3 diete simple pe care le poti urma fara riscuri

3 diete simple pe care le poti urma fara riscuri

Cristina Tarziu

Suntem mereu pe fuga, iar ideea de mese regulate, cu boluri aburinde si oameni veseli savurand bucate delicioase e doar un vis frumos sau o intamplare. Lupta pentru o silueta armonioasa si un organism sanatos este chiar asa: o lupta! Din toata nebunia de diete si de sfaturi nutritionale am selectat 3 diete simple si prietenoase cu organismul potrivite pentru cele mai multe dintre femeile moderne.
 

Dieta cu iaurt

 

 
E adevarat, dietele bazate pe un singur aliment nu sunt tocmai aclamate de catre nutritionisti, insa daca ar fi sa alegem un aliment de baza pentru o dieta sanatoasa si fara riscuri pentru organism, acela ar fi iaurtul. Pentru ca vorbim deja despre o dieta hipocalorica, nu e cazul sa-ti faci foarte multe griji in legatura cu procentul de grasimi al iaurturilor alese, desi, in mod ideal, acestea ar trebui sa aiba in jur de 2% grasime. Regulile acestei diete sunt foarte simple: inlocuieste cat mai multe dintre mese si gustari cu iaurt .

Daca nu tii aceasta dieta simpla mai mult de 10 zile si ai grija sa consumi, pe langa iaurturi, doar alimente sanatoase (carne slaba la gratar, fructe si legume proaspete, cereale integrale) nu vei avea parte decat de beneficii. Iaurtul este unul dintre cele mai complexe alimente. Contine o multime de vitamine si minerale - potasiu, fosfor, calciu, zinc, vitamina B5, vitamina B12, este bogat in proteine, iar probioticele stimuleaza sistemul imunitar si te protejeaza impotriva bolilor. Pentru ca ajuta la hidratare si contine multe proteine, dar si carbohidrati, iaurtul este o gustare excelenta pentru inainte sau dupa antrenamente.

Dieta cu maxim 1500 de calorii


Ai auzit, probabil, de aceasta dieta simpla, insa in formula „1000 de calorii pe zi ". Medicii nutritionisti avertizeaza, insa, ca fara supraveghere medicala stricta o femeie nu ar trebui sa consume mai putin de 1200 de calorii pe zi, iar un barbat 1500. Altfel te simti lipsita de energie, organismul este privat de nutrienti, nu ai putere suficienta pentru a sustine un program regulat de sport si iti incetinesti metabolismul. Insetat de energie, organismul tau va incepe sa arda din masa musculara.

Dieta cu maxim 1500 de calorii a pornit de la concepul initial - de reducere a numarului de calorii - insa propune un sistem care sa nu prezinte pericole pentru sanatate. Ideea de baza e foarte simpla: vei consuma zilnic minim 1200 de calorii si maxim 1500, in functie de cat de mult si de repede iti doresti sa slabesti, in functie de nevoile organismului tau, de inaltimea si greutatea actuala, dar si de evenimentele de peste zi. Marja de 300 de calorii pe zi poate fi considerata un fel de bonus, o portita de scapare pentru momentele cand simti ca esti pe cale sa cedezi.

Asa cum era de asteptat, medicii nutritionisti recomanda ca cele 1200-1500 de calorii pe zi sa provina din alimente sanatoase, proaspete, bogate in nutrienti. De altfel, daca te-ai decis sa tii aceasta dieta simpla, vei observa rapid ca te obliga la autodisciplina. Vei simti nevoia sa introduci in meniul tau zilnic multe legume si fructe - care au putine calorii si iti ofera senzatia de satietate, vei invata sa eviti alimentele foarte concentrate caloric (o ciocolata de 100g, de exemplu, are in jur de 500 de calorii, deci cam cat intreg pranzul tau), te vei concentra mai mult pe a-ti pregati propriile mese si mai putin pe a gasi solutii alimentare rapide. In mod ideal, micul dejun ar trebui sa aiba 300-400 de calorii, iar pranzul si cina in jur de 500. Daca gasesti solutii inteligente de a cobori sub aceste cifre, iti poti permite chiar si mici gustari intre mese.

Aceeasi dieta simpla, un aliment lipsa

 

Conform nutritionistilor, fiecare dintre noi avem o slabiciune alimentara, un aliment "de suflet" (sau mai bine zis un tip de alimente) care ne ingrasa cel mai tare, desi, de regula, aduce 0 beneficii pentru sanatate. Daca esti suficient de sincera cu tine insati pentru a-l identifica si suficient de puternica pentru a-l elimina complet din alimentatie, poti slabi rapid cateva kilograme fara a face nimic altceva. Esti gata sa-l descoperi? Tine cont de urmatoarele 3 caracteristici!
 
Alimentul cu pricina trebuie sa:
 
1. Contribuie semificativ la numarul de calorii pe care le consumi zilnic (de regula cateva sute de calorii);
 
2. Sa aiba valoare nutritionala 0 - un aliment care aduce un aport de "calorii goale";
 
3. Sa-ti starneasca un sentiment de vinovatie ori de cate ori il consumi.

Acum analizeaza-ti meniul de peste zi si identifica „vinovatul". In cele mai multe dintre cazuri va fi vorba de dulciuri (prima alegere a celor mai multe persoane), paine (sau alte produse similare - cornuri, covrigi, etc.), de sucuri (1 litru de suc are aproximativ 500 de calorii), grasimi (mancare tip fast food sau dressing-uri, maioneza, sosuri) sau chipsuri, covrigei, alune si alte produse "de rontatit".

Odata ce ai identificat alimentul-problema, tot ce trebuie sa faci este sa il elimini complet si, foarte important, sa nu trisezi inlocuindu-l cu un altul similar - aport nutritional mic, numar de calorii mare.

Alege una dintre aceste trei diete simple pentru a-ti pregati corpul pentru vara si vei scapa de kilogramele nedorite mai repede decat crezi!
Articolul urmator
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Mihaela Bilic ne sfătuiește: Lista de alimente pe care mai bine să le cumpărăm decât le gătim
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (361 vizite)