Dr. Monica Marcu, despre beneficiile Moringa: „Am ajuns să o iubesc ca pe cea mai bună prietenă”

Dr. Monica Marcu, despre beneficiile Moringa: „Am ajuns să o iubesc ca pe cea mai bună prietenă”

Redactor Andreea Baluteanu

„Natura nu face nimic în zadar”: iată un citat care ne place mult, deoarece surprinde atât de bine toate miracolele din lumea vegetală. Există plante atât de complexe, ce pot fi puse în valoare în nenumărate feluri pentru ca noi să ne putem bucura de o sănătate fizică și psihică desăvârșită.

Printre ele se numără, firește, și planta despre care îți vom vorbi azi, Moringa. Apreciată dintotdeauna de oameni, dar descoperită de cercetători și de medici cu precădere în ultimele decenii, Moringa are proprietăți uimitoare și previne nenumărate afecțiuni sau le ameliorează pe cele existente.

Monica Marcu

Nu e deci de mirare că Dr Monica Marcu, om de știință, cercetător și autor al Miracle Tree, a afirmat: „descoperind această plantă, am ajuns să o iubesc ca pe cea mai bună prietenă”. Află de mai jos ce însușiri deosebite are Arborele Miracol și cum te va ajuta să fii mai sănătoasă și să te simți mai aproape de natură!

 

Ce este Moringa?

Începem cu cea mai importantă întrebare, cu atât mai mult cu cât Moringa nu e atât de cunoscută (din păcate) pe meleagurile noastre. Arborele de Moringa (Moringa oleifera), numit și „Arborele Miracol”, crește în regiunile tropicale și subtropicale ale Globului. O vei regăsi în cea mai mare parte a Africii, în Asia (Burma, Cambodgia, India, Indonezia, Laos, Malaezia, Nepal, Pakistan, Filipine, Thailanda, Sri Lanka, Vietnam, Insulele Fiji, Guam, Palau), precum și în unele regiuni din America Centrală și de Sud (Belize, Insulele Cayman, Costa Rica, Republica Dominicană, Haiti, Honduras, Guatemala, Brazilia sau Venezuela).

În general, arborele poate să atingă înălțimea de 5-6 m, dar ceea ce impresionează mai ales este faptul că preferă solurile aride. E o plantă puțin pretențioasă, iar rezistența sa, ce o ajută să facă față condițiilor vitrege ale naturii, este atuul care o transformă în cea mai bună prietenă a sănătății tale.

Esențial este și că toate părțile plantei sunt bune pentru starea de bine, fizică sau psihică. Astfel, frunzele reglează tensiunea arterială, scad glicemia și colesterolul „rău”, iar păstăile calmează inflamațiile articulare. Mai departe, florile impresionează cu proprietățile antiinflamatorii, iar rădăcinile sunt utilizate în caz de reumatism. Nu în ultimul rând, semințele de Moringa dețin efecte antispastice și scoarța îmbunătățește digestia atunci când este mestecată.

De asemenea, Moringa este de folos și tuturor categoriilor de populație. A fost apreciată în primul rând de popoarele din regiunile în care crește, ce se confruntă cu probleme de sănătate precum malnutriția, infecțiile cu paraziți sau inflamații ale pielii. De partea cealaltă, răspunde și afecțiunilor cele mai prezente din zonele occidentale bogate, cum sunt cancerul, bolile de inimă sau depresia.

Care sunt beneficiile Moringa

Vezi mai jos care sunt practic proprietățile wow ale Moringa și de ce trebuie să o incluzi în dieta ta!

moringa

Acțiune antioxidantă

De ce sunt atât de importanți antioxidanții, mai ales azi? Aceștia ne apără de efectele devastatoare ale radicalilor liberi, produși în organism de expunerea la radiații, poluare, dieta dezechilibrată, stres, medicamente. Pericolul provine din instalarea stresului oxidativ ca urmare a acțiunii radicalilor liberi, ceea ce poate provoca inflamațiile cronice (da, și cancerul), deteriorarea țesuturilor și a celulelor și îmbolnăvirea organelor.

Din fericire, Moringa se opune din răsputeri acestui scenariu, mai ales grație conținutului său ridicat de antioxidanți. Planta abundă în flavonoizi, dintre care se remarcă quercetinul şi kaempferolul. Este de notat de asemenea că Arborele Miracol conține și vitamine cu proprietăți antioxidante, cum sunt A, C și E.

Astfel, Moringa previne inflamaţiile, deteriorarea celulară, unele maladii precum cancerul, diabetul sau bolile de inimă, dar și îmbătrânirea prematură.

Proprietăţi antibiotice, antimicrobiene şi antihelmitice (contra paraziţilor şi viermilor)

Dacă în lumea modernă aceste proprietăți pot fi ușor trecute cu vederea (deși nu ar trebui), în urma accesului pe care îl avem la medicația actuală, Moringa reprezintă un antibiotic natural demn de luat în considerare. Florile și rădăcinile includ pterygospermin, cu potențial antimicrobian și antifungic. De asemenea, și semințele și frunzele au o astfel de capacitate, vindecând diverse infecții ale pielii.

