Rețete delicioase
Înapoi la

Trufe albe: unde le găsești în România?

Trufe albe: unde le găsești în România?

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Trufe albe: unde le găsești în România?

Caracteristici

O trufă albă de 1 kilogram și jumătate s-a vândut pe suma de 330 000 de dolari: iată una dintre cele mai „simpatice” anecdote din domeniul culinar. Să descrii aceste specii neprețuite de ciuperci drept „diamante” e cât se poate de realist, dat fiind faptul că atât prețul, cât și valoarea trufelor albe sunt mai mult decât concludente.

Dacă ți-am spune că trufele albe se găsesc și în România? Deși locul lor exact este un secret bine păstrat de către vânătorii de trufe, noi am adunat câteva informații gata să îți pună papilele gustative pe jar. Află tot ce trebuie să știi despre relația frumoasă dintre trufele albe și țara noastră din rândurile de mai jos!

Ce sunt trufele?

Înainte de a discuta despre trufele albe, să vedem ce sunt trufele, în general. Cea mai valoroasă și mai rară specie de ciuperci, trufele se diferențiază de suratele lor mai puțin norocoase prin faptul că se dezvoltă în subteran, în solurile bogate, la rădăcina plantelor sau a copacilor.

Trufele dezvoltă o relație specială cu copacii, un alt motiv pentru care sunt atât de deosebite. Crescând în pământ, ele contribuie la reținerea umezelii și a mineralelor de care au nevoie copacii. În schimb, primesc acces la nutrienți pe care numai plantele capabile de fotosinteză le pot produce: o abilitate interzisă trufelor subpământene.

Însă trufele sunt la fel de „legate” și de mamiferele din pădure, precum căprioarele, ratonii sau veverițele, atrase de aroma intensă a acestor delicatese. Atunci când ajung la maturitate, „diamantele pământului” incită simțurile animalelor, ce le dezgroapă și le consumă. Astfel, această specie de fungi se poate înmulți, răspândindu-și sporii.

Este motivul pentru care trufele sunt rareori culese de vânători bazându-se pe propria experiență. Ca să le găsească, oamenii apelează la simțurile dezvoltate ale câinilor sau ale porcilor.

Cât costă trufele albe?

Iată o întrebare la care, dacă nu ești milionară sau vânătoare de trufe, nu prea dorești să afli răspunsul. Fiind atât de rare și de savuroase, trufele albe, considerate cele mai prețuite dintre aceste ciuperci, pot ajunge și la câteva mii de euro.

Astfel, un kilogram de trufe albe arătoase poate ajunge la peste 15 mii de euro. Încă și mai uimitor este însă faptul că unele trufe albe speciale, rare, pot depăși această sumă de unele singure.

Incitant este astfel exemplul pe care ți l-am dat în introducerea articolului nostru, trufa albă vândută la licitația americană cu suma de 330 000 de dolari. Exemplarul creștea odată la câteva sute sau chiar mii de ani, ceea ce i-a explicat, pentru cumpărător, uriașul preț de achiziție.

Dacă dorești să te desfeți și tu cu aceste gust divin și nu ai stofă de „căutătoare” prin pădurile de foioase, un anunț de pe olx pune spre vânzare 400 de g de trufe albe la prețul de 1500 de lei. Firește, suma va depinde întotdeauna atât de specie, dar și de cerere.

trufe albe

Zone cu trufe în România

În general, trufele cresc în toate pădurile, dar locurile exacte ale acestora nu sunt divulgate de către vânători. Iată care sunt speciile regăsite la noi și unde le poți întâlni!

Trufa neagră de vară (Tuber aestivum Vitt) e răspândită în pădurile de foioase de la câmpie și de la munte, dar și în cele de pin negru. Apreciate pe locul al treilea în topul trufelor, după trufele albe și trufa neagră franceză, trufele negre de vară merită din plin efortul de a le găsi.

Trufa neagră de iarnă (Tuber  brumale Vitt) poate fi culeasă între octombrie și februarie din pădurile de foioase și din cele de pin negru de la munte și de la câmpie.

Trufele cu spori mari (Tuber macrosporum Vitt) sunt complimentate mai ales în America. Se dovedesc puțin mai pretențioase decât speciile de mai sus, preferând solurile calcaroase, argiloase sau inundabile.

Încheiem cu trufa mesenterică (Tuber messentericum Vitt), cu un miros puternic, care o face să fie iubită, dar și detestată, în funcție de preferințe.

Trufe albe în România

Poveștile de succes ale căutătorilor de trufe care au descoperit din întâmplare exemplare uriașe ale acestor nestemate gastronomice au făcut înconjurul lumii, și mulți oameni au renunțat la ocupația lor pentru a se specializa în acest domeniu. Iar trufele albe sunt practic cea mai strălucitoare comoară!

În România, trufele albe cresc soluri bogate în humus, drenate și aerisite. Pretențioase din fire, aceste ciuperci tolerează numai un pH de 7-8,5. Favoritele lor sunt solurile cu calcar și argilă de la câmpie, dar și cele din pădurile de foioase. Trufele albe, niște „năzuroase”, tolerează alături de ele numai copaci precum stejarul pedunculat, unele specii de tei, plopul alb, alunul sau salcia albă.

