Imunitatea naturală versus imunitatea dobândită: care este diferența?

Imunitatea naturală versus imunitatea dobândită: care este diferența?
Redactor Andreea Baluteanu
Miercuri, 19.01.2022

Comparându-l cu o armată, cu un agent de pază sau cu un gardian al organismului, oamenii de știință au comis mai degrabă un deserviciu sistemului imunitar. În realitate, sistemul de apărare e mult mai complex și mai evoluat decât astfel de asocieri „lumești”.

Nu e separat de noi, ci integrat în funcționarea organismului, continuă să ne apere și să ne susțină neîncetat, chiar și atunci când noi însene îi știrbim atribuțiile, „atacându-l” cu alegeri de viață necorespunzătoare precum fumatul, consumul excesiv de alcool, de medicamente, expunerea la stres, la chimicale și la poluare, lipsa de somn și de mișcare sau alimentația necorespunzătoare.

Sistemul imunitar este divizat în imunitatea naturală, cea cu care te naști, și cea dobândită (adaptativă), pe care o formezi în urma expunerii la germeni și alte tipuri de substanțe. Colaborând, dar acționând și independent, cele două sisteme neutralizează orice amenințare într-un mod care poate fi catalogat uneori ca magic. Nu ne crezi? Ți-o dovedim în rândurile de mai jos!

Care este diferența dintre imunitatea naturală și cea dobândită?

Pentru a înțelege mai bine diferența dintre imunitatea naturală și cea dobândită, îți vom spune câteva cuvinte despre fiecare. Imunitatea naturală sau înnăscută e considerată prima linie de apărare a organismului în fața agenților patogeni sau a altor substanțe periculoase, dar vorbim despre o protecție generală, nespecifică. Imunitatea naturală „lucrează” cu  instrumente precum celulele natural killer (NK), macrofage și fagocite (ce consumă patogenii), eliminând astfel invadatorii ce pătrund în organism prin multiple căi: piele, pasaje nazale sau sistem digestiv.

femeie care se relaxeaza facand yoga pe blatul din bucatarie

Pe de altă parte, imunitatea dobândită sau adaptativă se dezvoltă pe măsură ce înaintăm în vârstă și este mai strategică. Ea pregătește anticorpi (celule T și celule B) care acționează în mod particular, specific, în funcție de germenii cu care organismul a intrat anterior în contact. În acest caz, răspunsul imunitar este dobândit sau specific.

Însă tocmai în modul de a acționa al imunității dobândite intervine „magia”. Ce e miraculos legat de sistemul imunitar dobândit este capacitatea sa de a învăța și de a se adapta continuu, luând contact cu virusurile, bacteriile și fungi care se schimbă în timp. Acest tip de imunitate depozitează de asemenea informații despre germenii cu care s-a confruntat în trecut pentru un răspuns mai bun în viitor. Așa se explică de ce atunci când te îmbolnăvești a doua oară de aceeași afecțiune simptomele sunt mai ușoare: sistemul imunitar deja știe cu cine are de-a face.

Putem spune că cele două subsisteme ale imunității alcătuiesc cea mai sofisticată apărare a organismului, ce ține la distanță agenții patogeni ce ar distruge organisme mai vulnerabile sau mai sensibile.

Imunitatea naturală și cea dobândită nu lucrează singure!

Atât imunitatea naturală, cât și cea dobândită depind în funcționarea lor și de celule ale altor organe cu care conlucrează. Cele mai importante din acest punct de vedere sunt splina, amigdalele, sistemul limfatic, măduva osoasă, plăcile Peyer, timusul, mucoasele și microbiomul intestinal.

Precum sistemul imunitar, care învață constant, și înțelegerea noastră despre el evoluează. Așa cum acum două decenii nu știam despre rolul esențial pe care îl dețin intestinele în construirea, menținerea și stimularea imunității, iar acum zece ani nu aveam nici cea mai mică idee că dieta și exercițiile fizice întăresc apărarea organismului, suntem sigure că mai avem atâtea de descoperit.

