Acneea comedoniană: cauze, simptome și tratament

Acneea comedoniană: cauze, simptome și tratament

Redactor Raluca Margean

Acneea comedoniană apare atunci când bacteriile, uleiul și celulele moarte ale pielii se acumulează în foliculul de păr, formând pustule sau comedoane. Acestea sunt mici umflături sub piele și oferă tenului un aspect neuniform. În general, acneea comedoniană este o formă mai ușoară de acnee, însă dacă nu este tratată corespunzător, se poate transforma în acnee inflamatorie, care este greu de vindecat și lasă cicatrice. Ți-am pregătit în acest articol informații utile despre acneea comedoniană, inclusiv cum o poți preveni și gestiona!

Ce este acneea comedoniană? 

Comedoanele sunt papulele mici de acnee, de culoarea pielii, albă sau de culoare mai închisă. Ele apar în zonele mai uleioase ale pielii, în general, pe frunte și pe bărbie. Totuși, pot fi prezente și pe obraji.

Cele mai comune forme de acnee comedoniană sunt:

1. Punctele negre sau comedoanele deschise: apar atunci când pigmentul melatonină intră în contact cu mediul în apropierea deschiderii porilor, se oxidează și devine închis la culoare, dând aspectul punctelor negre.

2. Punctele albe sau comedoanele  închise: acestea sunt acoperite de un strat de celule ale pielii, ceea ce le conferă culoarea deschisă, spre albă.

Unele comedoane sunt invizibile pentru ochi, iar acestea sunt numite micro-comedoane. Comedoanele mai mari sunt numite puncte negre gigant sau comedoane gigantice, iar punctele albe sunt denumite macro-comedoane.

De ce apare acneea comedoniană?

Femeie care este nemulțumită de apariția unui coș pe față
Sursa foto: iStock.com

În procesul normal de regenerare celulară, celulele pielii tale se revarsă la suprafață, permițând astfel formarea de noi celule ale pielii. Uneori, celulele moarte ale pielii sunt prinse în foliculii de păr de pe piele și, atunci când sunt combinate cu secreția naturală de uleiuri (sebum), porii devin obturați și înfundați. Astfel se formează punctele negre și albe.

Acneea comedoniană apare la adolescenții și adulții care au un ten mai uleios, însă există și alți factori de risc care favorizează apariția acestei probleme cutanate. Aceștia includ:

  • Consumul ridicat de produse lactate;
  • Dieta bogată în multe grăsimi și zaharuri;
  • Curățarea și exfolierea necorespunzătoare a pielii;
  • Factori de mediu (vremea foarte umedă);
  • Schimbări hormonale (datorate pubertății, sarcinii, ciclului menstrual și altele).

De asemenea, obiceiurile greșite de îngrijirea pielii, de exemplu, atingerea sau spargerea comedoanelor pot provoca mai multe daune, agravând acneea. În plus, anumite medicamente precum corticosteroizi (utilizați pentru reducerea inflamației în mai multe boli), fenitoina (antiepileptic) sau izoniazida (împotriva tuberculozei) agravează acneea sau provoacă erupții acneiforme.

Cum tratezi acneea comedoniană? 

Tratamentul pentru acneea comedoniană se concentrează pe scăderea producției de ulei și sebum pe piele. În funcție de gravitatea afecțiunii, medicul dermatolog va recomanda medicamente topice sau orale. În unele cazuri, poate fi necesară și intervenția chirurgicală pentru a deschide și îndepărta comedoanele.

În general, în timp ce acneea non-inflamatorie se vindecă mai ușor și nu lasă urme, acneea moderată sau severă se poate vindeca, dar de obicei, lasă cicatrice.

Iată cele mai frecvente tratamente pentru acneea comedoniană:

  • Medicamente topice

Acestea se aplică direct pe față și au rolul de a controla excesul de sebum și de a desfunda comedoanele existente. Unul dintre cele mai cunoscute substanțe folosite pentru acnee este peroxidul de benzoil, care ucide bacteriile care alimentează coșurile și înfundă porii. Deși peroxidul de benzoil se găsește, de obicei, singur în tratamentele pentru acnee, el poate fi găsit și în combinație cu exfolianți chimici precum acidul salicilic.

