De ce nu poţi să dormi noaptea? Iată ce spun specialiştii!

De ce nu poţi să dormi noaptea? Iată ce spun specialiştii!

Redactor Andreea Baluteanu

Nopțile nedormite, somnul de proastă calitate și episoadele de insomnie pe termen scurt sau lung au devenit, din păcate, un motto al existenței noastre contemporane. Sufocate de grijile zilnice, cu mii de proiecte pe cap, ne-am pierdut liniștea unui somn tihnit, fapt care are, în concepția specialiștilor, repercusiuni extrem de serioase. Astfel, de la îmbătrânirea prematură la cancer, o seamă de consecințe grave sunt considerate urmarea unui somn de proastă calitate.

Care este, în concepția acelorași specialiști, principala cauză pentru care cea mai mare parte a lumii moderne nu mai doarme așa cum trebuie? Răspunsul: utilizarea tehnologiei în exces, mai ales înainte de culcare. Ce poate fi atât de periculos în a te mai plimba puțin pe conturile tale preferate de Instagram sau a vedea ce mai fac prietenii tăi de pe Facebook? Află din rândurile de mai jos!

Efectele nefaste ale abuzului de tehnologie

Un înțelept din timpuri străvechi a făcut o prevestire care ne dă fiori: „Când vor zbura păsări de fier, când caii vor avea roți, dharma (Budismul) se va muta pe pământul oamenilor cu fețe roșii”. Iar completarea e și mai și: „În acele vremuri, oamenii se vor închina la altarul visurilor și imaginilor false și vor avea la îndemână toate cunoștințele din toate timpurile”.

Despre ce poate fi vorba dacă nu despre device-urile inteligente ale prezentului? De la altarul visurilor și imaginilor false, simbol ce a fost interpretat drept o anticipare a televizorului, la instrumentele cunoașterii absolute, smartphone-ul care îți poate răspunde azi aproape la orice întrebare, mai puțin la cele importante, se pare că înțeleptul a realizat o radiografie excelentă a lumii actuale.

Dar nu numai oamenii din vechime atrag atenția asupra pericolului pe care îl presupune abuzul de tehnologie. Și cercetătorii au adus în prim-plan numeroase studii care redau efectele negative pe care device-urile inteligente le au asupra creierului, a sistemului nervos, a atenției și a stării de bine în general. Mai grav e că, oferind toată atenția noastră exclusiv telefonului sau televizorului, cedăm și energiile noastre, dar și starea de conștiență.

Și, în loc ca aceste studii să facă parte din rezolvarea problemei, pentru mulți dintre noi reprezintă tot o sursă de anxietate. Ne temem de dependența de tehnologie, dar nu facem nimic împotriva ei. Citim studii care ne alarmează, dar, cu toate acestea, nu reușim decât superficial să schimbăm realitatea.

Ce poți face ca să dormi mai bine

În loc să te plângi anxioasă că tehnologia e atât de periculoasă, mai bine alege să redefinești relația cu ea. Te poți elibera astfel de orice formă de dependență și vei câștiga din punct de vedere fizic, emoțional și energetic.

Iar primul punct în care se vor resimți din plin beneficiile va fi calitatea somnului. Dacă vrei să dormi iar precum un prunc, închide orice device înainte de culcare, spun specialiștii: este sfatul care va face diferența!

Dacă tocmai ai ridicat sprâncenele întrebător, îndoindu-te că un gest atât de simplu poate avea avantaje atât de însemnate, încearcă să îți amintești când a fost ultima oară când ai închis smartphone-ul peste noapte. Majoritatea dintre noi ne ținem telefoanele deschise 24 de ore, 7 zile din 7.

Care este explicația fenomenului? Trecem peste faptul că, ținând telefonul lângă pat, deschis, vei fi tentată să mai citești câteva tweet-uri, iar astfel ajungem la cel mai mare risc: tehnologia emite „lumină albastră”, care are un impact devastator asupra biologiei noastre. Dincolo de pericolul de boli, aceste emisii pot periclita producția de melatonină din creierele noastre, pot întârzia instalarea ciclului de somn REM și ne pot compromite pe cale de consecință și starea de alertă pe care o avem dimineața. Te odihnești 8 ore pe noapte, dar tot îți e somn atunci când te trezești? Tehnologia folosită înainte de culcare poate fi explicația.

Ce poți face? Stinge device-ul, nu îl încărca niciodată în dormitor și cu atât mai puțin lângă pat și du-l departe de tine atunci când te pui la somn. Până la urmă, trebuie să stabilești niște limite la un moment dat în orice relație, mai ales în cea cu tehnologia.

Ce poți face în schimb? Meditează, fă câteva exerciții ușoare, ieși la o plimbare în aerul proaspăt al serii, delectează-te cu o baie caldă sau citește o carte (alege un format clasic, din hârtie, și evită și aici tehnologia). Stinge lumina și aprinde o veioză cu lumină blândă, pe care să o așezi la capul patului. Vei vedea cum somnul va veni nechemat!

Evită și radiourile cu ceas

Te-ai despărțit cu suspine de telefon, dar ții aproape radioul cu ceas ca să mai asculți niște muzică înainte de culcare? Efectele pot fi aceleași! Ceasurile cu alarmă digitale emit frecvențe electromagnetice de tip BIG din cauza cablurilor principale duble puse sub pământ. Astfel, ele inhibă la rândul lor producția de melatonină, interferează cu ciclul de somn REM și privează sistemul nervos de odihna atât de necesară.

Dar dacă renunți la tot, cum o să te mai trezești dimineața? Scenariul ideal este acela de a dormi suficient de bine încât să nu ai nevoie de alarmă, dar știm că e doar un vis pentru majoritatea dintre noi. Investește în schimb într-un ceas cu alarmă pe bază de baterii, care nu emite frecvențe înalte. Ceasurile clasice ne-au vegheat atât de mult timp somnul încât e cazul să ne întoarcem la ele!

Tot nu poți să dormi?

Încearcă un ceai de plante! Oferta de pe piață e extrem de variată, dar ceaiurile care se bazează pe principiile Ayurveda par să fie cele mai apreciate. Cu o eficacitate dovedită de secole, adaptogenii precum Ashwagandha și Tulsi susțin mintea și corpul să se recupereze după ce a fost expus atât de multă vreme la stres, iar Brahmi-Gotu Kola e minunat pentru un somn odihnitor.

Vrei să dormi bine? Spune „adio” până dimineață tehnologiei! Nu te certa dacă nu reușești din prima, deoarece dependența există cu adevărat și nu va fi ușor să rupi un obicei împământenit. „Îmblânzește” însă tehnologia și vei vedea cum recâștigi controlul asupra somnului tău!

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock, Pexels

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.