Acest preparat crește riscul de deces al femeilor cu 13%

Acest preparat crește riscul de deces al femeilor cu 13%
Lorena Teacă
Miercuri, 30.01.2019

Prăjelile nu fac parte din dietele sănătoase, dar, cu toate acestea, mulți oameni continuă să le consume, fără să fie conștienți de riscurile la care se supun. Un studiu recent arată că astfel de alimente prăjite cresc semnificativ riscul de boli cardiovasculare.

Femeie cu o tavă cu mâncare în mâini

„Fast-foodul și alimentele prăjite în general sunt la ordinea zilei în ceea ce privește alimentația oamenilor. Din păcate, cunoaștem foarte vag efectul nociv al acestora pe termen lung”, a explicat autorul principal al studiului, Wei Bao, profesor asistent în epidemiologie la Universitatea din Iowa.

Studiul a constat în monitorizarea dietei a 107.000 de femei din SUA, cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, pe o perioadă de 5 ani. Astfel, cercetătorii au descoperit că femeile care obișnuiau să consume frecvent preparate prăjite aveau un risc mai mare de deces, din cauza nivelului ridicat de colesterol pe care acestea îl conțin și care favorizează apariția bolilor de inimă. 

Se pare că cel mai nociv aliment de acest tip este puiul prăjit. Potrivit specialiștilor, consumul a 1-2 porții de pui prăjit pe zi este asociat cu un risc cu 13% mai mare de boli cardiovasculare.

Pui prăjit pe o farfurie

Însă nici peștele prăjit nu stă mai bine la acest capitol. Deși, în esență, este un aliment sănătos, peștele prăjit în ulei, la temperaturi ridicate, se poate transforma ușor într-o bombă calorică. 

De asemenea, studii anterioare au găsit o legătură între consumul de alimente prăjite și declanșarea diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor de inimă.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au găsit nicio legătură între alimentele prăjite și decesele cauzate de cancer.

„Reducerea consumului de pui sau pește prăjit ar putea avea un efect pozitiv în întreaga arie a sănătății publice”, au concluzionat autorii studiului.

Vezi si
Zahăr de mesteacăn: beneficii și recomandări
Zahăr de mesteacăn: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 30.01.2019
Folați serici: ce sunt și recomandări
Folați serici: ce sunt și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 30.01.2019
Vinul roșu: este sau nu bun pentru organism?
Vinul roșu: este sau nu bun pentru organism?
Raluca Margean | Miercuri, 30.01.2019

Surse foto: iStock, Unsplash

Articolul urmator »
Viroza digestivă: cauze, simptome și tratament
Viroza digestivă: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 16.03.2025
Incepe quiz
Cat de fericita esti in acest moment?
Cat de fericita esti in acest moment?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Unt de cacao: beneficii și idei de consum
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024

Ne găsești pe