Ce trebuie și ce nu trebuie să le faci în îngrijirea pielii la menopauză

Ce trebuie și ce nu trebuie să le faci în îngrijirea pielii la menopauză
Alida Enache
Vineri, 02.09.2022

Insomnie, schimbări constante de dispoziție, oboseală, amețeli... Da, astăzi vorbim despre faimoasa și deloc așteptata menopauză care, în teorie, promite să ne dea echilibrul hormonal peste cap. "A doua pubertate", după cum mai este numită ea, apare, în toată gloria sa, cu numeroase schimbări în ceea ce privește organismul femeii, iar pielea, din păcate, este și ea extrem de afectată.

Nu este un secret faptul că menopauza ne afectează în diverse moduri, care mai de care mai neplăcute. Totuși cu multă informare și cu voie bună, bineînțeles, multe dintre efectele neplăcute ale acestei perioade pot fi combătute cu succes.

Dr. Jo Mennie, chirurg plastician, care are, de asemenea, un doctorat în sănătatea femeilor, explică ce putem face pentru ca pielea noastră să rămână netedă și strălucitoare chiar și după ce se instalează menopauza.

Vezi și: Cum scapi de bufeuri și transpirații nocturne la menopauză?

Imagine cu portretul femeii frumoase cu probleme și piele curată, conceptul de îmbătrânire și tinerețe, tratament de înfrumusețare

"În timpul perioadei de premenopauză, care începe adesea la jumătatea anilor 40 (notă: genetica fiecăruia este diferită, așa că vârsta poate varia), estrogenul începe să scadă, iar ceea ce înseamnă că hormonii dominanți masculini - testosteronul și androgenii - devin mai puternici în această perioadă. Se schimbă echilibrul din organism și atunci puteți începe să vă confruntați cu acneea sau cu sensibilitate la nivelul pielii.", menționează ea.

Chiar și acele femei care nu s-au confruntat cu acneea sau rozaceea în trecut vor avea parte de astfel de modificări la nivelul pielii. De vină pentru asta nivelul de testosteron crescut.

"Femeile care au avut o piele absolut fină până la începutul menopauzei se pot confrunta cu aceste erupții, din cauza activității crescute a glandelor sebacee din cauza testosteronului care este mai dominant, a petelor roșii și a uscăciunii", explică Dr. Mennie.

Imediat după ce s-a instalat, menopauza mai vine cu alte schimbări hormonale, cu efecte puternice asupra pielii. Elastina și colagenul încep, în esență, să se dezintegreze, motiv pentru care apar ridurile, lipsa de fermitate, iar pielea începe să se lase.

"Apoi, pe măsură ce femeile intră încet-încet mai mult în anii de menopauză, va exista o stare constantă de deficit de estrogeni. Ceea ce înseamnă că, din păcate și pe nedrept, procesul de îmbătrânire este accelerat, deoarece estrogenul este de fapt crucial pentru stimularea colagenului și a elastinei.", a mai adăugat Dr. Mennie, într-un interviu pentru Vogue.

Cum să-ți îngrijești pielea la menopauză

Folosește creme de înaltă calitate, testate dermatologic

E clar că odată cu instalarea menopauzei pielea ta devine tot mei pretențioasă. Aceasta se subțiază și își pierde din strălucire și tocmai de aceea trebuie să folosești produse de înaltă calitate, cu efect de combatere. Pentru asta ai nevoie de produse hidratante, care să te ajute la gestionarea excesului de sebum de pe piele.

"Dacă, de exemplu, cineva suferă de acnee din cauza unei producții crescute a glandelor sebacee, trebuie să tratăm ceea ce se întâmplă - vrem să reducem la minimum bacteria și să ne asigurăm că exfoliem. Dar, în mod similar, pielea la menopauză, care este complicată, este, de asemenea, adesea destul de uscată, pe lângă faptul că este grasă și acneică, iar majoritatea produselor destinate acneei sunt super uscăcioase.", mai spune ea.

