Nu Skin
Adevarata Stare de Bine

A doua persoană infectată cu virusul Zika, în România! Vezi care sunt simptomele și cum ne ferim

Alexa Galgau

Panica a început să își facă rapid loc printre români odată ce a fost confirmat al doilea caz de infectare cu virusul Zika, chiar la noi în țară! Este vorba despre un copil de 10 ani, care a luat virusul din Guyana Franceză, iar apoi a venit în România, unde a fost confirmată infecția de către medicii de la Spitalul „Victor Babeș”. Această știre vine doar la o săptâmână după ce a fost confirmat primul caz, la o femeie de 27 de ani care a contractat virusul într-o călătorie.

Află mai multe despre virusul Zika, care sunt simptomele și cum poți preveni infectarea!

Totul despre virusul Zika

Ce este virusul Zika și cum se transmite?

Virusul Zika a fost prima oară identificat în Uganda, în 1947, și este transmis mai departe de aceeași specie de țânțari care transmite febra galbenă și alte boli infecțioase. Virusul Zika mai poate fi transmis uneori și prin contact sexual (o persoană care a călătorit într-o zonă de risc și a contactat virusul poate să îl dea mai departe partenerului care nu a călătorit, prin sex). Specia de țânțari care transmite mai departe virusul Zika se numește Aedes și în România nu există o invazie deocamdată, chiar dacă se pot găsi și la noi. Situația este ținută sub control cu ajutorul dezinsecției insistente în zonele unde țânțarii se înmulțesc (lacuri și parcuri, de exemplu). Șansele de a lua virusul din România, de la țânțarii locali, sunt practic inexistente, așa că nu e nevoie să te îngrijorezi în acest sens.

Din păcate, nu se cunosc prea multe informații despre virusul Zika, astfel că încă nu știm exact care este perioada de incubație, deși doctorii presupun că este vorba despre câteva zile.

Simptomele infectării cu virusul Zika nu sunt evidente, iar cei mai mulți oameni nu prezintă un disconfort major. Virusul Zika poate să cauzeze febră, urticarie și iritație a pielii, dureri articulare și conjunctivită, însă manifestările sunt adesea ușoare, astfel încât nu sunt luate în seamă. Dacă apar, simptomele nu durează mai mult de o săptămână.

Principala categorie de persoane afectate de virusul Zika o reprezintă femeile însărcinae. Dacă virusul ajunge în organismul unei femei însărcinate, el poate să cauzeze microcefalie, o afecțiune care împiedică dezvoltarea normală a capului bebelușului, cu consecințe severe asupra creierului fătului. De asemenea, există un risc major de pierdere a sarcinii.

Epidemia din 2015 din Brazilia a alertat o lume întreagă. Atunci, foarte mulți oameni au fost infectați cu virusul Zika, iar numărul nașterilor copiilor cu microcefalie a fost tot mai mare din această cauză (peste 1300 de copii s-au născut cu acest defect de naștere). 

Din păcate, suntem în continuare neputincioși în fața acestui virus, pentru că nu există încă un vaccin preventiv sau un tratament pentru el. Singurul lucru pe care îl putem face este să ne ferim să călătorim în zonele cu risc crescut și, dacă o facem, să luăm toate măsurile pentru a ne proteja de țânțari. După o astfel de călătorie, sexul cu partenerul trebuie să fie protejat sau trebuie evitat complet în timpul sarcinii.

Cum te ferești de infectarea cu virusul Zika

În momentul de față, prevenția este singura noastră armă împotriva unui virus aparent inofensiv, dar care poate duce la pierderea sarcinii. Pentru că deocamdată nu există vreun risc în România, cea mai bună măsură este să nu călătorești în cele 49 de țări în care riscul de a contracta virusul este foarte mare:

 1. Samoa Americană
 2. Anguilla
 3. Argentina
 4. Aruba
 5. Barbados
 6. Belize
 7. Bolivia
 8. Bonaire
 9. Brazilia
 10. Republica Capului Verde
 11. Colombia
 12. Costa Rica
 13. Cuba
 14. Curaçao
 15. Dominica
 16. Republica Dominicană
 17. Ecuador
 18. El Salvador
 19. Fiji
 20. Guyana Franceză
 21. Grenada
 22. Guadelupe
 23. Guatemala
 24. Guyana
 25. Haiti
 26. Honduras
 27. Jamaica
 28. Kosrae
 29. Insulele Marshall
 30. Insula Martinica
 31. Mexic
 32. Noua Caledonie
 33. Nicaragua
 34. Panama
 35. Noua Guinee
 36. Paraguay
 37. Peru
 38. Puerto Rico
 39. Saint Barthelemy
 40. Saint Lucia
 41. Saint Martin
 42. Samoa
 43. St. Eustatius
 44. St. Vincent
 45. Suriname
 46. Tonga
 47. Trinidad Tobago
 48. Insulele Virgine din SUA
 49. Venezuela

Dacă nu poate fi evitată călătoria în aceste țări, trebuie să iei toate măsurile pentru a preveni înțepăturile de țânțari. Aceasta înseamnă să folosești spray-uri speciale pentru corp, să porți haine deschise la culoare care să acopere cât mai mult din corp și să pui neapărat plase la geamuri. Totodată, ține minte că țânțarii se înmulțesc în preajma apei, așa că trebuie să te ferești de zonele cu lacuri și să acoperi toate recipientele care conțin apă.

Virusul Zika este un pericol doar dacă mergi în țările respective, însă poate fi o problemă mondială dacă suferă vreo mutație sau dacă vor exista invazii ale țânțarilor care îl transmit. Nu putem decât să sperăm că oamenii de știință vor reuși să creeze un vaccin în următorii ani, care să ne protejeze sau să ne trateze de acest virus.

Iată și câteva plante anti țânțari pe care să le ții în casă!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!