Acupunctura – relaxare si vindecare

Acupunctura – relaxare si vindecare

Viorica Ghinea, redactor

Acupunctura este o metoda de tratament de origine chineza, dar este practicata si in alte tari, deoarece echilibreaza functiile organismului prin insertia si manipularea unor ace in diferite zone ale corpului. Acest procedeu traditional aduce numeroase beneficii organismului.

Cum functioneaza acupunctura?

Medicina traditionala chineza are anumite principii legate de corpul nostru. Exista o energie vitala (numita Qi) care strabate organismul prin canale denumite meridiane energetice unde se afla puncte ce corespund organelor. Se presupune ca atunci cand ne imbolnavim se blocheaza anumite meridiane, iar fluxul energetic nu mai circula normal. Prin introducerea unor ace in punctele-cheie se restabilesc functiile organismului, prin urmare se vindeca si afectiunea respectiva. Daca blocajul energetic este puternic, atunci afectiunea este grava si necesita un tratament complex. Insa prin intermediul acupuncturii se pot trata si bolile mai grave. In momentul in care energia vitala isi restabileste traseul energetic, organul sau organele afectate isi revin.   

Beneficiile acupuncturii

- Acupunctura nu este o metoda de tratament invaziva, ci se bazeaza pe echilibrul energetic al organismului. Aceasta metoda traditionala ajuta corpul sa se vindece singur, de la interior spre exterior. Prin urmare, pacientul nu este supus unor proceduri dureroase si nu se confrunta cu efecte secundare.

- In cazul unor afectiuni severe, medicina alopata propune tratamente scumpe si greu de urmat, in schimb acupunctura este mai ieftina si nu presupune folosirea unor medicamente care ar putea afecta alte organe.

- Aceasta metoda terapeutica poate sa trateze numeroase afectiuni, de la cele mai simple, pana la cele mai grave. De asemenea, poate fi folosita ca solutie complementara in urma unei interventii chirurgicale, pentru a grabi vindecarea.

- Acupunctura aduce beneficii si sistemului nervos, indepartand atacurile de panica, tensiunea nervoasa, frustrarea si tristetea pe care le poti simti in anumite momente ale vietii. Echilibrul emotional se poate instala dupa cateva sedinte de tratament, in functie de gravitatea situatiei.

- Ti s-a intamplat vreodata sa te simti rau, dar analizele au iesit bine? Specialistii in medicina traditionala chineza acorda importanta si simptomelor care sunt tratate superficial in spitale sau carora nu li se gasesc cauze. In plus, aceasta procedura reduce durerile musculare, cele din timpul nasterii, durerile dentare, menstruale, de gat, de spate, migrenele si durerile provocate de anumite boli reumatice.

- Tratamentul bazat pe insertia de ace poate fi folosit pentru a preveni anumite afectiuni, cum ar fi cele pe care le poti mosteni pe cale genetica. De asemenea, poti sa faci astfel de sedinte pentru a te mentine in forma, pentru a-ti prelungi viata si, in general, pentru o stare de sanatate buna.

sedinta de acupunctura

Afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul acupuncturii

- afectiuni cardiovasculare (infarct miocardic, hipertensiune arteriala, aritmie cardiaca);
- afectiuni oftalmologice;
- afectiuni neurologice;
- boli reumatice (fibromialgie, poliartrita, discopatie, diverse forme de reumatism);
- afectiuni ale aparatului digestiv (gastrita, ulcer, enterocolita, constipatie, diaree, hemoroizi);
- afectiuni ale aparatului genito-urinar (sterilitate, dismenoree, incontinenta urinara, afectiuni ale prostatei, fibrom uterin);
- afectiuni respiratorii (sinuzita, bronsita, astm, rinita alergica);
- alte afectiuni: diabet zaharat, insomnie, anorexie, obezitate, zona Zoster, dependenta (tutun, alcool, droguri).

Prin acupunctura se pot trata sau ameliora multe afectiuni - exista solutii pentru majoritatea bolilor si a dezechilibrelor organismului.

Sedintele de acupunctura: informatii generale

Inainte sa incepi sedintele vei fi consultata de medic, ti se vor pune multe intrebari legate de starea de sanatate si de problemele pe care le ai, dupa care va incepe examinarea fizica. Astfel se va stabili numarul sedintelor de care ai nevoie si daca este necesar sa urmezi si un regim alimentar.

De obicei, numarul sedintelor de acupunctura depinde de: tipul bolii (cronica, acuta), varsta, constitutia corpului si raspunsul la tratament. Pentru afectiunile pe care le ai de mai mult timp va fi nevoie de un numar mai mare de sedinte. Tratamentul pentru depresie, anxietate sau tensiune nervoasa (echilibrul emotional) poate sa dureze mai mult decat cel pentru afectiunile fizice.

Introducerea acelor in piele nu este un procedeu greu de suportat. Unele persoane simt mici intepaturi, altele nu simt nimic. In principiu, acele se manipuleaza cu miscari blande, iar durerea este mica, in comparatie cu cea data de o injectie sau cea pe care o simti atunci cand ti se ia sange pentru anumite analize. Insa, daca iti este frica de ace, afla ca exista si metode moderne care aplica principiile acupuncturii, dar nu folosesc aceste ustensile.

Moxa (pelin negru) se foloseste pe punctele-cheie sub forma unor gramajoare care au rolul de a incalzi locul. Aceste gramajoare se aplica pe piele si li se da foc la varf. Electrostimularea este o noua alternativa la acele clasice, care presupune stimularea meridianelor energetice cu ajutorul unor aparate speciale. Presopunctura implica o presiune aplicata pe punctele-cheie, dupa cum sugereaza si numele procedurii. Presiunea se poate exercita cu degetele sau se pot folosi si alte obiecte. Alte metode cu care poti obtine aceleasi efecte, dar nu necesita folosirea acelor sunt: magneto-stimularea acupuncturala, laser-acupunctura (stimularea cu lumina), stimularea cu ventuze speciale, cristaloterapia si altele care sunt in faza de studiu.

Instrumentele de acupunctura progreseaza continuu, deoarece metoda este din ce in ce mai apreciata, iar multe persoane vor sa beneficieze si sa incerce tratamentul. Daca te-ai hotarat sa apelezi la acupunctura, trebuie sa stii ca este recomandat sa alegi un specialist care practica legal aceasta metoda terapeutica si are studii si vechime in domeniu. 

In concluzie, stabilizarea dezechilibrelor energetice ajuta la prevenirea si la tratarea anumitor afectiuni. In plus, cu ajutorul acupuncturii se schimba si starea de spirit, iar pacientul este cuprins de o stare de relaxare care persista si dupa terminarea sedintei.

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Ce fel de filme te caracterizeaza?
Incepe quiz
Ce fel de filme te caracterizeaza?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.