Fitochimicalele și beta-sitosterolul, alte substanțe magice din Moringa

Nu am fi putut lăsa deoparte conținutul bogat al Moringa în fitochimicale, despre care se crede că pot preveni cancerul. Dintre acestea, Niazimininul (obţinut din frunze de Moringa) e lăudat pentru proprietatea sa unică de a inhiba dezvoltarea tumorilor. Alături de el, Arborele Magic mai conține substanțe ce reglează tensiunea arterială, precum niazininul, niazimicinul, niazimininul A şi B. E atât de important de subliniat că acești compuși se regăsesc atât de rar în lumea plantelor.

Mai departe, Moringa i-a convins pe cercetători și grație compoziției bogate în beta-sitosterol. Regăsită în mod natural în plante, această substanță reduce colesterolul „rău” printr-un mecanism interesant: având o structură asemănătoare colesterolului, intră în „competiție” cu el, dar iese „victorioasă”. De ce? Fiind mai greu de asimilat, beta-sitosterolul blochează și absorbția colesterolului „rău”.

Ce mai face beta-sitosterolul? Întărește sistemul imunitar, luptă contra inflamației, ameliorează funcționarea pancreasului, reglează glicemia, calmează ulcerele, alină crampele și vindecă prostata.

Valorile nutritive excepționale ale Moringa

Dacă ți-am spune că Moringa include toți nutrienții de care are nevoie corpul, fie că e vorba despre vitamine, minerale, antioxidanți, grăsimi sănătoase sau proteine? Ușor de asimilat și 100% naturală, Moringa e mult mai utilă organismului decât suplimentele alimentare obișnuite, ce oferă acești nutrienți, dar în mod artificial.

Iată ce include „Arborele Miracol”!

Proteine și aminoacizi. Moringa deține toți cei 9 aminoacizi esențiali (histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina) din cei 20 regăsiți în corpul uman, un fapt de-a dreptul impresionant. Mai mult, planta este cea mai bogată în proteine din toate cele cercetate până acum, iar dacă poți rămâne indiferentă în fața acestei reușite, nu știm ce anume te-ar mai putea impresiona.

moringa

Vitamine. Și aici, veștile sunt mai mult decât bune. Moringa include vitamine din grupul B-urilor, dar şi vitaminele A, C, E, K. Iar dacă enumerarea de mai sus poate părea banală, află că numai în cazul vitaminei C, compoziția e extraordinară: de exemplu, 100 g de frunze de Moringa au peste 200 mg de vitamina C, în timp ce 100 g de suc de portocale, doar 40 mg de vitamina C.

Minerale. Moringa deține atât macrominerale (calciu, magneziu, potasiu, fosfor, sulfur), cât şi microminerale (fier, cupru, zinc, mangan). Procentul de calciu este impresionant, cu precădere (în aproximativ 230 g de pudră de frunze de Moringa se găsesc 1000 mg de calciu). Nici cu fierul „nu se glumește”: 100g de pudră de Moringa includ 7 mg de fier; prin comparație, aceeași cantitate de carne de vită deține doar 2 mg de fier.

Grăsimi sănătoase. Multă vreme evitate, grăsimile sănătoase sunt pur și simplu obligatorii pentru funcționarea organismului. Ele fac parte din membrana celulelor, susțin toate funcțiile vitale și întăresc sistemul imunitar.

În ceea ce privește planta noastră dragă, ea deține circa 30-42% uleiuri (13% grăsimi saturate și 87% nesaturate) în semințe și 1-2% în frunze și păstăi. De remarcat e mai ales prezența acidului oleic în Moringa, renumit pentru capacitatea de a preveni bolile cardiovasculare, de a echilibra glicemia și de a îmbunătăți răspunsul organismului la insulină.

Acestuia i se alătură acizii grași Omega-3 și Omega-6, necesari la orice vârstă. Susținând dezvoltarea creierului copiilor, îmbunătăţind capacitatea de a memora, diminuând tulburările de comportament, dar protejând și sănătatea adulților, mai ales atunci când e vorba despre maladii cardiovasculare sau despre afecțiuni neurologice, acești acizi sunt esențiali vieții.

Ce mai conține Moringa? Hormoni cu proprietăți anti-îmbătrânire (citokinina şi zeatina), fibre, fitochimicale și steroli. Nu lipsește nici clorofila, ce previne îmbătrânirea, luptă contra acneei, accelerează vindecarea rănilor și oferă nutrienți atât de importanți organismului.

După această etalare impresionantă de forțe, nu putem spune decât că Moringa este pe cale de a deveni și cea mai bună prietenă a noastră. O plantă cu calități nutritive și medicinale unice, Moringa ar trebui introdusă în alimentația de zi cu zi, pentru sănătate, energie și stare de bine. Noi abia așteptăm să o cunoaștem mai bine!

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock, Organic India

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.