3 vitamine care te ajută să te recuperezi mai repede după răceală

3 vitamine care te ajută să te recuperezi mai repede după răceală

Redactor Andreea Baluteanu

Avalanșa de gripe și de răceli a sezonului rece nu mai ia pe nimeni prin surprindere. Dar, mai ales în atât de periculoasa perioadă actuală, e musai să fii pregătită și să îți dotezi organismul cu armele necesare pentru a face față oricărui atac.

Iar un corp fortificat cu vitamine, întărit cu sport și mișcare în aer liber și protejat cât mai mult cu putință de stres va rezista cu brio virusurilor. Însă ce faci când deja ai răcit? Asigură-te că introduci în alimentație vitaminele de mai jos: te vor ajuta să te recuperezi mai repede și vor scădea incidența bolilor!

3 vitamine care scurtează durata răcelilor și te ajută să te vindeci mai repede

„E mai bine să previi decât să tratezi”, spun doctorii, și nu am putea să fim mai de acord cu ei. Însă această afirmație e teribil de iritantă pentru cei care nu se mai regăsesc în situația de a preveni. Azi ne adresăm celor care au căzut în capcana răcelii și care au nevoie de ajutoare prețioase pentru a-și reveni mai repede. Iată care sunt vitaminele pe care să mizezi acum!

femeie racita care isi sufla nasul

Vitamina C

Știi deja că acest nutrient salvator e de ajutor mai ales atunci când ești bolnavă. Vitamina C este astfel unul dintre cei mai potenți agenți antioxidanți, luptând contra radicalilor liberi și prevenind efectele devastatoare pe care le are stresul oxidativ asupra celulelor. Mai mult, cercetătorii au ajuns la concluzia că stresul și infecțiile scad concentrația de vitamina C din celulele imunității, o altă dovadă a rolului esențial pe care îl joacă acest nutrient.

Deși oamenii de știință nu au reușit să demonstreze încă practic că vitamina C previne răcelile, există studii care arată că nutrientul scurtează durata bolii și te ajută să te recuperezi mai repede. Mai mult, vitamina C reduce severitatea simptomelor asociate infecțiilor respiratorii, un alt motiv să îți consolidezi dozele.

De partea cealaltă, se pare că deficiențele cresc riscul de a te îmbolnăvi și slăbesc imunitatea.

Cum îți faci plinul de vitamina C? Introdu în dietă fructe și legume proaspete, cu precădere căpșuni, ardei, broccoli, portocale, kiwi sau ananas. Dacă te vei asigura că le consumi zilnic, experții consideră că nu ai nevoie și de un supliment.

Vitamina D

Produsă în urma expunerii corpului la razele soarelui, ai putea crede despre această vitamină că e cel mai ușor de obținut. Din păcate, lucrurile nu stau chiar așa, și numai în Statele Unite ale Americii cercetătorii au constatat creșterea numărului de persoane deficiente: aproximativ 85% din populație suferă de lipsă de vitamina D.

Sedentarismul, faptul că petrecem din ce în ce mai puțin timp afară, dar și utilizarea cremelor de protecție solară blochează producția de vitamina D. De partea cealaltă, nici sursele naturale bogate în acest nutrient nu sunt prea răspândite. Somonul, sardinele, gălbenușul de ou, unele specii de ciuperci și alimentele fortificate includ concentrații de vitamina D, dar nu suficiente.

Iar rolul ei în funcționarea organismului este esențial. Vitamina D contribuie la sănătatea oaselor, facilitează absorbția mineralelor și susține și sistemul nervos, existând voci care afirmă că predispoziția spre depresie și anxietate a perioadei actuale are legătură și cu lipsa de vitamina D. În ceea ce privește imunitatea, vitamina D are proprietăți extraordinare de prevenție a bolilor, luptă contra infecțiilor și întărește sistemele de protecție ale organismelor. Sunt și studii care au arătat că acest nutrient reduce incidența cazurilor de influenza la copii.

Vitamina B6

Știm deja că grupul de B-uri e un protector însemnat al vieții noastre, dar performanțele unice ale vitaminei B6 o fac excepțională. Acest nutrient este implicat în mai mult de 100 de reacții enzimatice în corp și contribuie, printre altele, la sinteza proteinelor și la funcționarea sistemului nervos. Sunt voci care afirmă că poate încetini declinul cognitiv, un alt motiv să o introduci în alimentația ta.

De partea cealaltă, vitamina B6 sprijină cu toate puterile și imunitatea. Nu numai că te ajută să scapi mai repede de răceală, dar reduce și riscul de a cădea pradă bolilor sezonului rece. Deficiența sa e astfel sinonimă cu o scădere a eficienței imunității și cu o descreștere a producției de anticorpi.

Găsești vitamina B6 în destul de multe surse alimentare, dar problema este că majoritatea provin de la animale. Supa de pui pe care ți-o pregătea mama când erai mică și răcită, ficatul, tonul, somonul și cartofii îți vor aduce această neprețuită vitamină.

Dacă ești vegetariană, așa cum experții ne tot sfătuiesc să fim? Atunci ai nevoie de un supliment! Noi îți recomandăm Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți, cu gust de portocală și xilitol, ce se administrează oral. Produsul contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos, la menținerea sănătății psihice, la reducerea oboselii și a extenuării, precum și la întărirea imunității. Administrează 4 pufuri pe zi sau după cum îți recomandă medicul. Suplimentul este disponibil la Vavian Pharma

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.