Cum le recunoști? Trufele albe au o formă sferică, prezentând neregularități și adâncituri. Suprafața este însă netedă și catifelată, în nuanțe de la ocru pal la crem cu accente verzui. În interior, ciuperca este însă ori albă, ori galben murdar, străbătut de vinișoare albe.

Trufele albe, cele mai apreciate și mai scumpe, se culeg în țara noastră în perioada octombrie-decembrie. Ele mai pot fi regăsite și în Italia, locul lor de baștină.

Trufe albe porcești

Deși împart cu sortimentele valoroase de mai sus aceeași denumire, de trufe, cele porcești nu fac parte tot din genul tuber. De aceea, pe tărâmurile cele mai sofisticate din punct de vedere gastronomic, în Italia și Franța, sunt considerate necomestibile, dar în Germania, Autria și Ungaria reprezintă un condiment delicios.

Trufele albe porcești preferă solurile mai acide, de aceea le vei găsi în pădurile de salcâm și carpen, dar și în cele de rășinoase. Ciuperca e mai mare decât trufa clasică, având o formă neregulată, cu o suprafață netedă de culoare alb-gălbuie, ce ajunge însă să deprindă tonuri de maro-deschis la maturitate.

Trufele albe porcești cresc în general la suprafața solului, de aceea sunt mult mai ușor de reperat. Le poți întâlni în țările din Arcul Carpatic, dar restrâns și în restul Europei și în America. Nu le consuma crude, te îndeamnă nutriționiștii, deoarece poți ajunge să suferi de probleme cu stomacul. Dacă le usuci, își vor păstra mult timp aroma, ceea ce le transformă într-un condiment excelent.

Rețete cu trufe albe

Dacă ai ajuns la acest capitol și cauți rețete cu trufe albe, permite-ne să te felicităm: nu vrei să ne inviți și pe noi la masă? Trufele albe sunt minunate într-o serie de rețete, de la paste, sortimente de orez sau omlete.

paste cu trufe albe

Sfatul nostru este să le consumi în cantitate mică, deoarece aroma lor extraordinară va schimba în mod fundamental orice masă pe care o servești. Spală ciupercile bine, folosindu-te chiar de o periuță de dinți, pune-le la uscat într-un șervețel absorbant și dă-le pe răzătoare. Dacă le amesteci cu ulei de măsline sau cu ulei de nucă, vor deprinde un gust încă și mai apetisant.

Omletă cu trufe albe

Pornim de la o rețetă simple cu trufe albe: omleta. Pur și simplu bate ouăle, adaugă o linguriță de mix de trufe albe, pregătit după cum te-am învățat mai sus, și prepară la foc mic, într-o ligură de unt. Când omleta e gata, nu o scoate de pe foc, ci rade cașcaval și așteaptă să se topească.

Trufele albe sunt atât de bune că nici nu îți mai trebuie altceva alături de ele.

Paste Tagliatelle cu trufe albe

Vrei un preparat cu o aromă luxuriantă, bogată și cuceritoare de trufe albe? Atunci avem recomandarea perfectă pentru tine în rândurile de mai jos! Un lucru este cert: este posibil ca acesta să fie momentul culinar de apogeu al vieții tale, așa că bucură-te de fiecare îmbucătură!

Ingrediente:

  • 360 g de paste Tagliatelle (poți folosi și Taglioni sau Spaghetti)
  • 80 g de unt
  • 60 g de parmezan ras
  • 1 trufă albă de circa 55-85 de grame
  • sare
  • piper.

Modalitate de preparare:

  1. Pune apă la fiert cu un pic de sare. Când a atins punctul de fierbere, adaugă pastele și gătește în funcție de instrucțiunile de pe pachet, până ce ajung al dente.
  2. Strecoară pastele și păstrează din apa lor.
  3. Șterge trufa cu o cârpă uscată pentru a îndepărta reziduurile de pe ea.
  4. Rade jumătate de trufă.
  5. Topește untul la foc mic.
  6. Când se formează spumă la suprafața untului, adaugă trufa rasă și 1-2 lingurițe din apa de la paste.
  7. Adaugă pastele peste unt, plus jumătate din cantitatea de Parmezan deasupra și mai lasă pe foc timp de un minut pentru ca aromele să se întrepătrundă, mestecând continuu.
  8. Împarte pastele în patru porții, presară restul de Parmezan deasupra și rade și ce ți-a mai rămas din trufele albe.
  9. Servește cu vin alb și gândește-te că, cel mai probabil, servești una dintre cele mai bune mese din viața ta!

Trufele albe sunt un adevărat deliciu și, dacă ai norocul de a te desfăta cu aceste nestemate ale pământului, ne bucurăm pentru tine!

Un alt fel de trufe: descoperă și cea mai bună rețetă de trufe cu ciocolată! Vezi și de ce nu ai voie să arunci în chiuvetă apa în care fierbi pastele!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Rețetă de chifle de casă: cum faci cele mai pufoase pâinici
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.