Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume

Cum să mănânci mai mult și totuși să arzi grăsimi, potrivit unui biochimist de renume

Lorena Pintilie

Jessie Inchauspé, o biochimistă din Franța, a descoperit prin multiplele ei cercetări cele mai uluitoare „trucuri” prin care orice om își poate regla nivelul de zahăr din organism. După ultima sa cercetare, Jessie a creat un program prin care persoanele care vor să slăbească și să devină mai sănătoase își pot monitoriza și ține sub control nivelul de zahăr și implicit al glucozei din organism.

Biochimista menționează că s-a concentrat mai ales pe impactul pozitiv pe care această nivelare îl are asupra sănătății fizice, dar și mentale.

În 2022 s-a desfășurat un experiment pilot la care au participat peste 3.000 de persoane ce au încercat timp de o lună metoda de reglare a zahărului din organism a biochimistei. Mai mult de o treime din participanții care doreau să slăbească au reușit să își atingă scopul, culmea, mâncând mai mult decât de obicei, fără a număra caloriile și fără a renunța la vreun aliment, nici măcar când a venit vorba de deserturi.

Jessie Inchauspé a explicat într-una din cărțile sale cât de important este să începem ziua cu un mic dejun savuros pentru a menține un nivel echilibrat al zahărului din sânge. Aceasta a explicat că orice persoană poate să mănânce chiar mai mult față de cât consumă într-o zi obișnuită fără să pună vreun gram în plus, ba mai mult, oricine poate slăbi dacă urmează metoda ei.

Este sau nu recomandat să mănânci după ora 18:00? Mihaela Bilic dă verdictul

Cum funcționează metoda biochimistului

„Voi explica știința care stă la baza modului în care consumul mai multor alimente vă poate îmbunătăți sănătatea și poate duce la pierderea de grăsime”, a declarat Inchauspé într-un interviu acordat celor de la Daily Mail.

Cheia este să iei în considerare alte două dintre celelalte ‘trucuri’ ale mele: să mănânci un bol de salată sau o farfurie cu legume înainte de a mânca prânzul sau cina și să adaugi puțină proteină, grăsime sau fibre la orice carbohidrat. De ce? Haideți să vă explic.

Nivelul de zahăr din sânge (numit și nivel de glucoză) este conceput să crească în mod natural după ce consumăm alimente zaharoase și bogate în amidon și să scadă după ce celulele din organism au absorbit glucoza din aceste alimente ca și combustibil. Dar dacă mănânci multe alimente dulci și bogate în amidon deodată, nivelul glucozei poate crește prea mult și prea repede. Acest lucru poate declanșa un răspuns inflamator dăunător în organism, în timp ce acesta se străduiește să readucă nivelurile de glucoză la normal.

O soluție pentru a contracara acest proces este de a pompa hormonul insulină pentru a extrage glucoza din sânge și a o redirecționa către rezervele de grăsime. Adesea, acest val de insulină funcționează atât de eficient încât lasă nivelurile de glucoză din sânge destul de scăzute, motiv pentru care s-ar putea să simți o scădere de energie la câteva ore după o masă sau o gustare fast-food, declanșând pofte puternice de ceva dulce, în timp ce organismul tău se luptă să ridice din nou nivelul de zahăr din sânge”, a explicat biochimista.

Mulți oameni trăiesc cu niveluri de glucoză care fluctuează neregulat pe parcursul zilei, cu vârfuri și căderi mari și cu o creștere a cantității totale de glucoză din organism. Pe termen lung, această instabilitate condamnă organismul la o stare de stres care s-a demonstrat că crește riscul de boli de inimă, diabet de tip 2, unele tipuri de cancer și Alzheimer.

Nu este deloc surprinzător că persoanele care doresc să piardă câteva kilograme se luptă să facă acest lucru atunci când alimentele pe care le consumă sunt canalizate în rezervele de grăsime și poftele imposibil de rezistat îi determină să mănânce alimente nesănătoase. Luarea de măsuri pentru a aplatiza aceste vârfuri și goluri de glucoză ajută la ieșirea din acest cerc vicios. Iar rezultatul, așa cum a arătat experimentul meu, este pierderea în greutate, chiar dacă s-ar putea să ajungi să mănânci mai multă mâncare decât înainte, fără restricții și cu siguranță fără a număra caloriile”, a mai spus Jessie Inchauspé.

Experta a descoperit că, atunci când aplatizăm aceste curbe de glucoză, poftele se risipesc, astfel că preluăm din nou controlul asupra a ceea ce și când mâncăm.

Hormonii se reechilibrează și, cu mai puțină insulină, corpul nostru poate trece mai ușor de la modul de stocare a grăsimilor la un mod mai natural de ardere a grăsimilor, mai frecvent și pentru perioade mai lungi de timp. Dintre cei 2.700 de participanți la studiul meu, 38% dintre cei care au dorit să slăbească au reușit acest lucru fără restricții și, cu siguranță, fără a număra caloriile. Totul prin puterea trucurilor mele (care țin cont) de glucoză”, mai adaugă.

