Curmale Medjool: beneficii și idei de rețete

Curmale Medjool: beneficii și idei de rețete

Redactor Andreea Baluteanu

„Regele curmalelor”: așa era supranumit soiul Medjool, rezervat în Maroc, de unde este originar, numai regalității, și considerat un energizant natural. Din fericire, curmalele Medjool nu mai sunt dedicate acum numai celor care poartă o coroană pe cap și pot fi savurate de oricare dintre noi.

Curmalele îngrașă? Ce spun specialiştii

Ți-e poftă de ceva dulce, dar știi că să dai iama în castronul cu bomboane nu e cea mai bună idee nici pentru sănătatea, dar nici pentru dieta ta? Aici intervin curmalele Medjool, supranumite și „caramelele Mamei Naturi”! Sună… apetisant? Credem și noi!

Ce sunt curmalele Medjool?

O bunătate și un deliciu ar fi răspunsul scurt și complet plauzibil. Acest soi de curmale e nativ din Maroc, cules din curmalul Phoenix dactylifera și cultivat azi inclusiv în regiuni din Statele Unite ale Americii, din Africa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est.

Un alt atu al curmalelor Medjool este acela că sunt comercializate uscate, dar nu deshidratate, astfel păstrându-li-se multiple proprietăți. Au o textură moale și lipicioasă, un gust dulce, ce amintește de caramele, și o savoare care li se intensifică pe măsura procesului de uscare.

Diferența dintre curmalele Medjool și alte soiuri

Dintre sutele de sortimente de curmale, Medjool se remarcă prin dulceața lor atât de savuroasă. Sunt mai mari și mai închise la culoare, iar gustul aduce mai mult a caramel decât în cazul curmalelor Deglet Noor, de exemplu.

Totodată, dintre toate soiurile de curmale, Medjool au și cel mai ridicat conținut de calciu.

Câte calorii au curmalele Medjool

Iată un capitol mai spinos în elogiul oferit curmalelor Medjool. Acestea au un conținut ridicat de zahăr, chiar dacă e vorba despre zahăr survenit pe cale naturală. Cu toate acestea, ce e de reținut e că în urma absorbției, zahărul din aceste fructe nu cauzează creșteri majore în cazul glicemiei, curmalele având un indice glicemic relativ scăzut.

Limitează însă consumul de curmale Medjool și ia în calcul că, fiind fructe uscate, sunt mai bogate în calorii decât cele proaspete.

Iată și alte informații despre conținutul curmalelor Medjool, raportat la 2 fructe sau 48 de grame:

  • Calorii: 133
  • Carbohidrați: 36 grame
  • Fibre: 3.2 grame
  • Proteine: 0.8 grame
  • Zahăr: 32 grame
  • Grăsimi: 0 grame
  • Calciu: 2% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Fier: 2% din DZR
  • Potasiu: 7% din DZR
  • Cupru: 19% din DZR
  • Vitamina B6: 7% din DZR
  • Magneziu: 6% din DZR

Proprietățile curmalelor Medjool

Atât de multe beneficii au curmalele Medjool, încât nu e deloc de mirare dacă vei decide să faci o expediție adhoc în cel mai apropiat supermarket numai ca să te bucuri de darurile lor.

curmale si struguri uscati puse pe un blat de lemn alaturi de un pahar de lapte

Iată mai jos cele mai importante motive ca să le consumi!

Susțin sănătatea inimii.

Fibrele și antioxidanții ce abundă în curmalele Medjool sunt motivul pentru care aceste fructe vor fi pe placul inimii tale. Reduc riscul de boli cardiovasculare coborând nivelurile colesterolului LDL și curățând arterele de depunerile de placă care pot perturba circuitul sângelui, ducând în timp la accident vascular cerebral sau infarct.

Pe de altă parte, antioxidanții mențin sănătatea inimii luptând contra efectelor devastatoare ale radicalilor liberi, care pot compromite și funcționarea sistemului cardiovascular.

Contribuie la buna funcționare a sistemului nervos.

Datorită conținutului ridicat de potasiu (chiar mai mare decât al bananelor), curmalele Medjool susțin sistemul nervos. Previn de asemenea slăbiciunea musculară, reduc oboseala și bătăile neregulate de inimă și susțin procesele de respirație. Cum deficiența de potasiu e atât de comună azi, aceste vești sunt fenomenale. Totodată, studiile arată că aceste curmale pot fi de folos și în cazul bolilor neurodegenerative așa cum este Alzheimer.

Pot să îmbunătățească digestia.

Tot fibrelor trebuie să le fim recunoscători fiindcă susțin digestia, înlesnesc formarea scaunelor și previn constipația. Într-un studiu cu 21 de participanți, desfășurat pe durata a 3 săptămâni, cei care consumaseră 7 curmale pe zi aveau un tranzit intestinal mult mai bun.

Susțin metabolismul.