 Imagine cu o femeie matură care se dă cu cremă pe față

Nu folosi produse care usucă tenul

La menopauză, pielea este deja destul de uscată, deci clar nu vrei să folosești produse care usucă fața! Hidratarea, este, până la urmă, cheia pentru un ten luminos și ferm. Poți folosi pentru asta acidul hialuronic, glicerina și ceramidele, dar, în același timp, trebuie să eviți neapărat produsele spumoase, parfumate sau care exfoliază pielea.

"Metabolismul pielii este redus pe măsură ce intri la menopauză. Una dintre funcțiile pielii este de a acționa ca o barieră față de mediul înconjurător și de a păstra apa înăuntru - acest lucru încetează să mai funcționeze, motiv pentru care femeile se confruntă cu uscăciunea. De asemenea, procesul de îmbătrânire se poate accelera, deoarece sunteți expuse la soare și poluare. Exfolierea excesivă poate duce la o mulțime de iritații din cauza barierei cutanate", mai recomandă Dr. Mennie.

Folosește retinol

Retinolul este cel mai bun ingredient care te poate ajuta să-ți crești cantitatea de colagen din piele și care poate "inversa în mod eficient o parte din procesul de îmbătrânire".

"Aș recomanda, de asemenea, utilizarea unui produs cu Vitamina C în concentrație mare. Acestea sunt două ingrediente cheie care sunt stabilite în știință și cercetare, care vor crește efectiv nivelul de colagen", a mai adăugat ea.

Retinolul îți va ajuta pielea să se îngroașe și astfel liniile fine se vor reduce substanțial. Inițial, ar trebui să începi cu o cantitate mică, pe care să o crești treptat, în funcție de nevoile tenului tău. Nu uita, totuși, să folosești întotdeauna protecție solară, deoarece pielea la menopauză este mai vulnerabilă la "agresorii" externi.

Imagine cuo femeie în vârstă care folosește un ser pentru ten

Cere ajutorul unui profesionist

Da, ești o femeie puternică, însă nu e nevoie să te descurci de una singură cu toate urmările neplăcute ale menopauzei! În această perioadă, pentru a te asigura că îndeplinești toate necesitățile tenului tău, ai putea consulta un dermatolog sau un expert în îngrijirea pielii pentru a-i cere sfaturi. Astfel, vei știi clar care sunt nevoile pielii tale, dar și cum poți combate efectele îmbătrânirii.

"Nu este vorba doar de a lua orice produs vechi, ci mai degrabă de a te gândi la rutina ta de îngrijire a pielii într-o manieră globală, în ceea ce privește modul în care o tratezi și cum lucrează produsele tale împreună.

Rutina ta de îngrijire a pielii nu trebuie să fie complexă și să aibă opt pași, ci trebuie să o reduci la elementele de bază și să te asiguri că fiecare pas face de fapt ceva diferit, că folosești ingrediente de bună calitate la concentrația potrivită pentru a funcționa cu adevărat.", mai zice ea.

Încearcă tratamente cosmetice faciale profesionale

Dr. Mennie a observat că numeroase femei se plângă că semnele de îmbătrânire ale pielii "se înmulțesc" în decurs de câțiva ani. Dar asta nu înseamnă că trebuie să accepți, pur și simplu, ideea că tenul tău va deveni tot mai lipsit de strălucire și de fermitate pe zi ce trece.

Există numeroase tratamente faciale profesionale care stimulează producerea de colagen și pe care, bineînțeles, le poți încerca și tu. Tot ce trebuie să faci este să ceri sfatul unui profesionist pentru a te asigura că le vei alege doar pe acelea care se potrivesc nevoilor pielii tale.

Citește și: Nu se termină viața la menopauză! Aliatul care ameliorează simptomele

Vezi si
Laser CO2: beneficii și recomandări
Laser CO2: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Vineri, 02.09.2022

Surse foto: iStock

Surse articol: VogueGhanamma, Headtopics

Articolul urmator »
Vitamina C lipozomală: ce este și cum acționează
Vitamina C lipozomală: ce este și cum acționează
Raluca Margean | Duminică, 24.03.2024
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (25)
Alte subiecte care te-ar putea interesa

Ne găsești pe