se obține o spumă, apoi adaugă zahărul și celelalte ingrediente și amestecă totul până se omogenizează.
  4. Când aluatul este gata frământat, se scoate din aparat și se împarte în 4 bucăți. Se întinde fiecare bucată și se umple cu umplutura preparată anterior, apoi se rulează bine. A doua bucată de aluat se umple cu rahat tăiat în bucățele mici și se rulează. Apoi se împletesc cele două rulouri și se așează în formă de cozonac, într-o tavă tapetată cu folie de copt.
  5. Procedează la fel și cu celelalte bucăți rămase de aluat.
  6. Se ung cele două forme de cozonac cu ou bătut și se presară zahăr pentru a se obține o crustă rumenă.
  7. Se lasă la dospit 30 de minute în cuptorul încins la 40 de grade.
  8. După ce au cresut, se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius și se coc timp de 40-45 de minute.

Cozonac la maşina de pâine: sfaturi ale gospodinelor pe forum

Rețetele de cozonac la mașina de făcut pâine Heinner, Tefal sau orice altă marcă sunt similare, diferând în principal doar gramajul ingredientelor. Totuși, dacă vrei să faci un aluat proaspăt și pufos, iată câteva sfaturi de la gospodinele de pe froumuri:

  • Cerne făina de seara, de trei ori, pentru ca aluatul să iasă deosebit de pufos și gustos.
  • Pregătește maia separat, amestecând drojdia cu laptele călduț și făina. Astfel te asiguri că drojdia este bună. Dacă nu crește și nu face bule, atunci nu trebuie s-o folosești.
  • Alege un unt calitativ (peste 80% grăsime). Unele unturi pot conține o cantitate mare de apă, iar acest lucru nu este de folos.
  • Urmează întocmai instrucțiunile din manualul de utilizare al mașinii de făcut pâine.

Ce aparate de făcut pâine și cozonac sunt cele mai bune?

Femeie care folosește un aparat de făcut pâine

Există mai multe aparate de făcut pâine și cozonac, însă cele mai recomandate de gospodinele cu experineță sunt următoarele:

Tefal

Un model deosebit de apparat de făcut pâine este cel de la Tefal. Bread of the World PF6118 îți poate oferi:

  • Capacitate mare. Poți alege dimensiunea preparatului, de la 500 de grame la 1.5 kg.
  • Mare varietate de programe. Aparatul dispune de 19 programe de preparare, inclusive pentru: baghete, ciabatta, grisine, chifle, cozonac, pâine normală, franzelă, pâine integrală, fără gluten sau sare. Există un program pentru copt, dospit sau pentro realizarea de paste, prăjituri sau gemuri. 
  • Viteză mare. Mașina are o putere de 1600 W.

Phillips

Modelul HD9015/30 de la Phillips are următoarele caracteristici:

  • Putere de 550 W
  • Capacitate de 1000 g
  • 12 programe
  • 3 niveluri de rumenire pentru crusta preferată
  • Temporizator de până la 13 ore

Moulinex

Aparatul de frământat pâine de la Moulinex Home Bread este atât elegant și aspectuos, cât și super eficient. Iată câteva caracteristici care te vor convinge să-l alegi pe acesta:

  • Capacitate generoasă. Având o capacitate de 1.5 kg, aparatul de la Moulinex îți permite să faci o cantitate mai mare de preparate cu făină, inclusiv pâine sau cozonaci.
  • Putere mare. Avand o putere de 1600 W este eficient pentru mai multe tipuri de preparate.
  • Multe programe. Aparatul de făcut pâine are un număr de 16 programe, ceea ce înseamnă o diversitate maximă în tipul de preparate (baghetă, plăcintă, pâine, cozonac etc).
  • Panou de control intuitiv.

Heinner

Există mai multe tipuri de aparate de făcut pâine de la Heinner, însă modelul HBM-690W este unul foarte bun. Iată prin ce se distinge:

  • Capacitate 900 de grame. Aparatul de făcut pâine este sufficient de mare pentru a satisface pretențiile întregii tale familii.
  • Afișaj LCD. În acest fel, ești la curent tot timpul cu stadiul în care se află preparatul tău.
  • 12 programe. Poți pregăti pâine franțuzească, pâine de secară, cozonaci sau alte delicii culinare deosebite.

Așadar, nu mai trebuie să te chinui să frămânți aluatul dacă vrei să mănânci un cozonac bun făcut în casă. Acum poți pregăti un cozonac la mașina de făcut pâine. Inspiră-te din rețetele prezentate în acest articol și vei obține un preparate cum nu se poate mai delicios.

Citește și rețeta de cozonac Babka sau învață să faci și pâine împletită!

Surse foto: Pixabay.com, iStock.com

Articolul urmator »
Fasole verde la borcan: cea mai bună rețetă
Fasole verde la borcan: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Duminică, 17.03.2024
Incepe quiz
Cat de sigura pe tine cred barbatii ca esti?
Cat de sigura pe tine cred barbatii ca esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (7)

Ne găsești pe