Beneficiile aerului de mare asupra organismului

Beneficiile aerului de mare asupra organismului
Redactor Raluca Margean
Miercuri, 31.07.2024

Nimic nu se compară cu senzația de bunăstare pe care o ai atunci când ești la mare. Să iei o gură de aer proaspăt de mare și să pășești pe nisipul fierbinte sunt experiențe incredibile pe care le vei prețui mereu. Medicii susțin că marea are efecte pozitive asupra sănătății mentale și fizice ale oamenilor, însă cât de des trebuie să mergi la mare pentru a te bucura de beneficiile sale? Vom vorbi în acest articol despre cât de importantă este marea pentru sănătate, ce beneficii îți aduce marea și când este cel mai bine să mergi la mare!

Cuprins

Ce beneficii are aerul de mare?

Aerul din jurul mării este supraîncărcat cu ioni negativi sănătoși, care odată inhalați, pot avea un impact pozitiv asupra stării de bine a unei persoane. Acești ioni negativi accelerează capacitatea organismului de a absorbi oxigenul și cresc în mod natural nivelul de serotonină, hormonul cheie care îmbunătățește starea de spirit, bunăstarea și sentimentul de fericire.

De asemenea, ionii negativi curăță aerul de alergenii din aer, precum polenul, sporii de mucegai, bacteriile și virușii. De aceea, o respirație adâncă în timp ce te plimbi pe plajă te poate face să te simți bine, revigorată, relaxată și fericită.

Însă beneficiile acestor ioni negativi nu se termină aici. Ei revitalizează metabolismul celular, îmbunătățesc funcția imunitară, purifică sângele și echilibrează sistemul autonom care ajută la promovarea somnului profund și a digestiei sănătoase.

Ioni pozitivi vs ioni negativi

Dacă ionii negativi sunt sănătoși, nu se poate spune același lucru despre ionii pozitivi. Aceștia sunt cunoscuți sub numele de radicali liberi și sunt responsabili pentru deteriorarea celulelor și apariția mai multor boli. Ionii pozitivi „fură” electroni din celulele sănătoase pentru a le neutraliza încărcătura și, atunci când sunt prea mulți, pot provoca inclusiv depresie, anxietate și insomnie.

Ionii pozitivi apar în mod natural, dar stilul nostru de viață le favorizează dezvoltarea, provocând un dezechilibru în aerul din jurul nostru. Ionii pozitivi sunt generați de dispozitivele electronice, inclusiv televizoarele, telefoanele mobile și computerele și de lucruri la care suntem expuși, cum ar fi iluminatul fluorescent, spațiile interioare și poluarea aerului.

Persoanele care locuiesc în orașe aglomerate și zone urbane sunt în general mai expuse la radicalii liberi, ceea ce le poate afecta funcția creierului și le poate suprima sistemul imunitar. Un sistem imunitar scăzut poate provoca simptome precum anxietate, dificultăți de respirație, oboseală, dureri de cap, iritabilitate, lipsă de energie, putere redusă de concentrare și senzația de greață.

Aerul mării ajută la repararea daunelor radicalilor liberi

Ionii negativi din aerul mării pot ajuta la contracararea impactului ionilor pozitivi nesănătoși. Respirarea aerului proaspăt și nepoluat din jurul mării va ajuta la repararea daunelor ionilor pozitivi și îți va restabili echilibrul natural al corpului.

La fel ca marea, pădurile, plaja și cascadele sunt pline de ioni negativi, astfel că o plimbare în aceste medii naturale te ”repară” și te revigorează!

Aerul de mare îmbunătățește funcția respiratorie

Ionii negativ ajută la curățarea căilor respiratorii, facilitând astfel respirația. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul, bronșita sau alergiile.

Aerul de mare reduce stresul și anxietatea

Plajă la mare
Sursa foto: Pexels.com

Beneficiile  aerului de mare se extind mai departe de sănătatea fizică și se răsfrâng și asupra sănătății mentale. Sunetul valurilor și prezența ionilor negativi în aerul de mare contribuie la reducerea nivelului de cortizol (hormonul stresului) din organism, inducând o stare de relaxare și calm.

