Cancerul pancreasului endocrin (insulinomul)- simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
Insulinomul este o tumora pancreatica a celulelor beta insulare care determina hipersecretie de insulina. Este mai frecvent intalnit la femei si apare sub forma unor tumori mici sub 2 cm, 90% fiind benigne.
Insulinoamele produc o secretie crescuta de insulina determinand scaderea glucozei serice (hipoglicemie ).
Simptomele tipice de care se plang pacientii sunt in legatura cu hipoglicemia si cuprind: oboseala, fatigabilitate, tremor si senzatie de foame. Multi pacienti trebuie sa manance foarte des pentru a preveni aparitia simptomatologiei. Unii dintre acestia au dezvoltat chiar simptome psihiatrice cauzate de hipoglicemie.
Insulinoamele apar in raport de 1/250. 000 de persoane la varsta de 50 de ani. Dintre toate cazurile 80% prezinta leziuni unice si pot fi rezecate eficient daca sunt identificate. Studiile arata ca doar 10% din totalul insulinoamelor sunt maligne.
Cauzele insulinomului
Insulinomul este o tumora a pancreasului endocrin derivata din celulele insulare si care produce insulina in exces. 90% din insulinoame sunt benigne. La persoanele sanatoase insulina si peptidul C sunt secretate in cantitati egale deoarece ambele deriva din acelasi precursor inactiv, proinsulina.
Cauzele insulinomului sunt presupuse a fi genetice. Tumora poate secreta insulina in fluxuri scurte determinand fluctuatii ale acesteia in sange. Unele insulinoame secreta hormoni aditionali cum ar fi:
- gastrina
- acidul 5-hidroxiindolic
- adrenocorticotropina-ACTH
- glucagon
- gonadotrofina corionica umana
- somatostatina
Simptomele insulinomuluiHipoglicemia secundara acestei afectiuni apare pe nemancate. Simptomele in insulinom debuteaza insidios si pot mima variate afectiuni psihiatrice si neurologice. Afectarea sistemului nervos central include:
- cefalee |
![]() |
Simptomele pot fi prezente pe parcursul unei saptamani sau mai multe decade pana la diagnostic. Sunt mai dese noaptea si dimineata devreme. Alte manifestari determinate de un insulinom:
- slabiciune
- transpiratie excesiva
- tahicardie
- palpitatii
- senzatie de foame
Hipoglicemia, in general, apare la cateva ore dupa masa. In cazuri severe simptomele se pot dezvolta in perioada postprandiala. Pot fi agravate de exercitiul fizic, consumul de alcool, dieta hipocalorica si tratament medicamentos.
Diagnosticul insulinomului
Diagnosticul unui insulinom se pune prin masurarea simultana a glicemiei si nivelului de insulina din sange.
Studiile imagistice se initiaza numai dupa ce insulinomul a fost diagnosticat prin testele biochimice deoarece tumorile sunt mai mici de 2 cm in diametru si sunt greu vizibile la computer tomograf sau echograful abdominal.
Tratamentul insulinomului
Tratamentul unui insulinom are ca prima linie rezectia chirurgicala, cu o rata de vindecare de 90%. Terapia medicala este indicata la pacientii cu insulinoame maligne si celor care nu pot suferi o interventie chirurgicala. Insulinoamelor maligne le este indicata terapia prin dieta sau parenterala care sa controleze simptomele hipoglicemiei.
Daca simptomele intr-un insulinom nu sunt controlate eficient poate fi incercata chimioterapia, dar efectele sunt limitate. Deoarece majoritatea tumorilor nu raspund la administrarea de glucoza, este necesara administrarea de carbohidrati la fiecare 2-3 ore pentru a mentine glicemia in limite fiziologice si a preveni obezitatea.
Studiile de specialitate au evidentiat recurenta insulinoamelor benigne in proportie de 8% din cazuri - acestea necesitand ulterior tratament chirurgical.