Dar dacă medicina occidentală nu era conștientă de aceste informații prețioase, Ayurveda le intuia de mii de ani. Și tot din medicina antică indiană am învățat și cum să potențăm imunitatea naturală și dobândită: te învățăm cum în rândurile de mai jos.

Cum susții ambele tipuri de imunitate

Află de mai jos care sunt cele mai bune modalități pentru a susține atât imunitatea naturală, cât și pe cea dobândită!

Protejează microbiomul intestinal!

Microbiomul intestinal modulează răspunsurile celor două tipuri de imunitate și sporește comunicarea dintre ele. Oamenii de știință nuanțează mai ales legătura dintre microbiom și imunitatea adaptativă, afirmând că se află într-o relație de simbioză: microbiomul contribuie la dezvoltarea apărării organismului, iar imunitatea reglează compoziția microbiomului și pune la dispoziție imunoglobulinele cu rolul de a proteja epiteliul.

Conform Ayurveda, putem susține microbiomul consumând alimente bogate în probiotice, precum iaurtul sau legumele, dar și corelând dieta cu dosha și apelând la plante care susțin digestia.

femeie care amesteca diverse substante in ayurveda pe o masa de lemn

Consumă ghimbir!

Dacă există o plantă ce dă un randament impresionant în ameliorarea răspunsului imunitar, aceea este ghimbirul. Conținând un component activ numit gingerol, ghimbirul fortifică ambele tipuri de imunitate, susținând de asemenea și alte organe care ajută la apărarea organismului, precum plămânii, sistemul digestiv și răspunsul inflamator.

Îmbunătățește imunitatea cu plantele adaptogene!

Cu precădere Ashwagandha, dintre plantele adaptogene, întărește imunitatea fiindcă contribuie la producția normală a celulelor natural killer. Însă, pe lângă Ashwagandha, și Tulsi și Amla sunt folosite de milenii pentru a ajuta corpul să se adapteze la stres, unul dintre factorii perturbatori ai imunității.

Fă sport ca să eficientizezi imunitatea!

Sunt multiple modurile în care mișcarea fizică susține sistemul imunitar, contribuind la oxigenarea corpului și la reducerea excesului de greutate, dar diminuând și tensiunea arterială. Mai departe, sportul inhibă producția de hormoni ai stresului, susține celelalte organe care sprijină imunitatea, facilitează circulația celulelor albe/anticorpilor, astfel fiind detectate și contracarate mai repede infecțiile. Nu în ultimul rând, activitatea ta fizică preferată susține sistemul musculo-scheletal, ușurând astfel activarea celulelor T, B și natural killer.

În concluzie, sistemul imunitar are de suferit din cauza factorilor de stres, fie că e vorba despre chimicale, alimente, medicamente, poluare, toxine, agenți patogeni, acum mai mult ca niciodată. Odată ce înțelegi însă cum funcționează, îl poți ajuta prin intermediul sfaturilor de mai sus. Atunci când îți servești trupul învățând despre el și oferindu-i tot ce îi este necesar pentru a funcționa, și el te va răsplăti protejându-te în moduri pe care nici nu ți le imaginezi.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro

Articol preluat și adaptat de pe ORGANIC INDIA.

Vezi si
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Andreea Baluteanu | Miercuri, 19.01.2022
Gemoterapie: ce este și care sunt beneficiile sale
Gemoterapie: ce este și care sunt beneficiile sale
Raluca Margean | Miercuri, 19.01.2022

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Andreea Baluteanu | Vineri, 19.01.2024
Incepe quiz
Care este mirosul tău natural?
Care este mirosul tău natural?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Casexie: ce este și de ce apare
Raluca Margean | Duminică, 31.03.2024
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.04.2024

Ne găsești pe