Psihologii spun că ascultarea valurilor ne face să ne simțim mai calmi deoarece ne restaurează atenția. Acest lucru înseamnă că suntem mai dispuși să ne conectăm cu mediul înconjurător și ne ajută să ne refacem rezervele mentale.

Aerul de mare îmbunătățește calitatea somnului

A existat de multă vreme presupunerea că aerul de mare te face să dormi mai bine și, deși acest lucru nu a fost demonstrat în mod direct, dacă suferi de insomnie sau doar ai nevoie de un somn bun, o excursie la mare te-ar putea ajuta. Acest lucru se datorează faptului că aerul de mare ajută la ameliorarea a trei factori cheie asociați cu insomnia: stresul și anxietatea, lipsa oboselii fizice și dezechilibrul hormonal.

Aerul de mare îmbunătățește sănătatea cardiovasculară

Înotul în mare nu este doar o activitate de agrement, ci este un antrenament complet, care aduce beneficii inimii și întregului sistem cardiovascular. Înotul în mare îmbunătățește circulația sângelui și crește rezistența, întărește inima și plămânii. De asemenea, plimbările pe plajă și ascultarea valurilor mării pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la promovarea relaxării, toate acestea susținând în continuare sănătatea cardiovasculară.

Beneficiile aerului de mare pentru piele

Bogată în minerale naturale precum magneziu, calciu și potasiu, apa de mare aduce multe beneficii pielii, acționând ca un spa natural și revitalizând corpul din cap până în picioare. Apa sărată are, de asemenea, proprietăți antibacteriene naturale care o fac eficientă în tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi eczema, psoriazisul și acneea. În plus, exfolierea blândă a nisipului și a sării ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, lăsându-ți pielea netedă și împrospătată.

Când este cel mai bine să mergi la mare?

Studiile au arătat că persoanele care locuiesc mai aproape de mare au o rată mai bună de sănătate, bunăstare și fericire. Pentru a putea beneficia de impactul pozitiv al aerului de mare și pentru a experimenta o sănătate generală și mentală mai bună, oamenii de știință spun că ar trebui să vizitezi marea de cel puțin două ori pe săptămână.

Însă, dacă nu locuiești lângă mare, te poți bucura totuși de beneficiile aerului de mare în orice perioadă a anului. Prin urmare, dacă ești obișnuită să mergi doar vara la mare, este bine să plănuiești pe viitor să faci câte o vizită mării și în afara sezonului.

Cum să te bucuri de mare?

Doi oameni care fac plaja pe stânci
Sursa foto: Pexels.com

Ca să te bucuri de beneficiile apei de mare începe prin a te conecta cu natura în mod direct. Mersul pe plajă, cu picioarele goale în nisip îți oferă o senzație plăcută, dar ajută și la îmbunătățirea circulației și la reducerea stresului.

Petrece cât mai mult timp în natură și ia-ți doza zilnică sănătoasă de vitamina D. Stai la soare în perioadele recomandate (când razele ultraviolete nu sunt foarte puternice) și conectează-te cu marea. Nu rata răsăritul și apusul soarelui la malul mării deoarece acestea sunt momente magice care îți vor oferi relaxare și o stare de bine. Poți, de asemenea, să aduci cu tine o carte sau să practici yoga pe plajă, pentru a îmbina relaxarea fizică cu cea mentală.

De asemenea, nu te da în lături de la practicarea sporturilor acvatice, precum înotul, caiacul, paddleboarding-ul sau o simplă plimbare cu barca.

În concluzie, apa de mare este o adevărată comoară a naturii, oferind o gamă largă de beneficii pentru sănătatea ta fizică și mentală. Apa de mare este un aliat natural al bunăstării tale așadar, ori de câte ori ai ocazia, profită de darurile pe care marea le are pentru tine și lasă-ți corpul și mintea să fie revitalizate de puterea ei regeneratoare. 

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Bluestonewales.com

Articolul urmator »
Miere de salcâm: beneficii, proprietăți și riscuri
Miere de salcâm: beneficii, proprietăți și riscuri
Raluca Margean | Duminică, 30.06.2024
Incepe quiz
Care este cel mai mare defect al tau?
Care este cel mai mare defect al tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa

Ne găsești pe