10 probleme ale pielii care au cauze emoționale

10 probleme ale pielii care au cauze emoționale

Paula Rotaru

Pielea este oglinda emoțiilor noastre! Oricâte creme și serumuri am încerca pentru a ne păstra chipul curat și tânăr, adevărul este că alimentația sănătoasă și starea emoțională sunt principalii factori decisivi asupra sănătății pielii noastre.

Multe probleme ale pielii apar din cauza dezechilibrelor emoționale, a stresului, care pe bună dreptate este numit boala secolului 21. Chiar dacă este o reacție firească a organismului, stresul experimentat pe termen lung are un impact devastator asupra sănătății și frumuseții. Dacă nu îl ținem sub control, riscul de depresie, anxietate, tulburări digestive, diabet, boli de inimă, obezitate, insomnie sau alcoolism crește alarmant.

femeie cu mainile pe ochi

Emoțiile negative – cum ar fi stresul, frica, furia, nemulțumirea, frustrarea etc. – își pot pune amprenta și asupra chipului nostru. Ele fie declanșează probleme ale pielii, fie le înrăutățesc pe cele deja prezente.

10 probleme ale pielii care pot avea la bază un dezechilibru emoțional

Anumite probleme dermatologice se pot agrava sau pot chiar să debuteze pe fondul instabilității emoționale, cauzată de stres, depresie, anxietate sau alte probleme de natură psihologică.

Acestea includ:

  • Acneea
  • Eczemele
  • Dermatita
  • Mâncărimile pielii
  • Herpesul
  • Psoriazisul
  • Rozaceea
  • Vitiligo
  • Urticaria
  • Negii (verucile)

femeie senzuala

Pielea reacționează diferit în funcție de emoțiile pe care le trăim. Astfel, s-a descoperit că anumite stări emoționale sunt adesea asociate cu reacții ale pielii specifice. De exemplu, pielea foarte uscată, deshidratată, cu coji, mată poate fi o consecință a depresiei, tristeții sau furiei reprimate. Pe de altă parte, pielea roșie, sensibilă, cu pusee de eczeme, psoriazis sau acnee ascunde un nivel crescut de stres sau un eveniment traumatic (decesul unei persoane dragi, o despărțire, pierderea locului de muncă, bolile sau dificultățile financiare). Urticaria, reacțiile alergice, mâncărimile pielii și inflamația sunt specifice stărilor de furie și anxietate.

Legătura dintre stres și afecțiunile dermatologice

Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc, un „înveliș” care ne protejează de răni sau infecții, razele ultraviolete și de poluare. De asemenea, pielea este implicată în numeroase procese biologice complexe: conține glande sudoripare și vase de sânge care ajută la reglarea temperaturii corporale, celule care se folosesc de razele soarelui pentru a produce vitamina D, terminații nervoase care sunt în contact permanent cu creierul și celule care au rol de protecție împotriva bacteriilor și virusurilor.

Vezi în clipul video de mai jos o „lecție” pe înțelesul tuturor despre piele!

Cu siguranță te-ai îmbujorat cel puțin o dată-n viață, când ai fost rușinată de ceva sau când ți s-a spus pentru prima dată mult doritul „Te iubesc”. Așa că nu e deloc o exagerare să spunem că pielea se află în strânsă legătură cu creierul nostru, centrul de comandă și control al întregului organism. Chiar dacă această relație de tip cauză-efect nu poate fi întotdeauna explicată, medicii se confruntă cu numeroase cazuri în care problemele pielii, deși dispun de multe tratamente curative, nu pot fi rezolvate decât cu ajutorul psihologului.

Interesul din ce în ce mai crescut pentru această asociere dintre creier și problemele pielii a dus chiar la nașterea unei noi specializări în medicină: psihodermatologia.

Potrivit psihodermatologului Ted Grossbart, de la Centrul Medical Beth Israel din Boston, „oamenii care se prezintă la medic cu o anumită afecțiune dermatologică au adesea probleme de natură emoțională, care pot interfera cu tratamentul medical recomandat”.

