5 lucruri esențiale pe care nu le știai despre pancreas

5 lucruri esențiale pe care nu le știai despre pancreas
Ada V.
De Ada V.
Luni, 08.05.2017

Deși este un organ vital pentru funcționarea corectă a organismului, se discută prea puțin despre pancreas. Oricât de complicată și greu de înțeles i-ar fi funcționarea, pancreasul are proprietăți atât de importante, încât e necesar să facem trecerea în revistă a câtorva dintre ele.

puzzle cu pancreas

Când vine vorba de abdomen, majoritatea oamenilor cunosc doar componentele de bază: stomacul, intestinul subțire și intestinul gros. Există o mulțime de alte părți ale acestuia care sunt luate mai puțin în considerare și care nu primesc atenția pe care o merită, iar printre acestea este și pancreasul. Știi că îl ai și că este important, dar îi acorzi o atenție mai mare doar dacă este ceva în neregulă.

1. Pancreasul este, după ficat, a doua glandă ca mărime din sistemul digestiv, ceea ce îi conferă statutul de organ vital, fără de care nu se poate trăi. Imediat ce începi să mănânci, pancreasul pompează enzime esențiale și hormoni necesari pentru digestie, inclusiv lipaza și amilaza. Hormonii secretați de pancreas sunt implicați în controlul metabolismului intermediar al glucidelor, lipidelor și proteinelor.

2. Pe lângă sucurile digestive, celulele specifice pancreasului, numite celule beta, produc insulină - o substanță care ajută la preluarea zahărului ce ajunge, din alimente, în sânge și în celule.

3. Cele mai cunoscute enzime pancreatice din suplimente sunt extrase din pancreasul animalelor, mai ales porc sau vită, și se administrează ca pastile, capsule, pulbere, însoțind mesele bogate în lipide și proteine.

4. Cel mai des întâlnită afecțiune a pancreasului este pancreatita, o inflamație acută și dureroasă, care poate varia ca severitate, afectând funcționarea întregului organism. Dar cum poți să îți dai seama când suferi o criză de pancreatită? Semne precum febra, durerea abdominală în capul pieptului, care se accentuează după ce ai mâncat, sau chiar vărsăturile ar trebui să îți dea de gândit.

femeie cu dureri abdominale

Doar 26.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu pancreatită, dar de multe ori afecțiunea nu este descoperită la timp pentru a fi tratată, deoarece lipsesc simptomele din stadiile incipiente.

5. Pentru a evita situațiile de acest gen și pentru a-ți proteja pancreasul, este recomandat să-ți îmbogățești dieta cu alimente sănătoase cum ar fi: mazărea (este cunoscută ca fiind o ,,legumă cu insulină”) sau ștevia (îndulcitor natural fără calorii). Pe lângă alimentație, este foarte importantă și starea de spirit.

Încearcă să petreci cât mai mult timp în natură și să te deconectezi de la problemele cotidiene. După câteva minute petrecute în aer liber, corpul tău se va relaxa și te va cuprinde o senzație de seninătate. Acest tip de terapie originală te va ajuta să ai un pancreas mult mai sănătos.

Acum, că ai aflat aceste lucruri importante despre pancreas, menține-l sănătos!

Vezi si
Brain fog sau ceața cerebrală: de ce apare
Brain fog sau ceața cerebrală: de ce apare
Raluca Margean | Luni, 08.05.2017
Articolul urmator »
Extract de buchu: beneficii și mod de administrare
Extract de buchu: beneficii și mod de administrare
Raluca Margean | Marţi, 25.02.2025
Incepe quiz
Ce spune oja pe care o folosesti despre tine?
Ce spune oja pe care o folosesti despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Terapia prin scris: cum te poate ajuta
Raluca Margean | Duminică, 19.01.2025
6 ceaiuri care te ajută să respiri mai bine
Raluca Margean | Duminică, 17.11.2024

Ne găsești pe