3 beneficii ale uleiului de eucalipt

3 beneficii ale uleiului de eucalipt

Redactor Andreea Baluteanu

Din fericire, am reînceput să apreciem puterea vindecătoare a naturii. După ce strămoșii noștri încredințau plantelor misiunea de a-i vindeca de tot ce e rău, azi uleiurile esențiale sunt considerate un remediu prețios contra unei largi pleiade de afecțiuni.

Cu un miros proaspăt și revigorant, uleiul de eucalipt îți va purifica locuința și îți va îmbunătăți dispoziția, dar face mult mai mult de atât. Originar din Australia, eucaliptul este cultivat acum în întreaga lume, însă tot aborigenilor trebuie să le fim recunoscători pentru descoperirea principalelor sale beneficii. Nativii australieni obișnuiau să mestece rădăcinile plantei sau să consume ceai de eucalipt pentru reducerea stărilor febrile.

Află pentru ce mai e apreciat azi uleiul esențial de eucalipt în rândurile de mai jos!

Ulei esențial de eucalipt: 3 motive pentru care îl considerăm un dar al naturii

Primele întrebuințări ale uleiului de eucalipt în comunitatea științifică au fost atestate în 1788, atunci când doctorii îl prescriau împotriva problemelor respiratorii. Mai departe, în secolul al XIX-lea, eucaliptul devenea un aliat respectat în tratamentul unor boli precum răceala, bronșita sau tusea.

eucalipt pe fundal cu frunze si un platou de lemn concept natural

Azi, experții apreciază tot mai mult aportul pe care îl are eucaliptul în potențarea stării noastre de sănătate. Descoperă mai jos care sunt principalele sale 3 beneficii!

Uleiul esențial de eucalipt poate preveni și trata afecțiunile respiratorii.

Din cele mai vechi timpuri, uleiul esențial de eucalipt și-a dovedit eficiența în reducerea inflamației și congestiei nazale. În acest sens, important este mai ales cineolul, un compus al eucaliptului, despre care este considerat că poate reduce simptomele asociate infecțiilor căilor respiratorii.

Aceste beneficii ale uleiului esențial de eucalipt au fost demonstrate și printr-un studiu din 2012, în urma căruia copiii care făcuseră inhalații cu un amestec de ulei de eucalipt, camfor și mentol prezentau o îmbunătățire a simptomelor de tuse și a insomniilor în comparație cu grupul placebo.

Dar uleiul esențial de eucalipt are efecte de notat și împotriva bronșitei, nu numai a tusei. O afecțiune comună, care degenerează adesea dintr-o simplă răceală, bronșita se regăsește la nivelul pasajelor bronșice, respectiv căile respiratorii ce conectează traheea de plămâni. Un studiu publicat în revista Cough, în 2013, desfășurat pe durata a 10 zile și implicând 242 de pacienți, a arătat că administrarea unui supliment pe bază de cineol contribuia la ameliorarea tuturor simptomelor bronșitei.

De asemenea, uleiul esențial de eucalipt are rezultate benefice și în împrospătarea respirației, dar și în alinarea simptomelor astmului sau sinuzitei. Ai grijă însă, testează-te înainte pentru a te asigura că nu ești alergică la eucalipt.

Uleiul esențial de eucalipt are efect antiseptic.

Un alt beneficiu extraordinar al uleiului esențial de eucalipt este legat de tratamentul rănilor, ulcerațiilor, arsurilor și înțepăturilor de insecte. Aborigenii foloseau acest dar al naturii pentru vindecarea rănilor și prevenirea infecțiilor, iar cercetările moderne demonstrează eficacitatea acestor gesturi.

Astfel, oamenii de știință au arătat că uleiul esențial de eucalipt are proprietăţi antimicrobiene, combătând două dintre cele mai răspândite bacterii, S. aureus (responsabilă pentru infecții post intervenții chirurgicale, sindromul șocului toxic și toxiinfecții alimentare) și E. coli (provoacă infecții ale tractului urinar). Astfel, uleiul esențial de eucalipt poate reprezenta o soluție eficace contra tăieturilor și a rănilor minore: 1-2 picături sunt suficiente pentru a curăța leziunea.

De asemenea, eucaliptul este considerat și un extract natural cu proprietăți însemnate contra înțepăturilor de insecte.

Uleiul esențial de eucalipt are proprietăți antiinflamatoare.

Suferi de dureri musculare sau reumatice? Bietele tale articulații nu mai pot? Uleiul esențial de eucalipt poate atenua în mod semnificativ aceste surse de disconfort.

Astfel, un studiu din 2013 dovedea că inhalațiile cu ulei esențial de eucalipt, realizate pentru 30 de minute pe zi, timp de 3 zile consecutive, nu numai că reduceau durerea experimentată de pacienții cu proteză la genunchi, dar și echilibrau tensiunea arterială în urma operației.

Dar uleiul esențial de eucalipt are efecte și în contracararea durerilor de articulații în unele afecțiuni precum artrita reumatoidă sau osteoartrita, dar și pentru suferinzii de dureri în urma unor rupturi sau întinderi musculare ori după leziuni ale articulațiilor.

Cum poți beneficia de toate aceste atribute extraordinare ale uleiului esențial de eucalipt? Asigură-te că investești neapărat într-un sortiment de încredere! Propunerea noastră este Uleiul esențial EUCALYPTUS de la Esentia, cu o aromă proaspătă, care îți dă instant o stare de bine molipsitoare. Un lichid transparent, ce poate prezenta și nuanțe palide gălbui, naturale, acest ulei esențial are un miros ușor camforat și este originar din China.

ulei esential Esentia

Ce-i al său e al său: uleiul esențial de eucalipt îți poate crește în mod semnificativ calitatea vieții. Descoperă la Esentia o întreagă gamă de uleiuri naturale și nu rata secțiunea de cadouri de Crăciun; sigur o să găsești ceva ce îți va face cu ochiul!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Chimen negru: beneficii și mod de folosire
Chimen negru: beneficii și mod de folosire
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?
Incepe quiz
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.