Curmale Medjool: beneficii și idei de rețete

Sfaturi vitale pentru sănătate, bazate pe studii privind nivelul de zahăr din sânge

Jessie Inchauspé

Alte studii științifice susțin această constatare, demonstrând că persoanele care se concentrează pe aplatizarea curbelor de glucoză pot mânca mai multe calorii și pot pierde grăsime mai ușor decât persoanele care mănâncă mai puține calorii, dar nu își plafonează curbele de glucoză.

De exemplu, un studiu din 2017 de la Universitatea din Michigan a arătat că, atunci când oamenii s-au concentrat pe aplatizarea curbelor de glucoză (chiar dacă au mâncat mai multe calorii decât celălalt grup), au pierdut mai multă greutate (7 kg față de aproximativ 2 kg) decât cei care au mâncat mai puține calorii și nu au avut grijă de nivelul de zahăr din sânge.

Acțiunea insulinei este esențială. Atunci când nivelul glicemiei este stabil, nivelul insulinei scade. O cercetare din 2021, care a analizat 60 de studii privind pierderea în greutate, a dovedit că reducerea insulinei precede întotdeauna pierderea în greutate.

Feedback-ul de la cei 1,8 milioane de urmăritori ai mei de pe Instagram a fost, de asemenea, cam același: dacă ai grijă să nu crești nivelul de glucoză, poți mânca până când te simți sătul, fără a număra caloriile, iar acest lucru nu numai că îți va îmbunătăți sănătatea, dar, de multe ori, duce în mod natural și la pierderea de grăsime ca o consecință. Cheia este adăugarea caloriilor potrivite la mesele tale, calorii care te mențin sătul și reduc poftele”, ne sfătuiește aceasta.

Unul dintre trucurile mele preferate; și cu cel mai mare impact; este să mănânci un fel de mâncare pe bază de legume sau salată ca antreu la prânz sau cină. Vei descoperi că orice mănânci după acel antreu este mult mai puțin probabil să provoace orice fel de creștere a glicemiei. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când consumi alimente fibroase, cum ar fi salata sau legumele, pe stomacul relativ gol, fibrele se „desfășoară” pe pereții intestinului, formând o plasă protectoare vâscoasă care rămâne la locul ei timp de câteva ore. Această plasă îngreunează pătrunderea moleculelor de glucoză din restul mesei prin mucoasa intestinului și în fluxul sanguin. Astfel, viteza de pătrundere a glucozei în sânge este redusă, ceea ce face ca vârfurile de glicemie să fie mai puțin probabile”, explică biochimista.

3 idei de meniu pentru post intermitent care te vor ajuta să fii în formă

Pune legumele pe primul loc și carbohidrații pe ultimul!

Pentru a-ți da o idee despre efect, un studiu care a inversat ordinea în care au fost consumate alimentele în timpul unei mese a arătat că, punând legumele pe primul loc (și carbohidrații la sfârșit), vârful de glucoză al mesei a fost redus cu până la 75%. Acest lucru a fost obținut fără a schimba conținutul mesei, doar prin plasarea legumelor pe primul loc și valorificarea puterii fibrelor pe care le conțin. Incredibil, nu-i așa?

Deci, dacă masa ta conține în mod normal o mulțime de legume, le poți transforma într-un aperitiv vegetarian, mâncând mai întâi verdeața înainte de orice altceva.

Dar pentru ca acest truc să funcționeze cel mai bine, pregătește un „antreu” de legume care să aibă 30% din dimensiunea mesei următoare. O supă de legume consistentă este un excelent aperitiv pentru stomac. (O supă cremă nu va fi la fel de eficientă, deoarece particulele de fibre sunt pulverizate prin amestecare, ceea ce le face mai puțin eficiente în crearea acelei plase protectoare). Gustările de tip legume crude, cum ar fi morcovi, pot fi la fel de eficiente. Starterul de legume poate fi (reprezentat) chiar și (de) câteva măsline, nu trebuie să te complici prea mult, atâta timp cât este o legumă la îndemână, nu e nevoie să te străduiești prea mult cu prepararea”, a mai nuanțat aceasta.

Expertul mai subliniază că e extrem de folositor să adaugi puțin oțet în salată, astfel vei bifa două trucuri la o singură masă, căci acidul acetic din oțet încetinește viteza de eliberare a glucozei.

Orice legume funcționează, gătite, crude, asezonate sau simple. Când te afli la restaurant, cere o salată la începutul mesei sau alege un fel de mâncare cu legume din secțiunea „garnituri” din meniu.

Indiferent unde te afli, important este să te asiguri că înainte de masa principală vei mânca legume, astfel, metoda de succes a biochimistei Jessie Inchauspé va funcționa cu siguranță!

Surse foto: Facebook - Glucose Goddess (Jessie Inchauspé)

Surse articol: Daily Mail 

Articolul urmator
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Legume care îngrașă: ce să eviți, dacă vrei să slăbești
Cum arata barbatul potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Cum arata barbatul potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Ce este cetoza și de ce este benefică? (399 vizite)