Țelina are contraindicaţii. Ce efecte secundare poate provoca și cum o consumi ca să nu devină toxică

Țelina are contraindicaţii. Ce efecte secundare poate provoca și cum o consumi ca să nu devină toxică

Alida Enache

Ciorba, salatele, tocănițele delicioase (și nu numai!) se gătesc cu multă-multă dragoste și cu și mai multă... țelină. Leguma minune aduce numeroase beneficii organismului uman, fiind bogată în antioxidanți, minerale și vitamine (A, B1, B2, B3, C, E). În trecut, în secolul al IX-lea, era folosită pe post de medicament și chiar Hipocrate a descris-o ca fiind un adevărat calmant pentru sistemul nervos.

Numeroasele sale efecte terapeutice au fost dovedite în repetate rânduri, de-a lungul timpului. Tocmai de aceea, țelina și-a câștigat pe drept locul printre cele mai sănătoase și binefăcătoare legume pe care le avem la dispoziție.

Conține o cantitate semnificativă de apă, care, după cum bine știm cu toții, face minuni pentru organism. Printre celelalte substanțe minune în care abundă se numără și calciul, magneziul, potasiul și iodul. De asemenea, frunzele sale dispun de numeroase ftalide, compuși care provoacă relaxarea musculaturii arterelor.

Imagine cu rădăcini și frunze de țelină

Leguma miraculoasă, consumată în mod corespunzător, poate regla hipertensiunea arterială, calmează gastrita și arsurile gastrice, ajută la detoxifierea ficatului și a colonului și reglează flora intestinală. Mai mult, are efect de laxativ și vine la pachet cu numeroase beneficii în cazul ulcerului sau al hepatitei. Depresia și anxietatea nu mai au niciun cuvânt de spus în fața țelinei, tocmai pentru că aceasta poate reduce în mod eroic nivelul hormonilor de stres din organism.

Contraindicații țelină

Cu siguranță că te-am convins deja că țelina este extraordinară pentru sănătatea ta, însă trebuie să știm, de asemenea, și care sunt contraindicațiile acesteia! Nu sunt mulți cei care știu totuși că acest zarzavat poate fi cu adevărat toxic, dacă nu este consumat în mod corespunzător. Ea conține o cantitate foarte mare de nitrați, care se eliberează atunci când este reîncălzită sau ia contact cu temperaturi foarte ridicate. Asta înseamnă că orice mâncare bogată în această legumă care este încălzită devine extrem de nesănătoasă. Consumul în exces al acesteia poate duce la apariția cancerului.

Mai mult, consumul abuziv de preparate reîncălzite care conțin țelină poate afecta și glanda tiroidă. De asemenea, pot apărea și intoxicații și alergii, care ulterior vor duce la reacții anafilactice ale organismului. De asemenea, atunci când este consumată în mod necorespunzător, această legumă poate provoca și hipertensiune.

Pe parcursul verii, fiecare persoană în parte ar trebui să acorde o atenție sporită consumului de țelină. Pe cât este de sănătoasă, pe atât poate deveni de toxică dacă este ținută prea mult timp în temperaturi ridicate. În plus de asta, femeile însărcinate ar trebui să evite să consume țelină pe parcursul maternității.

Citește și: Specialiștii avertizează: acestea sunt cele mai nocive fructe de pe piață și noi le consumăm foarte des

Surse articol: Monitorulcluj, Doc, Libertatea

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are
Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are
Ai o relație toxică?
Incepe quiz
Ai o relație toxică?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - diete si slabire

    1. Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are (405 vizite)