Acest preparat crește riscul de deces al femeilor cu 13%

Acest preparat crește riscul de deces al femeilor cu 13%

Lorena Teacă

Prăjelile nu fac parte din dietele sănătoase, dar, cu toate acestea, mulți oameni continuă să le consume, fără să fie conștienți de riscurile la care se supun. Un studiu recent arată că astfel de alimente prăjite cresc semnificativ riscul de boli cardiovasculare.

Femeie cu o tavă cu mâncare în mâini

„Fast-foodul și alimentele prăjite în general sunt la ordinea zilei în ceea ce privește alimentația oamenilor. Din păcate, cunoaștem foarte vag efectul nociv al acestora pe termen lung”, a explicat autorul principal al studiului, Wei Bao, profesor asistent în epidemiologie la Universitatea din Iowa.

Studiul a constat în monitorizarea dietei a 107.000 de femei din SUA, cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, pe o perioadă de 5 ani. Astfel, cercetătorii au descoperit că femeile care obișnuiau să consume frecvent preparate prăjite aveau un risc mai mare de deces, din cauza nivelului ridicat de colesterol pe care acestea îl conțin și care favorizează apariția bolilor de inimă. 

Se pare că cel mai nociv aliment de acest tip este puiul prăjit. Potrivit specialiștilor, consumul a 1-2 porții de pui prăjit pe zi este asociat cu un risc cu 13% mai mare de boli cardiovasculare.

Pui prăjit pe o farfurie

Însă nici peștele prăjit nu stă mai bine la acest capitol. Deși, în esență, este un aliment sănătos, peștele prăjit în ulei, la temperaturi ridicate, se poate transforma ușor într-o bombă calorică. 

De asemenea, studii anterioare au găsit o legătură între consumul de alimente prăjite și declanșarea diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor de inimă.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au găsit nicio legătură între alimentele prăjite și decesele cauzate de cancer.

„Reducerea consumului de pui sau pește prăjit ar putea avea un efect pozitiv în întreaga arie a sănătății publice”, au concluzionat autorii studiului.

Surse foto: iStock, Unsplash

Articolul urmator
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Cat de fericita esti in acest moment?
Incepe quiz
Cat de fericita esti in acest moment?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.