16 semne că stresul te îmbolnăvește
Din păcate, am început să considerăm stresul drept o componentă normală a vieții noastre. Există nenumărate cauze ale acestuia, atât externe, dar și interne, iar simptomele ajungem să le asociem cel mai adesea cu alte boli. Mai grav e că stresul e considerat catalizator pentru o mulțime de alte afecțiuni, ceea ce ar trebui să te îngrijoreze.
Nu poți scăpa de stres dacă nu recunoști că ești afectată de el mai mult decât e normal. Deși e perfect valabil faptul că fiecare dintre noi se supune unei doze mai mici sau mai mari de stres, există femei care se îmbolnăvesc din această cauză. Descoperă semnele care îți transmit că te afli în această situație!
16 semne care îți arată că ești mult prea stresată: nu le ignora
Primul pas în controlul stresului este recunoașterea problemei. Dacă prezinți oricare dintre semnele de mai jos și ești convinsă că nu pot fi puse pe seama altei afecțiuni, trebuie să intervii!
- Dureri fizice
Atunci când stresul a depășit limitele suportabile, organismul reacționează prin durere. Senzațiile de disconfort sau chiar de chin se pot manifesta prin diaree, ulcer, dureri musculare sau în piept ori prin palpitații. Un studiu axat pe acest aspect a analizat starea fizică a 16 pacienți cu durere de spate și a constatat că aceia care prezentau fenomenul de cronicizare a durerii aveau și niveluri mai ridicate de cortizol (hormonul stresului) în organism.
- Insomnii sau somn de proastă calitate
Deși există numeroase soluții care te ajută să dormi, e vital să descoperi care este sursa insomniilor tale. Stresul e una dintre primele cauze pentru care nu te mai poți odihni așa cum trebuie. Nu ignora și nu trata superficial această problemă, mai ales că de multe ori e posibil să nu o conștientizezi. Conform National Sleep Foundation (Fundaţia Naţională a Somnului) din America: „Stresul cauzează hiperexcitație nervoasă, care poate destabiliza echilibrul dintre somn și starea de veghe”.
- Fluctuaţii de greutate
Dacă nu ți-ai modificat recent regimul alimentar, dar slăbești sau te îngrași văzând cu ochii, e posibil ca stresul să fie de vină. Explicația? Acesta poate perturba metabolismul, determinând și degradarea aprovizionării cu oxigen a celulelor. Acest fapt poate determina corpul să își facă rezerve de grăsime, iar tu să te îngrași.
- Griji constante
De multe ori, stresul poate cauza anxietate sau depresie. Cum îți dai seama că ești pe cale să ajungi acolo? Te gândești întruna la problema ta, care poate fi legată de job, de familie sau de viața personală, și nu te mai poți relaxa în nicio situație. Un studiu publicat de PubMed a arătat că 816 femei care se luptau cu depresie majoră sufereau și de stres cronic.
- Agitaţie
Healthline.com ne atrage atenția că unul dintre semnele stresului este agitația. Faptul că nu te poți liniști sau relaxa e un indice al tulburărilor de stres.
- Pierderea libidoului
Deși îți iubești în continuare partenerul și aveți o relație împlinită, nu mai simți nevoia să faci dragoste cu el? Un studiu publicat în PubMed a subliniat faptul că femeile care prezentau lipsă a libidoului erau și foarte stresate. Principalul motiv este legat de nivelurile ridicate de cortizol din organism.
- Acnee
Se știe că pielea e organul care indică imediat spre problemele de sănătate cu care ne confruntăm. De data aceasta, legătura dintre stres și acnee e foarte ușor de explicat. Oamenii care sunt foarte tulburați au tendința de a-și duce mai des mâna la față, ceea ce e echivalent cu răspândirea bacteriilor și cu apariția coșurilor, conform unui studiu publicat în jurnalul JAMA Dermatology.
- Dureri de cap
Nu mai puțin de 45% dintre cazurile de persoane care sufereau de dureri de cap cronice fuseseră declanșate de evenimente stresante, potrivit unui studiu publicat în Journal of Headache and Pain.
- Dureri de dinți
Te trezești dimineața cu dureri de dinți și nu știi pe seama cărui fapt să le pui? Stresul poate fi vinovat, mai exact scrâșnetul din dinți. Dacă în timpul zilei mai putem controla nivelul de stres, acesta va pune stăpânire pe noi în timpul nopții.
- Vise ciudate
Știm că visele reflectă dorințe sau gânduri pe care nu le conștientizăm și se pare că stresul joacă un rol important aici. Profesorul Rosalind Cartwright de la Centrul Medical Universitar Rush e de părere că dispoziția noastră poate declanșa visele pe care le avem în timpul nopții. Persoanele foarte stresate ajung astfel să fie chinuite chiar și atunci când se odihnesc, trezindu-se de mai multe ori pe timpul nopții și suferind de coșmaruri.