Femeie care are în mâini mai multe creme de față
Sursa foto: iStock.com

Un alt ingredient eficient pentru tratarea acneei este retinolul, un derivat al vitaminei A despre care se crede că accelerează procesul de schimbare a celulelor. Acest lucru înseamnă că determină celulele pielii să se scurgă mai repede, împiedicându-le să înfunde porii. Totuși, retinolul poate fi iritant, mai ales la prima utilizare, prin urmare, se recomandă folosirea lui doar de 2-3 ori pe săptămână la început. De asemenea, este important să nu folosești ingrediente care pot fi iritante (precum exfolianții chimici) în aceleași nopți în care aplici retinolul.

Alte ingrediente topice folosite pentru tratarea acneei sunt:

  • Acidul azelaic;
  • Acidul glicolic;
  • Acidul salicilic;
  • Sulful.

ATENȚIE! Trebuie să aplici cremă de protecție solară în fiecare zi când folosești produse topice, în special acizi și retinoizi. Acestea sunt tratamente puternice, care îndepărtează și stratul exterior al pielii, lăsând pielea mai vulnerabilă la arsurile solare. Este important să optezi pentru un produs cu SPF de cel puțin 30.

  • Medicamente orale

În cazurile mai severe de acnee, este necesară administrarea de medicamente orale, precum: antibiotice, contraceptive orale, izotretinoină și spironolactonă. Acestea sunt folosite pentru a controla producția de sebum. Ca și în cazul tratamentelor topice, medicamentele orale cresc riscul de arsuri solare, de aceea, este important să folosești zilnic o cremă cu SPF de cel puțin 30.

  • Intervenții chirurgicale

Dacă niciun tratament anterior nu a funcționat, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală prin care să se deschidă și îndepărta leziunile comedonale de acnee. Alte opțiuni sunt:

  • Microdermabraziune (o procedură de exfoliere profundă care îndepărtează stratul de suprafață superior al pielii pentru a deschide și elimina comedoanele);
  • Crioterapia (aplicarea de azot lichid pe comedoane pentru a le îngheța și îndepărta).

Tratamente naturiste pentru acneea comedoniană

Remediile naturiste nu ar trebui să înlocuiască tratamentele medicale, ci doar să le completeze. Totuși, este important să discuți cu medicul dermatolog pentru a vedea cum le poți incorpora în rutina ta de îngrijire a pielii.

Cele mai cunoscute tratamente naturiste pentru acneea comedoniană sunt:

1. Uleiul de arbore de ceai - reduce inflamația și producția de sebum, calmând pielea.

2. Hamamelis - acționează ca un astringent natural pentru a ajuta la echilibrarea umidității pielii. În plus, are capacitatea de a deschide comedoanele închise, ajutând la îndepărtarea impurităților prinse în piele.

3. Măști de cărbune sau argilă - ajută la uscarea sebumului prins în pori și eliminarea impurităților facilitând îndepărtarea punctelor negre.

Cum previi acneea comedoniană?

Femeie frumoasă care își îngrijește fața
Sursa foto: iStock.com

Vestea bună este că există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a preveni acneea comedoniană. Experții îți recomandă să ții de următoarele aspecte în rutina ta zilnică de îngrijire a pielii:

  • Folosește doar produse de îngrijire non-comedogenice, care nu înfundă porii;
  • Curăță-ți pielea de 2 ori pe zi, atât dimineața, cât și seara;
  • Spală-te pe față timp de 30 de minute, prin mișcări circulare ușoare;
  • Continuă cu un toner hidratant;
  • Aplică o cremă de protecție solară, după ce crema hidratantă a intrat bine în piele;
  • Spală-te pe față și după un antrenament fizic sau dacă ai transpirat abundent;
  • Îndepărtează ÎNTOTDEAUNA machiajul de pe față înainte de culcare.

Pe lângă aceste măsuri de îngrijire a pielii, este important să adopți o dietă sănătoasă și să faci mai multe exerciții fizice. Evită consumul exagerat de zahăr, grăsimi și produse lactate și optează pentru mai multe legume și fructe, pentru a controla radicalii liberi și pentru a preveni inflamația.

Așadar, acneea comedoniană nu trebuie tratată cu indiferență. Chiar dacă este o formă mai ușoară de acnee, dacă nu aplici tratamentul corespunzător, afecțiunea se poate agrava. În general, tratamentul este de lungă durată și este important să apelezi la un medic dermatolog, pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru tine. Dacă îți creezi un ritual eficient de îngrijire a pielii, este posibil să previi apariția acestui tip de acnee.  

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.com

Articolul urmator
Laser CO2: beneficii și recomandări
Laser CO2: beneficii și recomandări
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.