Procesele de ardere a caloriilor și de producție de energie sunt și ele favorizate de dragile de curmale. Nu degeaba aceste fructe erau călduros lăudate la curțile regale fiindcă luptau contra oboselii, acum știința demonstrează că opiniile erau întemeiate datorită cumulului de vitamina B, ce reduce absorbția de zahăr, convertindu-l în energie, diminuează glicemia și luptă contra obezității și a diabetului.

Reduc stresul oxidativ.

În timp, stresul oxidativ poate provoca inflamație în corp, crescând riscul de boală, așa că antioxidanții ce se află într-o cantitate generoasă în curmalele Medjool sunt cu atât mai apeciați. Protejând de radicalii liberi, apără organismul de afecțiuni nemiloase precum cancerul sau bolile inimii și sistemului nervos.

Pot să întărească oasele.

Conțin calciu, potasiu, cupru și mangan, toate minerale esențiale pentru sistemul osos.

Includ fitonutrienți cu numeroase beneficii.

Acești compuși au proprietăți extraordinare, precum susținerea imunității, reducerea inflamației și deci prevenția afectării ADN-ului, dar și echilibrarea producției de hormoni.

Te pot ajuta să slăbești.

Curmalele Medjool sunt acea gustare dulce care nu numai că nu conține „calorii goale”, așa cum se întâmplă cu majoritatea snacks-urilor pe care le consumăm, dar pot stimula conturarea senzației de sațietate datorită fibrelor din compoziție. Pentru că te simți plin/ă mai repede, scade riscul de a te îngrășa.

Ușurează absorbția fierului.

Curmalele conțin cupru, astfel că stimulează asimilarea fierului și astfel contribuie și la formarea globulelor roșii și susțin imunitatea.

Ce riscuri pot să prezinte curmalele Medjool

Pericolele asociate cu curmalele Medjool sunt, în mare parte, corelate cu conținutul ridicat de zahăr, după cum vei vedea.

Pot îngrășa.

Cum, doar am spus mai sus că te ajută să slăbești? Adevărat, doar sunt pline de fibre și foarte nutritive. Problema intervine, însă, atunci când nu limitezi porțiile, căci aceste fructe sunt totuși bogate în zahăr.

Pot provoca alergii.

Conținutul ridicat de sulfiți e predispus la risc de alergii. Dacă te confrunți cu balonare, dureri de stomac, diaree sau erupții cutanate după ce ai consumat curmale Medjool e posibil să fii alergic/ă.

Provoacă probleme cu rinichii.

Potasiul din curmale ne bucură, dar numai dacă nu avem boli de rinichi, caz în care poate deveni periculos, pentru că mineralul este procesat la nivelul acestui organ. Așadar, dacă suferi de afecțiuni de rinichi cere sfatul doctorului.

curmale langa vas de metal in stil arab

Curmale Medjool: idei de rețete

Sunt nenumărate modurile în care poți folosi curmalele Medjool în bucătărie, trebuie numai să fii inventiv/ă.

O manieră excelentă este ca substituent al zahărului în diverse rețete. În acest sens, prepară o pastă din două curmale fără sâmburi cu 300 ml de apă și include în preparatele tale cu un raport de 1:1.

Mousse de ciocolata cu lapte de cocos si curmale - desertul care nu ingrasa

Poți de asemenea adăuga curmale în sosuri, dressing-uri, smoothie, deserturi sau batoane, le poți pregăti umplute cu unt de arahide, nuci, brânză sau orez.

Iată mai jos două rețete delicioase!

Smoothie cu curmale Medjool

Ingrediente

  • 1 ceașcă de lapte de migdale
  • 5 curmale Medjool
  • 1 cub de gheață
  • ¼ ceașcă de semințe de cânepă
  • 1 praf de scorțișoară

Modalitate de preparare

  1. Mixează la un robot de bucătărie sau într-un blender toate ingredientele, cu excepția scorțișoarei.
  2. Presară deasupra smoothieului scorțișoara.

Rulouri cu bacon și curmale Medjool

Ingrediente

  • 340 de grame de curmale Medjool
  • 100 grame de brânză moale de capră
  • 450 de grame de bacon subțire feliat, fiecare felie tăiată pe jumătate

Modalitate de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul.
  2. Fă o incizie în fiecare curmală și umple cu brânză de capră.
  3. Învelește curmala cu jumătatea de felie de bacon și apoi introdu o scobitoare pentru a fixa.
  4. Pune la cuptor pentru 8 minute, întoarce curmalele pe partea cealaltă și coace pentru încă 5-8 minute.

Curmalele Medjool au multiple beneficii pentru sănătate și sunt atât de gustoase! Consumă-le pe post de gustare sau bucură-te de proprietățile lor în alte preparate delicioase!

Surse foto: Pexels, Pexels, Pexels

Surse articol: webMD, Realsimple, Healthline

Articolul urmator
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?
Incepe quiz
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.