- Pofta de dulciuri
Multe opinii indică spre faptul că pofta de dulciuri e un indice al nivelului de hormoni și că va crește în perioada de premenopauză și de postmenopauză. Însă oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania au realizat un sondaj în rândul femeilor aflate în această perioadă a vieții și au ajuns la concluzia că numai câteva dintre ele nu au mai avut poftă de dulciuri după ce au intrat la menopauză. Concluzia? Stresul, mai degrabă decât hormonii, le declanșa dorința de a mânca ceva interzis.
- Mâncărimi ale pielii
De data aceasta, un studiu japonez efectuat pe 2.000 de oameni a demonstrat că cei care sufereau de mâncărime cronică de piele (numită și prurit) prezentau și cele mai ridicate niveluri de stres. Experții în dermatologie de la Universitatea Wake Forest au realizat corelația: stresul e responsabil pentru afecțiuni ale pielii precum dermatitele, eczemele și psoriazisul, din cauza supraactivării terminațiilor nervoase de la nivelul pielii, acestea provocând senzația de mâncărime.
- Înrăutăţirea alergiilor
Tot mai mulți dintre noi suferim de alergii, ceea ce este pus pe seama încălzirii globale, dar oamenii de știință sunt de părere că și stresul are un cuvânt greu de spus. Astfel, în urma unui experiment din 2008 ținut la Colegiul de Medicină din cadrul Universității Statului Ohio, s-a constat că persoanele ce sufereau alergii prezentau o înrăutățire a simptomelor după ce erau nevoiți să treacă un test mai dificil, comparativ cu cei care aveau de dus sarcini mai simple. Explicația este că hormonul stresului stimulează producția de IgE, respectiv o proteină ce cauzează reacții alergice.
- Îmbolnăviri frecvente
Stresul afectează și sistemul imunitar. Un studiu publicat în PubMed a cercetat 61 de adulți vaccinați împotriva gripei și a ajuns la concluzia că cei care sufereau de stres cronic prezentau și un răspuns mai slab al organismului la vaccinul antigripal.
- Ritm cardiac rapid
Aici vorbim despre un fenomen pe care l-am experimentat toate: de câte ori trebuia să te confrunți cu un eveniment stresant, simțeai că inima începe să îți bată mai tare. Iar studiile au demonstrat același lucru: o cercetare publicată în PubMed a măsurat ritmul cardiac al unor persoane surprinse în activități stresante sau nonstresante, observându-se o creștere a valorilor pentru cele care erau tulburate. De asemenea, un studiu desfășurat pe adolescenți a dovedit același lucru: 113 tineri prezentau un ritm cardiac crescut atunci când trebuiau să rezolve o sarcină stresantă.
- Transpiraţie
Un studiu de pe PubMed susține că stresul și sportul cresc rata transpirației în cazul celor care suferă de hiperhidroză palmară (transpiraţie excesivă pe mâini) cu circa 2-5%. Alte cauze ale excesului de transpirație pot fi și anxietatea, epuizarea sau afecțiunile tiroidei.
Adaptogenii, soluția împotriva stresului
Natura anticipează cu înțelepciune orice problemă cu care ne putem confrunta și ne-a dăruit plantele adaptogene, cele mai bune împotriva stresului.
Ce sunt adaptogenii? Categorii de plante care vindecă organismul, restaurează echilibrul și protejează corpul. Neuropatul E. Wallace a explicat că adaptogenii ajută organismul să facă față corespunzător stresului, datorită capacității lor de a normaliza funcțiile fiziologice. Astfel, așa cum s-a dovedit prin studiile în laborator, adaptogenii cresc în mod semnificativ toleranța la stres, dar conferă și o stare naturală de bine din punct de vedere fizic și psihic.
Iată care sunt câțiva dintre cei mai buni adaptogeni pe care îi avem la dispoziție!
- Tulsi (Busuioc sfânt)
Numit și „Regina plantelor medicinale”, Tulsi e una dintre cele mai folosite plante din ayurveda. Combate extrem de eficient efectele stresului, datorită compușilor săi fitochimici.
- Ashwagandha (Cireşul de iarnă sau Ginsengul indian)
Ashwagandha are un efect extrem de benefic asupra sistemului endocrin și ajută organismul să facă față următoarelor efecte nocive ale stresului: ulcerul gastric, creșterea în greutate sau valorile crescute ale nivelului de cortizol.
Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.
Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.
Surse foto: iStock