7 cauze ale menopauzei precoce

7 cauze ale menopauzei precoce

Sorina Corneanu

Atunci când are loc înaintea vârstei de 40 de ani, menopauza este considerată prematură. Cauza principală a menopauzei premature este insuficiența ovariană, urmată de deteriorarea ovarelor sau îndepărtarea acestora prin intervenție chirurgicală. Simptomele menopauzei precoce includ schimbări de dispoziție, uscăciune vaginală, bufeuri, scăderea dorinței sexuale și tulburări de somn, iar testele de diagnosticare pot prezenta un nivel crescut de hormon de stimulare a foliculului (FSH) și un nivel scăzut de estradiol. Nu există tratament care să poată preveni menopauza prematură.

femeie cu dureri de cap

Menopauza este definită din punct de vedere medical ca absența menstruației timp de 12 luni consecutive. Vârsta medie pentru menopauză este de 51 de ani, dar în foarte multe cazuri, din cauza unor boli, a factorilor genetici sau a unor intervenții chirurgicale, menopauza se instalează mult mai devreme.

Iată principalele cauze care duc la menopauză prematură!

Insuficiența ovariană. Potrivit webmd.com, insuficiența ovariană prematură afectează aproximativ 1 din 1.000 de femei cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani și aproximativ 1 din 100 de femei cu vârste între 30 și 39 de ani. Aceasta poate fi asociată cu factori genetici, boli autoimune, boli tiroidiene, tulburări hormonale și tulburări de alimentație. Riscul de insuficiență ovariană prematură crește la femeile care au în familie persoane cu această afecțiune.

Factori genetici. Femeile cu antecedente familiale de menopauză prematură au un risc mai crescut de a intra la menopauză mai devreme decât e firesc. 

Bolile autoimune. Temutele boli autoimune afectează capacitatea de producție a hormonilor feminini. Sistemul imunitar al organismului, care în mod normal luptă împotriva bolilor, atacă o parte a propriului sistem de reproducere și împiedică procesul de creare de noi hormoni. Afecțiunile tiroidiene și artrita reumatoidă sunt două cauze care pot declanșa menopauza prematură.

Îndepărtarea chirurgicală a ovarelor este un factor care determină instalarea imediată a menopauzei precoce. Nivelul hormonilor scade rapid, menstruația se oprește brusc, dorința sexuală se diminuează considerabil și apar simptomele specifice menopauzei. Femeile care se află în situația de a li se scoate uterul pot opta însă să își păstreze ovarele și nu vor intra la menopauză, dar nici nu vor mai putea rămâne însărcinate.

femeie cu durere abdominala

Chimioterapia reprezintă, de asemenea, o cauză declanșatoare a menopauzei precoce. În urma unui astfel de tratament, de cele mai multe ori agresiv, femeile pot intra imediat la menopauză sau, în cazuri numeroase, pot deveni infertile. Acest lucru se poate întâmpla imediat sau poate dura mai multe luni. 

Stilul de viață dezordonat. Fumatul, de exemplu, duce la scăderea nivelului de estrogen, care contribuie la instalarea menopauzei timpurii. O analiză din 2012 a mai multor studii a arătat că fumătoarele pot intra la menopauză mult mai devreme. Potrivit Mayo Clinic, femeile care fumează pot intra la menopauză cu 1-2 ani mai devreme decât femeile care nu fumează.

Indicele de masă corporală poate, de asemenea, să contribuie la instalarea menopauzei timpurii, pentru că, în cazul femeilor plinuțe, estrogenul este stocat în țesutul adipos. De aceea, o dietă echilibrată este obligatorie pentru o stare de sănătate generală mai bună.

Vezi cum poți mânca fără să te îngrași!

Unele cercetări sugerează, de asemenea, că o dietă vegetariană, sedentarismul și expunerea insuficientă la soare pot provoca instalarea precoce a menopauzei.

Diagnosticul menopauzei precoce

Societatea Americană de Menopauză din America raportează că testele hormonale sunt uneori irelevante, deoarece nivelurile hormonale fluctuează în timpul perimenopauzei. Totuși, dacă te îngrijorează anumite de semne de menopauză, o discuție cu medicul ar putea clarifica situația.

Menopace capsule te poate ajuta să ameliorezi unele simptome neplăcute ale menopauzei și protejează inima, sistemul osos și pielea de efectele dezechilibrelor hormonale. Supliment alimentar pe bază de vitamine, minerale și isoflavone naturale, Menopace este perfect pentru persoanele aflate înainte sau în perioada de menopauză.

pastile menopace menopauza

Menopace capsule, produs disponibil pe VavianPharma.ro. Preț 40,33 de lei

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.