Multe probleme ale pielii sunt vindecate sau ameliorate prin terapii standard, ce includ antibiotice, antiinflamatoare sau unguente topice, însă altele nu răspund la astfel la tratamente, iar principala cauză este starea emoțională șubredă.

Sistemul nervos, prin intermediul anumitor substanțe chimice numite neurotransmițători – cum sunt, de exemplu, peptidele –, influențează activitatea celulelor componente ale sistemului imunitar. Oamenii de știință cercetează în prezent efectul acestor neurotransmițători asupra pielii și au descoperit deja că anumite dezechilibre emoționale pot slăbi sistemul imunitar, afectând totodată capacitatea pielii de a se regenera.

Un studiu al experților de la Universitatea Harvard a scos la iveală că pacienții care au fost mai puțin stresați înainte cu câteva luni de a fi supuși unor intervenții chirurgicale aveau niveluri mai crescute ale proteinei IL-1, care promovează regenerarea pielii, au resimțit mai blând durerea postoperatorie, iar recuperarea a fost mai rapidă.

De asemenea, cercetările arată că stresul cronic poate perturba funcția naturală a pielii, aceea de a împiedica efectele nocive ale substanțelor toxice și de a reține apa în țesuturi. Iar acest proces este considerat un factor major de risc în apariția sau agravarea multor probleme ale pielii.

Un alt studiu, apărut în revista American Academy of Dermatology, în 2014, a concluzionat că, atunci când stresul se manifestă pe termen lung:

  • sunt eliberați hormoni care favorizează apariția inflamațiilor în organism și fluxul sangvin către piele scade;
  • terminațiile nervoase ale pielii sunt afectate, cauzând reacții alergice;
  • se declanșează pusee de acnee, rozacee și psoriazis;
  • sunt diminuate rezervele de lichide din țesuturi, astfel că pielea devine uscată, iritată, sensibilă;
  • capacitatea pielii de a se regenera este redusă semnificativ.

Prin urmare, dacă pielea ta are un aspect nesănătos și cremele nu reușesc să îi redea frumusețea naturală, ar fi bine să iei în considerare și o terapie „din interior”, care să vizeze restabilirea echilibrului emoțional.

Cum să-ți păstrezi echilibrul emoțional pentru a preveni problemele pielii

Dacă medicul dermatolog suspectează că la baza apariției sau agravării unor astfel de probleme ale pielii sunt tulburările emoționale, îți va recomanda tratamente precum: antidepresive, tehnici de relaxare, meditație, hipnoză sau respirația profundă.

femeie care admira soarele

Chiar dacă hipnoza este un subiect tabu, studiile arată că această terapie poate reduce în mare măsură stresul și stările anxioase, având mai departe beneficii asupra pielii: inflamația se diminuează, mâncărimile sunt mai ușor de suportat, rănile se vindecă mai repede iar negii își reduc dimensiunea.

Și psihoterapia joacă un rol important în vindecarea problemelor pielii care nu răspund la tratamentele convenționale. Astfel, pacienții înțeleg impactul emoțiilor negative asupra pielii lor și învață cum să își tempereze atitudinea față de problemele cu care se confruntă.

Un rol important în menținerea echilibrului psihoemoțional îl are și tehnica mindfulness, care însumează o serie de activități relaxante, precum meditația, yoga sau tai chi.

Alte măsuri pe care le poți lua pentru a preveni problemele pielii includ adoptarea unui regim alimentar din care să elimini pe cât posibil dulciurile, somnul odihnitor, de cel puțin 7 ore pe noapte, precum și administrarea de suplimente cu magneziu, vitamina C, acizi grași Omega 3 și complexul de vitamine B, la recomandarea medicului, care sprijină sistemul nervos și hrănesc pielea din interior cu substanțe nutritive esențiale.

Așadar, riscul de apariție a anumitor probleme ale pielii scade pe măsură ce ai mai multă grijă de starea ta emoțională.

Surse foto: Pexels, Pixabay

Articolul urmator
Dieta pentru acnee: ce să mănânci pentru a scăpa de coșuri
Dieta pentru acnee: ce să mănânci pentru a scăpa de coșuri
Cât de stresată eşti? Fă testul și află!
Incepe quiz
Cât de stresată eşti? Fă testul și află!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.